Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο του αναγνωρίζει «μερική ασυλία» από ποινικές διώξεις για ενέργειες που έγιναν όσο ήταν στον Λευκό Οίκο

Share

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ γνωμοδότησε σχετικά με το αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ασυλία από ποινικές διώξεις για ενέργειες που έγιναν όσο ήταν στον Λευκό Οίκο. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο Τραμπ έχει «μερική ασυλία» από την ποινική δίωξη για ενέργειες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Συντάσσοντας τη γνωμοδότηση του δικαστηρίου, ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς ανέφερε πως «η φύση της προεδρικής εξουσίας» παρέχει στον Τραμπ το δικαίωμα απόλυτης ασυλίας από ποινικές διώξεις για την επίσημη δραστηριότητά του ως πρόεδρος.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει διάκριση μεταξύ των επίσημων και ανεπίσημων ενεργειών του Τραμπ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη και οι συντηρητικοί δικαστές υπερίσχυσαν με ψήφους έξι προς τρία.

«Αλλάζει ο θεσμός της προεδρίας»
Οι δικαστές Σόνια Σοτομαγιόρ, Ελενα Κάγκαν και Κετάνζι Μπράουν Τζάκσον, διατύπωσαν τη διαφωνία τους. Η Σοτομαγιόρ εκτίμησε ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει σε έναν πρόεδρο να χρησιμοποιεί επίσημες εξουσίες για να αποφύγει την ποινική δίωξη. «Η σημερινή απόφαση να χορηγηθεί σε πρώην προέδρους ποινική ασυλία αναδιαμορφώνει τον θεσμό της προεδρίας», έγραψε.

Η ίδια αναφέρθηκε σε υποθετικά παραδείγματα όπως ότι ένας πρόεδρος θα προστατεύεται πλέον εάν διατάξει την ομάδα Seal Team 6 του Πολεμικού Ναυτικού να δολοφονήσει έναν πολιτικό αντίπαλο, οργανώσει ένα στρατιωτικό «πραξικόπημα» σε βάρος της αντιπολίτευσης για να κρατηθεί στην εξουσία ή λάβει δωροδοκίες με αντάλλαγμα μια χάρη.

«Ακόμη και αν αυτά τα εφιαλτικά σενάρια δεν πραγματοποιηθούν ποτέ, και προσεύχομαι να μην πραγματοποιηθούν ποτέ, η ζημιά έχει γίνει», έγραψε χαρακτηριστικά.

Τραμπ: «Μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία»
Λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μεγάλη νίκη για το σύνταγμα και τη δημοκρατία μας. Είμαι περήφανος που είμαι Αμερικανός».

Ποιες θεωρούνται «ανεπίσημες» δράσεις;
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ενώ ένας πρόεδρος έχει ασυλία από ποινικές διώξεις για την επίσημη δραστηριότητά του κατά την άσκηση του αξιώματός του, δεν έχει ασυλία για «ανεπίσημες πράξεις».

Οι δικαστές αφήνουν στην κρίση άλλων δικαστηρίων το αν δύο ενέργειες του Τραμπ ήταν «ανεπίσημες» ή «επίσημες».

Ο Τραμπ και άλλοι 18 διώκονται στην Τζόρτζια για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων της πολιτείας για το 2020, κάτι που αρνούνται. Τα δικαστήρια θα πρέπει να αποφανθούν για τουλάχιστον δύο ενέργειές του Τραμπ:

Την προσπάθειά του να πείσει ορισμένους αξιωματούχους της πολιτείας ότι εξαιτίας της υποτιθέμενης εκλογικής απάτης έπρεπε να γίνουν αλλαγές υπέρ του Τραμπ σε σχέση με τις ψήφους που αφορούν τους εκλέκτορες.
Τη δημιουργία σχετικών λιστών που θα έστελναν οι πολιτείες στο Κογκρέσο.

Kathimerini Με πληροφορίες από BBC