Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
Αρχική Διάφορα Τριαντόπουλος: Άμεσα ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής σε Ρόδο και Λήμνο

Τριαντόπουλος: Άμεσα ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής σε Ρόδο και Λήμνο

Share

 

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πλημμυρών στη Ρόδο και στη Λήμνο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Λέσβου, Μαρία Κομνηνάκα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ήταν παρούσα στο πεδίο.

Πριν ακόμα κοπάσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τόσο τη Λήμνο, όσο και τη Ρόδο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι αφού συνεδρίασε άμεσα και η κυβερνητική επιτροπή Κρατικής Αρωγής – τέθηκε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την άμεση στήριξη των πλημμυροπαθών της Ρόδου και της Λήμνου.

«Το πρώτο βήμα, φυσικά, είναι να πραγματοποιηθούν οι αυτοψίες τόσο σε κατοικίες, όσο και σε επιχειρήσεις. Στο πρώτο σκέλος, αυτό των κατοικιών και των κτιρίων, το βασικό λόγο στις αυτοψίες τον έχουν οι επιτροπές των δήμων, με τους οποίους ξεκινήσαμε τη συνεργασία από την πρώτη στιγμή, ώστε μέσα από τις αυτοψίες να προχωρήσει η υλοποίηση της κάλυψης των ζημιών στην οικοσκευή και των πρώτων αναγκών», τόνισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τις αυτοψίες για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες, όπως είπε, ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι στιγμής, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 350 στη Ρόδο και 47 στη Λήμνο, ενώ οι επιτροπές των πληγέντων δήμων συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις αυτοψίες προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η αποζημίωση για την οικοσκευή. «Πρόκειται για ένα σχήμα κάλυψης, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 6.600 ευρώ.

Τον κύριο λόγο, λοιπόν, για τις αυτοψίες αυτές, τον έχουν οι επιτροπές του δήμου, στις οποίες – όμως – συνέδραμαν και οι μηχανικοί της γενικής διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Έτσι, άμεσα οι μηχανικοί της ΓΔΑΕΦΚ βρέθηκαν στα δύο νησιά, συνεργάστηκαν με τις επιτροπές των Δήμων και πραγματοποίησαν αυτοψίες. Αυτοψίες τόσο για τις ζημιές σε κτίρια, όσο και για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ειδικότερα, για τις ζημιές σε κτίρια και για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «συνολικά, μέχρι τώρα, πραγματοποιήθηκαν 251 αυτοψίες, εκ των οποίων οι 181 αφορούν σε κτίρια στη Ρόδο και οι 70 σε κτίρια στη Λήμνο. Συγκεκριμένα, 8 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί ως προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση («κίτρινες»), και 243 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλες προς χρήση («πράσινες»). Τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ είναι διαθέσιμα – μετά από παροχή στοιχείων από τους Δήμους – να επισκεφθούν εκ νέου τα νησιά.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, προχωρούν και οι αυτοψίες των επιτροπών κρατικής αρωγής των αρμόδιων περιφερειών, για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στις επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, στη Λήμνο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 30 αυτοψίες, ενώ στη Ρόδο ο αριθμός των – μέχρι σήμερα – υποβληθέντων αιτήσεων, έχει ξεπεράσει τις 200, με τις αυτοψίες να εκκινούν άμεσα. Από την άλλη, και οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις δηλώσεις των αγροτών για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

«Και σε αυτήν τη μεγάλη φυσική καταστροφή, τα αντανακλαστικά του κράτους ήταν άμεσα. Όπως, άλλωστε, και σε όλες τις φυσικές καταστροφές. Κινηθήκαμε και κινούμαστε γρήγορα, μέσω του πλαισίου της κρατικής αρωγής.  Ενός πλαισίου που δημιούργησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ενός πλαισίου που συνεχώς το εξελίσσουμε και το βελτιώνουμε, με στόχο η στήριξη να φτάνει άμεσα σε όσους την δικαιούνται. Και το πλαίσιο αυτό ενεργοποιήθηκε και υλοποιείται και στις περιπτώσεις των δύο νησιών», τόνισε και προσέθεσε ότι «από την περασμένη Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, άνοιξε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, για τους δικαιούχους στη Ρόδο, στη Λήμνο, αλλά και στην Πιερία και τη Χαλκιδική.

«Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025 και περιλαμβάνει τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας, arogi.gov.gr, πρώτη αρωγή που φθάνει ως τις 10.000 ευρώ, και τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, πρώτη αρωγή που φθάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ. Στόχος είναι το ταχύτερο δυνατόν οι πληγέντες που δικαιούνται την πρώτη αρωγή να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άμεσα τη στήριξη που τους αναλογεί – έπειτα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων διασταυρώσεων.

Διασταυρώσεις που εδράζονται στα στοιχεία των αυτοψιών, όπως γνωρίζετε», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Πέραν της πρώτης αρωγής, προχωρούν και άλλα μέτρα, όπως η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων µε δωρεάν κρατική αρωγή, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης που, ανάλογα με τις παραμέτρους, θα ανέρχεται έως το ποσό των 500 ευρώ, η επιχορήγηση κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τις ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και οχήματα, η χορήγηση αποζημιώσεων για τις πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων, η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών – αποκλειστικά για όσους έχουν πληγεί, η τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, και η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα προχωρήσει όταν οι φορείς υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα».

Τέλος, επισήμανε: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους τοπικούς και εμπλεκόμενους φορείς και δουλεύουμε εντατικά για να στηρίξουμε τους πληγέντες.  Ήμασταν από την πρώτη στιγμή εκεί για να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη».

«Βασικός μας στόχος να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η στεγαστική συνδρομή για το Δαμάσι»

Τα προβλήματα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κατοίκων του δήμου Τυρνάβου τέθηκαν στο επίκεντρο ομιλίας του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστου Τριαντόπουλου, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας, Γιώργου Λαμπρούλη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Η διαδικασία κτιριακής αποκατάστασης, δεν είναι μια απλή διαδικασία. Είναι μια διαδικασία με ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση κατασκευής, με διαφορετική αφετηρία εκκίνησης (όποτε υποβάλλουν αίτηση) και με πολλές ιδιοκτησιακές και κληρονομικές εκκρεμότητες από το παρελθόν. Η κτιριακή αποκατάσταση, μέσα από το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής – όπως διαμορφώθηκε – προ δεκαετιών – έχει συγκεκριμένα ζητούμενα και προϋποθέσεις για τις επισκευές ή τις ανακατασκευές. Ζητούμενα και προϋποθέσεις, στα οποία δεν χωρούν εκπτώσεις, καθώς πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση σεισμού. Ισχύει και για το σεισμό στο Δαμάσι, με τις ιδιαιτερότητες να είναι αυξημένες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός και τόνισε ότι η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τους πληγέντες της Θεσσαλίας έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων σχεδόν τους 900.

Όσον αφορά τα κτίρια που χρήζουν επισκευής, αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως «κίτρινα», ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι έχουν υποβληθεί 1.067 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής και έχουν ελεγχθεί όλες στο σύνολό τους, με τη σχετική απαντητική επικοινωνία σε κάθε περίπτωση. «Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 155 άδειες επισκευής και 57 αιτήσεις έχουν τεθεί στο αρχείο της υπηρεσίας. Οι υπόλοιποι φάκελοι παρουσιάζουν ελλείψεις και λάθη ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ελλείψεις για τις οποίες, οι αρμόδιοι μηχανικοί έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες εγγράφως.

Όσον αφορά τα κατεδαφιστέα κτίρια, αυτά που χαρακτηρίστηκαν ως «κόκκινα», και για τα οποία χρηματοδοτήθηκε ο δήμος για να τα κατεδαφίσει, έχουν υποβληθεί 378 αιτήσεις για την ανακατασκευή. Από αυτές τις 378 αιτήσεις, έχουν προχωρήσει και έχουν εκδοθεί οι 208. Και σε αυτή την περίπτωση, οι υπόλοιπες αιτήσεις παρουσιάζουν ελλείψεις, για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι αιτούντες», υπογράμμισε ενώ τόνισε «πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι δικαιούχοι άμεσα στην υποβολή των δικαιολογητικών που λείπουν από τους φακέλους τους προς την υπηρεσία».

«Από την πλευρά μας, προχωράμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και στο σκέλος που αφορά στο έργο που επιτελείται από την υπηρεσία, από τη ΓΔΑΕΦΚ. Στόχος μας είναι η στεγαστική συνδρομή να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς όλοι θέλουμε οι πολίτες να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε εντατικά και είναι σημαντικό να συνεργάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε.

Παράλληλα ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε: «Μας ενδιαφέρει να βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες, ώστε να προχωρά η διαδικασία της κτιριακής αποκατάστασης και το έργο που παράγεται από την υπηρεσία. Η ίδια υπηρεσία – η Διεύθυνση Κεντρικής Ελλάδος – έχει επωμιστεί και την πρωτοφανή φυσική καταστροφή μετά τη θεομηνία “Daniel”, η οποία ενισχύθηκε και με το νέο Τομέα στη Θεσσαλία – το ΤΑΕΦΚ Θεσσαλίας. Το έργο, ωστόσο, είναι μεγάλο. Για αυτό και, εντός της ΓΔΑΕΦΚ, δρομολογείται ανακατανομή του έργου, με την κτιριακή αποκατάσταση για το σεισμό στο Δαμάσι να αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου νέα διεύθυνση».

Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε η διεύθυνση Βορείου Ελλάδος – με περίπου 50 στελέχη δυναμικό – αναλαμβάνει την κτιριακή αποκατάσταση μετά το σεισμό στο Δαμάσι, η οποία την επόμενη περίοδο θα διατηρεί γραφείο στην περιοχή της Θεσσαλίας, ώστε συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα να βρίσκεται σε επαφή με τους δικαιούχους. Συνεπώς, έχουμε προχωρήσει σε ανακατανομή του έργου, ώστε – από την πλευρά της υπηρεσίας – να αυξηθεί το δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά με την κτιριακή αποκατάσταση  μετά το σεισμό στο Δαμάσι.

«Στόχος μας είναι η στεγαστική συνδρομή να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για αυτό και τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Χρονοδιάγραμμα που θέλει – μετά από παράταση – να μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, τους φακέλους τους, μέχρι τέλος του 2024 ώστε να λάβουν τη στεγαστική συνδρομή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποβάλλουν εκκρεμή έγγραφα και δικαιολογητικά μετά το τέλος του 2024. Αντιθέτως, όπως αναφέραμε και σε σχετικό δελτίο τύπου, όλη αυτήν την περίοδο προβλέπεται διαδικασία για την παράταση των προθεσμιών όσον αφορά στην υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών για την αποκατάσταση κτιρίων σε σεισμόπληκτες περιοχές, όπως η Θεσσαλία», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε για όσους έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα φακέλους για την αποκατάσταση των κτιρίων ιδιοκτησίας τους μετά από φυσικές καταστροφές, στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΔΑΕΦΚ, και έχουν λήξει οι εκάστοτε προθεσμίες υποβολής αρχικών αιτήσεων καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής ή έκδοσης άδειας επισκευής και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, δίνεται η δυνατότητα, μετά από την έγγραφη ειδοποίηση της αρμόδιας υπηρεσίας και σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, να καταθέσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά για να συμπληρωθεί ο σχετικός φάκελος, προκειμένου να εκδοθούν οι διοικητικές πράξεις, ώστε να προχωρήσει το έργο αποκατάστασης των κτιρίων στην πληγείσα περιοχή.

«Συνεπώς, οι δικαιούχοι, που έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα φακέλους για την αποκατάσταση, έχουν επιπλέον χρόνο για την υποβολή των συμπληρωματικών τους δικαιολογητικών από τη στιγμή που λάβουν την έγγραφη ειδοποίηση από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΔΑΕΦΚ – είτε εντός, είτε εκτός του προβλεπόμενου χρονικού ορίζοντα», κατέληξε. / real.gr