Tasteatlas: Οι 46 κορυφαίοι ξηροί καρποί στον κόσμο – Στην πρώτη θέση το… φυστίκι Αιγίνης κ δύο ακόμη στην 10άδα!

Share

 

Στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους 46 κορυφαίους ξηρούς καρπούς στον κόσμο, ο δημοφιλής ιστότοπος Tasteatlas, κατατάσσει το φυστίκι Αιγίνης! Ακολουθούν άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Πορτογαλία κ.λπ. ενώ στην 9η και 10η θέση βρίσκεται πάλι η Ελλάδα, με το φυστίκι Μεγάρων και κελυφωτό Φθιώτιδας! 

🔴 Φυστίκι Αίγινας ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)
Αυτό είναι μακράν το πιο διάσημο ελληνικό φιστίκι. Αυτό το καταπληκτικό φιστίκι παράγεται από την ποικιλία Αιγιντική, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Αίγινας από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φυτεία φιστικιών εδώ ιδρύθηκε το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους ξηρούς καρπούς από τη Συρία.

Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους δίνουν σε αυτά τα φιστίκια ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι ξηροί καρποί συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο.

Αφού επιλεγούν χειροκίνητα τα καλύτερα παξιμάδια, μεταφέρονται στις μηχανές αποφλοίωσης το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια στεγνώνουν στον ήλιο για τουλάχιστον τρεις ημέρες για να μην μαυρίσουν τα κελύφη τους. Τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτέμβρη, μετά τη συγκομιδή του φιστικιού, πραγματοποιείται στην περιοχή η «Φιστικι Γιορτή».

Αυτή τη γιορτή απολαμβάνουν ντόπιοι και χιλιάδες επισκέπτες, κατά την οποία παρουσιάζονται πολλές συνταγές με βάση το φιστίκι. Αυτό το φιστίκι ταιριάζει υπέροχα σε φρέσκες σαλάτες, μαζί με αλλαντικά, και σε μια ποικιλία από γλυκά, μαντολάτα, κέικ, λικέρ και πολλά άλλα.

🔴 Κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας
Αυτό το ποιοτικό φιστίκι παράγεται στους δήμους και τις κοινότητες του νομού Φθιώτιδας. Έγινε παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχής τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 και σήμερα η παραγωγή του συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία.

Κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, τα φιστίκια τινάζονται απαλά από τα δέντρα και αφαιρούνται οι εξωτερικές ροζ γάστρες τους. Στη συνέχεια, στεγνώνουν και επιλέγονται με το χέρι. Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση χημικών ή φαρμακευτικών ουσιών στην παραγωγή, ακόμη και για την πρόληψη πιθανών ασθενειών από τη μετάδοση μέσω του εδάφους.

Αυτό το φιστίκι έχει σκούρο πράσινο χρώμα και πολύ ευχάριστη γεύση και μπορεί να είναι είτε αλατισμένο είτε ανάλατο. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα, σε σαλάτες ή σε γλυκά, κέικ και γιαούρτια με βάση το φιστίκι.

🔴 Φυστίκι Μεγάρων
Αυτά τα φιστίκια παράγονται στη διοικητική περιοχή των Μεγάρων στο ανατολικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το μικροκλίμα αυτής της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της φιστικιάς.

Τα φιστίκια Μεγάρων καλλιεργούνται από τις ποικιλίες Μεγαλόκαρπη, Fundukati, Nihati και Kilarati του δέντρου Pistachia vera. Οι ξηροί καρποί ξηραίνονται στον ήλιο και στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ταξινομούνται στη μηχανή. Αυτά τα φιστίκια επαινούνται για τη γλυκιά γεύση και το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.

Στις μέρες μας, τα φιστίκια κερδίζουν δημοτικότητα στη διεθνή αγορά λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς τους και της σκληρής δουλειάς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων.