Σπύρος Σπυρόπουλος: «Ο κόσμος θα εισπράττει από εμάς, μόνον αλήθειες»

Share

 

Για τις παρεμβάσεις που κάνει η ομάδα των πρώην αυτοδιοικητικών ‘ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ’ τους στόχους αλλά και την πορεία πολλών καυτών θεμάτων του νησιού, μίλησε ο πρώην αντιδήμαρχος και μέλος της ομάδας κ. Σπύρος Σπυρόπουλος.

Επίσης αναφέρεται στη νυν Δημοτική Αρχή, για την οποία λέει ότι «Θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει λύσεις για τα προβλήματα και να τα είχε προχωρήσει» και ασκεί κριτική, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει όραμα». Ακόμη, μιλάει για τις προτάσεις που έφερε η ομάδα, στον απόηχο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που έλαβε χώρα στην Ρόδο, πριν από λίγο καιρό.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Κύριε Σπυρόπουλε παρακολουθούμε τις συστηματικές παρεμβάσεις από τη ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ για διάφορα ζητήματα της Ρόδου. Σκοπεύετε αυτό να το μετουσιώσετε, αργότερα, σε παράταξη; Έχετε σαν απώτερο στόχο να συμμετέχετε σε εκλογικές διαδικασίες;

Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ έχει διττή έννοια: την έννοια του νέου ξεκινήματος αλλά και των ηθικών αρχών που διέπουν την ομάδα (ηθικές αρχές και αξίες). Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που έχουν περάσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να διαβάζουμε και να μεταφράζουμε, αφενός τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου των αποφάσεων όσων διοικούν, προκειμένου να τα εκλαϊκεύουμε και να φροντίζουμε ώστε ο κόσμος να εισπράττει από εμάς, αλήθειες –και μόνον αλήθειες.

Έχουμε ζήσει αρκετά χρόνια με υποσχέσεις (και αυταπάτες, θα έλεγα). Ο ρόλος μας, είναι σοβαρός διότι νιώθουμε την ανάγκη να συμμετέχουμε στα κοινά και να εξηγούμε στον κόσμο, πώς έχουν τα πράγματα. Δεν θα επιτρέψουμε άλλα ψέματα.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι αυτοσκοπός -δηλαδή να κατέβουμε στις επόμενες εκλογές σαν παράταξη ή σε κάποιο σχήμα. Εμείς, θέλουμε να στεκόμαστε δίπλα στον συμπολίτη μας, να κοιτάμε στον καθρέφτη και να ξέρουμε ότι λέμε την αλήθεια. Υπάρχει ένα κενό εξουσίας το οποίο μπορούμε να καλύψουμε.

-Ο κόσμος, οι δημότες, πώς εισπράττουν τις παρεμβάσεις σας; Υπάρχει ανταπόκριση; Τι σας λένε;

Ο κόσμος, το βλέπει αρκετά θετικά. Το εισπράττουμε αυτό σε κάθε παρέμβασή μας, σε συναντήσεις που έχουμε. Οι ανακοινώσεις μας και οι τοποθετήσεις που κάνουμε, είναι μελετημένες και γίνονται αφού έχουν προηγηθεί επαφές με καταρτισμένους ανθρώπους που είναι γνώστες σε κάθε ζήτημα. Γι αυτό προσπαθούμε να μεταφέρουμε στον κόσμο την αλήθεια, να αναδείξουμε τα ζητήματα στην σωστή τους βάση και να προτείνουμε λύσεις. Όλα αυτά, μας δίνουν κίνητρα να συνεχίσουμε. Θέλουμε να αποτελούμε έναν πυρήνα γνωστικού αντικειμένου ώστε η επόμενη Δημοτική Αρχή (ή και η τωρινή, εάν έχει ευήκοα ώτα) να υιοθετήσει τις προτάσεις μας.

-Ένα σχόλιο για τη Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Κολιάδη. Όλοι σας, διατελέσατε σε θέσεις και αξιώματα στον Δήμο Ρόδου και γι αυτό έχετε άποψη. Ποια είναι η εικόνα που έχετε;

Κοιτάξτε, σύντομα θα κλείσει ένα έτος και περιμένουμε να δούμε την σχετική αποτίμηση που θα κάνει η Δημοτική Αρχή. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε κι εμείς έναν απολογισμό –αν και το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι μικρό για ν’ αλλάξει κάτι. Σήμερα που μιλάμε, το έργο της Δημοτικής Αρχής, δεν αποτιμάται ως ‘θετικό’. Δεν βλέπουμε κάποιο σπουδαίο έργο να ολοκληρώνεται ενώ κάποια έργα που άφησαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, δεν έχουν προχωρήσει.

Π.χ. πολλά προγράμματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν μείνει πίσω ενώ στη ΔΕΥΑΡ δεν έχουμε ενημέρωση σχετικά με την πορεία των έργων από τα προγράμματα ‘Τρίτσης’. Θα έλεγα –το κυριότερο- ότι η νυν Δημοτική Αρχή, αναλώνεται στο αφήγημα της ‘καμένης γης’ την στιγμή, που ο σημερινός Δήμαρχος, συμμετείχε στην προηγούμενη. Ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη και θα έπρεπε να ήταν έτοιμος αφού εκλέχθηκε. Θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει λύσεις για τα προβλήματα και να τα είχε προχωρήσει. Δείτε το θέμα της μαρίνας, όπου αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Το πιο δυσάρεστο είναι ότι από αυτή την Δημοτική Αρχή, λείπει το όραμα. Συνεπώς, δεν είχε ποτέ σχέδιο και αποδεικνύεται τώρα.

-Στην τελευταία σας ανακοίνωση, μιλήσατε για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στην Ρόδο. Σε κάποια συμφωνείτε, αλλά παραθέτετε και προτάσεις. Μιλήστε μας γι αυτές.

Το Συνέδριο στέφθηκε με επιτυχία και στις περισσότερες από τις προτάσεις, συμφωνούμε. Θα έπρεπε όμως η κυβέρνηση να είχε ασχοληθεί πολύ νωρίτερα με τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει καθυστερήσει πολύ. Εμείς, ως πρώην αυτοδιοικητικοί, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις μεγάλες αλλαγές που επίκεινται (και σχεδιάζονται) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να επισημάνουμε μερικά βασικά σημεία:

-Αυξημένοι ΚΑΠ.
-Μη απορρόφηση χρηματοδοτήσεων κυρίως σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.
-Δημοτικοί σύμβουλοι επικρατείας.
-Δεύτερη επιλογή για αποφυγή διπλής κάλπης.
-Αναπροσαρμογή πάγιας αντιμισθίας αντιδημάρχων.
-Ενιαίος κώδικας αυτοδιοίκησης. Διαχωρισμός και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.
-Μείωση αριθμού υποψηφίων.

Στις απαραίτητες παραπάνω τομές προτείνουμε ως ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ, να γίνουν και οι παρακάτω προσθήκες:
-Οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων να εκλέγονται με διαφορετικό ψηφοδέλτιο από τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.
– Οι δημοτικές κοινότητες να χρησιμοποιούν τη πάγια προκαταβολή ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι μόνο σε επείγοντα περιστατικά που με βάση τον νόμο, ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος είναι αόριστος με αρκετή γραφειοκρατία, γι αυτό δεν χρησιμοποιείται από τους προέδρους. Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που χρεώθηκαν πρόεδροι το κόστος το οποίο έκαναν για κάποια επείγουσα δαπάνη. Αν δεν γίνει αυτό, να δοθούν προϋπολογισμοί στις κοινότητες με υπό συζήτηση κριτήρια.

-Επιστροφή από ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ της δημοτικής περιουσίας (κτίρια, παραλίες κ.λπ.)
-Γρήγορες προσλήψεις. Δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη και όχι να οδεύσουν προς ιδιωτικοποίηση (βλέπε ΡΟΔΑ, Καθαριότητα, ΔΕΥΑΡ) και με κριτήρια εντοπιότητας.
-Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας (στον Δήμο Ρόδου). Η πρόταση παραδόθηκε έτοιμη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και απομένει μόνον η δρομολόγησή της για να λειτουργήσει μέσα στο 2025.
– Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και περισσότερων διοικητικών εξουσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κλιμακωτή σαφή κατανομή τους σε Περιφέρεια, Δήμο, Κοινότητες.
-Πολιτική προστασία. Επαρκής επάνδρωση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.
-Ενίσχυση προσωπικού και υποδομών –χωρίς γενικότητες και… ευχολόγια.
-Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ. Όσο δεν δίδονται σαφείς διευκρινίσεις, παραμένει η ασάφεια και η ανασφάλεια, καταδεικνύοντας την πρόθεση για συγκεντρωτικότητα και όχι αποκέντρωση.
– Αύξηση πόρων και άμεση ανταποδοτικότητα των φόρων στην τοπική κοινωνία (όπως το περιβαλλοντικό τέλος) και τι θα γίνει με το τέλος ανθεκτικότητας;
– Νηπιακή και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στους Δήμους.

Εν κατακλείδι, αποτελεί μονόδρομο η σθεναρή διεκδίκηση της επανεκκίνησης της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα όπως η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση παραλιών, μαρινών, δημοτικών ακινήτων.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τη ΔΕΥΑΡ; Πώς βλέπετε την συνένωση των ΔΕΥΑ σε όλα τα νησιά;

Μέχρι στιγμής, εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πλάνα έχει γι αυτό το εγχείρημα. Θα ενισχύσει το υπάρχον σχήμα ή θα μετατρέψει τις ΔΕΥΑ σε κάτι άλλο; Δεν έχει δώσει διευκρινίσεις. Επί της ουσίας δεν ενισχύονται οι ΔΕΥΑ σε όλη την χώρα. Οι δήμαρχοι, δεν γνωρίζουν τι θα γίνει ενώ δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στην Ρόδο και στα άλλα νησιά. Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ, διαφορετικά μπαίνουμε σε άλλα σενάρια με συγκέντρωση εξουσιών και αμφίβολη διαχείριση των πραγματικών προβλημάτων. ΠΗΓΗ: 12.vime.gr