Δύο ελληνικά πιάτα περιλαμβάνονται στη λίστα του δημοφικλούς ιστότοπου TasteAtlas με τα 100 καλύτερα πιάτα για το 2024/2025. Είναι τα γνωστά σε όλους μας, παϊδάκια και το κλέφτικο! Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει ένα πιάτο από την Κολομβία, η Lechona.
Αναλυτικότερα:
Θέση 16. Πιάτο με αρνί – Παιδάκια / (Παϊδάκια, παϊδάκια αρνιού ελληνικού τύπου)
Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως το απολαμβάνουν ως κύριο πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς ελαιόλαδου, χυμού λεμονιού και ποικιλίας φρέσκων βοτάνων πριν ψηθούν στα κάρβουνα σε παραδοσιακά μπάρμπεκιου με κάρβουνα.
Συνδυάζονται συνήθως με πατάτες, σαλάτες ή την κρεμώδη και δροσιστική σάλτσα τζατζίκι.
Θέση 57. Πιάτο με αρνί – Κλέφτικο
Το κλέφτικο είναι ένα τυπικό ελληνικό πιάτο που παρασκευάζεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτές, αποτελούμενο από ένα χυμώδες κομμάτι αρνί ή κατσικίσιο κρέας που τυλίγεται σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε αεροστεγείς φούρνους. Επίσης γράφεται ως κλεφτικό, το όνομα προέρχεται από τους Κλεφτούς, αντάρτες του βουνού της Ελληνικής Επανάστασης που μαγείρευαν το φαγητό υπόγεια, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν αρώματα ή ατμοί, καθώς θα μπορούσε να αποκαλύψει τις θέσεις τους.
Το μαγειρεμένο φαγητό ήταν τυπικά κλεμμένο, καθώς ο κλέφτης είναι επίσης η ρίζα της λέξης κλεπτομανής, που περιγράφει ένα άτομο με την επιθυμία να κλέψει. Σήμερα το κρέας ψήνεται σιγά σιγά σε ένα μπολ για να μείνει ζουμερό και να πέφτει από το κόκκαλο.
Το κλέφτικο συνήθως μαγειρεύεται με πατάτες που απορροφούν μερικούς από τους γευστικούς χυμούς κρέατος. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να περιλαμβάνουν κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Συνιστάται να συνδυάσετε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο πλάι.
On the top of the list…
Πιάτο με χοιρινό – Lechona / (Lechona Tolimense)
Το Lechona είναι ένα παραδοσιακό κολομβιανό πιάτο που αποτελείται από ένα ψητό γουρούνι γεμιστό με κρεμμύδια, μπιζέλια, φρέσκα μυρωδικά και διάφορα μπαχαρικά. Το γουρούνι ψήνεται για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει το κρέας τρυφερό και χυμώδες. Το πιάτο παρασκευάζεται συνήθως για γιορτές και γιορτές αφού ένας λεχώνας μπορεί να παράγει έως και 100 μερίδες.
Αυτή η μοναδική κολομβιανή λιχουδιά μπορεί να βρεθεί σε πολλά εστιατόρια στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.