«Ας επενδύσουμε στους ανθρώπους μας, στις δημιουργικές Προσωπικότητες του τόπου μας, την γνώση και τεχνογνωσία των Νέων μας σε όλους τους τομείς, την Αξιοπρέπεια και την Αξιοσύνη των Ροδιτών, στα σπουδαία μυαλά που οφείλουμε να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε», λέει σε συνέντευξη στο ‘news-politics’ ο πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Βυρίνης. Ακόμη, σχολιάζει τον ένα χρόνο θητείας της δημοτικής αρχής του Αλέξανδρου Κολιάδη, μιλάει για τους στόχους της ‘Νέας Αρχής Ρόδου’ (την ομάδα που αποτελείται από πρώην αυτοδιοικητικούς) καθώς και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για το 2025 -και με προοπτική των επομένων ετών και την ανάπτυξη για τη Ρόδο.
- Κύριε Βυρίνη, η νέα δημοτική αρχή, έκλεισε ένα χρόνο θητείας της. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Πράγματι η δημοτική αρχή μπήκε στο 2ο χρόνο της θητείας της και αναμένουμε όλοι με ανυπομονησία τα πρώτα της έργα. Αναμφισβήτητα, ο πρώτος χρόνος θεωρείται αναγνωριστικός, ιδίως αν το μεγάλο ποσοστό των μελών της απαρτίζεται από νέους ανθρώπους που δεν είχαν εμπλακεί ξανά με τα διοικητικά του Δήμου μας, αλλά διαθέτουν θέληση και όραμα.
Αναμφίβολα, ο ίδιος ο δήμαρχος μαζί με 2-3 στελέχη του γνώριζαν την κατάσταση του νησιού εκ των προτέρων και των έσω, καθώς συμμετείχαν ενεργά και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Επομένως, θεωρώ ότι έχοντας λάβει την απόφαση από το 2023 να ζητήσουν τα ηνία στη διοίκηση του δήμου και εφόσον ο Ροδιακός λαός τους τα έδωσε, οφείλουν να ξεδιπλώσουν τα σχέδια τους, κάνοντας ήδη τα πρώτα βήματα υλοποίησης, συντάσσοντας μελέτες και δρομολογώντας λύσεις σε φλέγοντα προβλήματα του νησιού.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το κυκλοφοριακό-πάρκινγκ που ταλαιπωρεί με διαρκώς αυξημένο φόρτο χρόνο με το χρόνο, κατοίκους και επισκέπτες, ιδίως τους μήνες αιχμής. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο δήμαρχος ένα χρόνο πριν το είχε αποκαλέσει υπ’ αριθμόν ένα θέμα, με το οποίο θα ασχοληθεί πρώτιστα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστός ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής επί τούτου και δεν έχουμε δει καν στον προϋπολογισμό αποφάσεις προς διευθέτησή του και ενέργειες για την επίλυση του.
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ αναλυτικά σε σχολιασμό των πεπραγμένων της νέας δημοτικής αρχής, αφενός γιατί ίσως αδικήσω τομείς που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή έργου (όπως το πράσινο για παράδειγμα), αφετέρου γιατί ως Νέα Αρχή Ρόδου θα δημοσιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα την οπτική μας και την καλόπιστη κριτική μας επ’ αυτών.
Δεν μπορώ να παραλείψω βέβαια τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία έχει αναλωθεί πολύ μεγάλος χρόνος σε εντάσεις και αντεγκλήσεις, ακόμη και προσωπικές αντιπαραθέσεις που μόνο τον πολίτη δεν ενδιαφέρουν. Επικροτώ τη δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης των συνεδριάσεων, όμως όταν γινόμαστε θεατές πολύωρων και ανούσιων διαμαχών, τότε ατονεί το ενδιαφέρον και απομακρύνεται ο (ενεργός) δημότης από την αντίληψη ενός γόνιμου προβληματισμού. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπάνω.
Όπως έχω προτείνει και στο παρελθόν, θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, μέσω της τεχνολογίας να εκφέρουν θετική ή αρνητική «ψήφο», έστω και σε μορφή δημοσκόπησης, που αφορούν αποφάσεις μείζονος σημασίας για τον τόπο. Αναφέρω για παράδειγμα, τη δήλωση του δημάρχου μετά την υπογραφή του για τη Νέα Μαρίνα (και μάλιστα χωρίς συγκεκριμενοποίηση αντισταθμιστικών ωφελειών για τον τόπο), ότι εκφράζει την άποψη όλων των δημοτών, η οποία θα καταγραφόταν σε ενδεχόμενη δημοσκόπηση.
Αυτό ήταν τελείως υποκειμενικό και προσχηματικό, αφού δεν έγινε και όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ενστάσεις από πολλές πλευρές στο συγκεκριμένο θέμα, όπως έχει επανειλημμένως δημοσιοποιήσει και η ομάδα μας.
- Η Νέα Αρχή Ρόδου, έχει ήδη ενεργή παρουσία στα τεκταινόμενα του τόπου. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις, παρεμβαίνετε με ανακοινώσεις, παίρνετε θέση ως πρώην αυτοδιοικητικοί. Ποιοι είναι οι στόχοι της Νέας Αρχής;
Η «Νέα Αρχή Ρόδου» είναι μια κίνηση ενεργών πολιτών και δημιουργήθηκε από μια ομάδα πρώην αυτοδιοικητικών που αγωνιούν για τον τόπο τους. Δεδομένου ότι εκτός από τη χρόνια ενεργή μας στάση (ο καθένας από το μετερίζι του), θητεύσαμε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, λάβαμε αποφάσεις από θέσεις ευθύνης, αξιολογηθήκαμε σε συγκεκριμένους τομείς, αποκτήσαμε μια σχετική εμπειρία και αντίληψη, ενώ δοκιμάσαμε τις μεταξύ μας σχέσεις και συμφωνήσαμε στις βασικές αρχές μας, άσχετα από την ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση του καθενός (η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις «αποχρώσεις»).
Όμως, μετά την ολοκλήρωση της θητείας μας και άσχετα από την συνειδητή επιλογή κάποιων από εμάς να μην ξαναθέσουμε υποψηφιότητα το 2023, θεωρήσαμε ευθύνη την συνεχή κατάθεση των προβληματισμών και των απόψεών μας στα τεκταινόμενα. Οι δημοσιοποιήσεις των θέσεων μας γίνονται πάντοτε μετά από συναντήσεις με αρμόδιους (φορείς, πρόσωπα που έχουν διατελέσει ή διατελούν σε θέσεις ευθύνης, ειδικούς σε συγκεκριμένους τομείς κλπ.), με στόχο την προώθηση θεμάτων που αφορούν στην τοπική κοινωνία και που ενδεχομένως να μην συζητούνται στα δημοτικά συμβούλια.
Συγκεκριμένα έχουμε τοποθετηθεί δημόσια στα ζητήματα, όπως:
- Εκσυγχρονισμό και έλεγχο λειτουργίας των beach bar: Από την περίοδο που συμμετείχαμε ήδη στην προηγούμενη δημοτική αρχή είχαμε αναδείξει και αποταθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με την ανεξέλεγκτη λειτουργία beach bar σε εκτεταμένες παραλιακές ζώνες, προτάσσοντας ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο και έλεγχο.
- Η Φέρουσα ικανότητα της Ρόδου εργαλείο για ένα ποιοτικότερο μοντέλο τουρισμού: Η αλόγιστη «ανάπτυξη» στο τουριστικό προϊόν του τόπου μας, αργά ή γρήγορα θα αποβεί καταστροφική, αν δεν γίνει ολιστικός, αειφόρος (επανα)σχεδιασμός.
- Νέα Μαρίνα Ρόδου και Δημόσιο συμφέρον: Είμαστε υπέρμαχοι κάθε λελογισμένης μορφής ανάπτυξης-επένδυσης, η οποία όμως συνυπολογίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, τις υπάρχουσες ή δυνητικές υποδομές, το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και συνάδει με την ταυτότητα του τόπου μας.
- Αεροδρόμιο «Διαγόρας» Ρόδου: Ο εκσυγχρονισμός, η επέκταση, η χωροθέτηση, είναι αναγκαία αφού επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα του αεροδρομίου, καθώς και η έλλειψη ιατρικού προσωπικού και φαρμακείου. Λειτουργικά ζητήματα που επηρεάζουν την ομαλή συγκοινωνία των ακριτών μας με το κέντρο, αλλά και την εμπειρία των επισκεπτών καθώς και την εικόνα του νησιού μας.
- Δημιουργία δομής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών: Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα και εμπεριστατωμένα την αντίθεσή μας στη δημιουργία τέτοιας δομής ακόμη και προσωρινού χαρακτήρα.
- Υποδομές-Καθημερινότητα: Επισημαίνουμε διαρκώς και εξειδικευμένα την ανάγκη για ουσιαστικά έργα και ολιστικές λύσεις στις Υποδομές, στη χωροθέτηση, στην Ενέργεια, στην Υγεία, στη διαχείριση του νερού και των περιβαλλοντικών ζητημάτων του νησιού.
Η ομάδα μας συναντά σε τακτική βάση συνδημότες μας, αφουγκράζεται τους προβληματισμούς τους και συζητάει την άποψή τους, συνδιαμορφώνοντας αντίληψη. Αναπόφευκτα, θα διευρύνουμε σταδιακά τη σύνθεση μας, με πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο, προωθώντας πάντοτε θέσεις που θεωρούμε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κατοίκων της Ρόδου και βοηθούν γόνιμα τη δημοτική αρχή.
- Κατά την εκτίμησή σας, ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για το 2025 και με προοπτική των επομένων ετών και την ανάπτυξη για τη Ρόδο;
Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής της Ρόδου για το 2025 και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να εστιάζουν στην αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενίσχυση του τουριστικού και οικονομικού προφίλ του νησιού. Αναφέρω επιγραμματικά ορισμένους βασικούς άξονες δράσης, οι οποίοι υλοποιούνται μόνο με τη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και με το κεντρικό κράτος (με σθεναρές διεκδικήσεις όπου χρειάζεται):
- Υποδομές-Υποδομές-Υποδομές
- Παρεμβάσεις σε κτιριακές υποδομές δημοτικών κτιρίων και Σχολείων.
- Αναβάθμιση οδικού δικτύου, κυκλοφοριακό, προσβασιμότητα σε ολόκληρο το νησί, σε παραλίες και μνημεία.
- Βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας με σύγχρονα και συχνά μέσα μεταφοράς και φιλικές λύσεις προς το περιβάλλον.
- Παρεμβάσεις στην αισθητική και στην αναδιαμόρφωση χώρων φιλικών για όλους τους κατοίκους, ιδίως μέσα στον αστικό ιστό (πάρκα, πλατείες κλπ.).
- Διαχείριση υδάτινων πόρων με βελτίωση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, μείωση διαρροών και εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΡ.
- Καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων. Δημιουργία και προώθηση (με στοχευμένη καλλιέργεια στα παιδιά) ανακύκλωσης, εγκατάσταση «έξυπνων» κάδων, ανάπτυξη πράσινης πολιτικής για βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων.
- Τουρισμός και Οικονομική Ανάπτυξη
- Περιορισμός της ποσότητας των επισκεπτών και επένδυση στην ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Η Ρόδος είναι ο 2ος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη (μετά το Ντουμπρόβνικ) σε αναλογία (1/26) ντόπιων προς επισκεπτές! Ισόρροπη επέκταση τουριστικής περιόδου με έμφαση και προβολή ανά εποχή των πλεονεκτημάτων του νησιού μας και στόχευση σε συγκεκριμένα target groups επισκεπτών. Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού (ιστορικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός, αθλητικός, συνεδριακός, θαλάσσιος) και με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία προώθησης.
- Βελτίωση-αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών που στηρίζουν τον τουρισμό (λιμάνια, αεροδρόμιο, παραλιών), τα οποία θα ευθυγραμμιστούν με τις ιδιωτικές επενδύσεις (ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπαρ κλπ.).
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου, δημιουργία «Έξυπνης Πόλης» με τεχνολογίες για τουριστική πληροφόρηση, συγκοινωνίες και εξυπηρέτηση πολιτών.
- Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Πρόνοια
- Βελτίωση των υγειονομικών υποδομών, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ (το οποίο παρουσιάζει κτιριακή εγκατάλειψη και τεράστιες ελλείψεις δυναμικού) και ανάπτυξη τοπικών δομών υγείας.
- Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με προγράμματα κοινωνικής στήριξης για ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και οικονομικά ασθενείς.
- Ενίσχυση του φωτισμού και των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους.
- Πολιτισμός και Περιβάλλον
- Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συντήρηση και προβολή των αρχαιολογικών χώρων, εμπλουτισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με δράσεις για τη διατήρηση των παραλιών, των δασών και της βιοποικιλότητας της Ρόδου.
- Επένδυση στην πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.
- Διοικητική Αναδιοργάνωση
- Εξυπηρέτηση δημοτών με τη δημιουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών για άμεση επικοινωνία πολιτών με τον δήμο, αύξηση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων.
- Αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων και ενίσχυση χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ για έργα υποδομών, περιβάλλοντος και καινοτομίας.
- Καθιέρωση Συμβουλίου Νέων για την καταγραφή των απόψεών τους, την καλλιέργεια των ενεργών πολιτών και την ομαλή μετάβασή τους στα κοινά.
Αν η Ρόδος θέλει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός και οικονομικός προορισμός, η δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί προς μια στρατηγική ισορροπημένης ανάπτυξης, συνδυάζοντας την πρόοδο με τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Εν κατακλείδι, η δυνατότητα ευρείας συμμετοχικότητας (με το άνοιγμα ιδίως στους νέους) και διαφάνειας στον (επανα)σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια στο νησί μας, που θα έχει ως βασικούς πυλώνες τους κατοίκους, την αυτοδιοίκηση και το περιβάλλον (φυσικό και πολιτιστικό) θα αποτελέσουν εχέγγυα στο «συμβόλαιο» μιας πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι επενδυτές που αναζητούμε ως μεσσίες, κατά πλειοψηφία δεν πρέπει να είναι άλλοι, παρά εμείς οι ίδιοι οι Ροδίτες. Αλλιώς, είτε θα είμαστε ξένοι στην ανάπτυξη του τόπου μας, είτε υπάλληλοι ξένων συμφερόντων. Αυτό διαφαίνεται ήδη για παράδειγμα με την εκμετάλλευση παραλιών, ή τα σχέδια της Νέας Μαρίνας, ή του Γκολφ Αφάντου από ξένους ομίλους… Επενδύσεις «μεγαλεπήβολες», που δεν προωθούν την οικονομική ανάπτυξη των ίδιων των κατοίκων, αλλά αντιθέτως τους εξασθενούν και καταχρώνται την δημόσια περιουσία και την ιστορία τους.
Ας επενδύσουμε στους ανθρώπους μας, στις δημιουργικές Προσωπικότητες του τόπου μας, την γνώση και τεχνογνωσία των Νέων μας σε όλους τους τομείς, την Αξιοπρέπεια και την Αξιοσύνη των Ροδιτών, στα σπουδαία μυαλά που οφείλουμε να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Έχουμε έναν ευλογημένο τόπο με παρελθόν, παρόν και μέλλον, που για να συνεχίσει να ακμάζει, χρειάζεται περισσότερο σεβασμό στην Ιστορία του και στους δικούς του Ανθρώπους!