ΠΑΣΟΚ: Με την πλάτη στον τοίχο ο Νίκος Ανδρουλάκης – Διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου

Share

 

Σε περιδίνηση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωκλογές.  Εχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στη Χαριλάου Τρικούπη, με επίκεντρο τα πυρά στελεχών από όλες τις εσωκομματικές τάσεις που καταλογίζουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη ότι δεν κατάφερε να βάλει σε κυβερνητική τροχιά το ΠΑΣΟΚ.  Κορυφαία στελέχη, από τον Παύλο Γερουλάνο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ως τον Νίκο Παπανδρέου, καλούν σε προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες για εκλογή νέου προέδρου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documentonews.gr, τα επιτελεία τους ξεσκονίζουν το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, εξετάζοντας, ενόψει της σύγκλησης των κομματικών οργάνων (την ερχόμενη Τετάρτη Πολιτικό Συμβούλιο και τέλη Ιουνίου Κεντρική Πολιτική Επιτροπή) τη δυνατότητα να γίνουν νωρίτερα από το 2025 εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία του κόμματος. 

Σε αυτό το κλίμα,  προκάλεσε δυσμενή σχόλια και η επιλογή Ανδρουλάκη να μην ορίσει επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας τον Νίκο Παπανδρέου, ως πρώτο σε ψήφους εκλεγμένο –όπως εθιμικώ δικαίω γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- αλλά τον δεύτερο στη σειρά εκλογής,  Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κληθεί και να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο. Σε σχετική ερώτηση του Documentonews.gr, κορυφαίο στέλεχος από επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη επεσήμανε ότι μέχρι πρότινος εκλέγονταν δυο ευρωβουλευτές ενώ τώρα είναι τρεις, οπότε ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να είναι επικεφαλής  της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας ο Γιάννης Μανιάτης ως πρώην υπουργός,  και να αναλάβει ο Νίκος Παπανδρέου την Αντιπροεδρία Επιτροπής εκ μέρους του PES –Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πάντως, η  αμφισβήτηση της ηγεσίας οδηγεί σε σκλήρυνση της στάσης Ανδρουλάκη, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιεί διατυπώσεις ανελαστικού χαρακτήρα, όπως «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια».

Αντιανδρουλακικοί εξέλαβαν την αναφορά σαν  προειδοποίηση εμμέσως  για πειθαρχικά μέτρα ή ακόμα και  διαγραφές για όσους εκ των «δυσαρεστημένων» ξεπεράσουν τα …εσκαμμένα. Πάντως, από το επιτελείο Ανδρουλάκη εξηγούν ότι η διατύπωση αυτή συνδέεται με το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκ του ρόλου του ως προέδρου οφείλει να διαφυλάξει την ενότητα, να διασφαλίσει τις δύσκολες εκλογικές επιδόσεις των τελευταίων ετών, επί ηγεσίας Φώφης Γεννηματά και επί Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και να μην διασπαρεί απογοήτευση στον κόσμο της παράταξης. Όπως λένε συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, πρέπει να ληφθούν όλα υπ όψιν χωρίς εύκολες αποφάσεις και αναρωτιούνται  για παράδειγμα «ποιο θα είναι το κέρδος αν μέσα σε διχόνοια, τριβές και απογοήτευση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, ψηφοφόρων και μελών του, γίνουν εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τις 20.000;» .

Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη αφήνει να σκιαγραφηθεί ως συντονισμένη η επίθεση εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και κατά του κόμματος εν γένει, με τον κίνδυνο διαλυτικών καταστάσεων να προκαλεί ανησυχία.  Οι …δελφίνοι καιροφυλακτούν και θέτουν επίδικα της επόμενης μέρας.

Μοιάζουν  με κύμα που δεν ανακόπτεται οι αντιδράσεις με επίκεντρο ότι  δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ ούτε να γίνει δεύτερο κόμμα, όπως ήταν ο στόχος που είχε θέσει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα, η ισχνή αύξηση των ποσοστών του δεν οδήγησαν στο να καταστεί το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχος πόλος για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

Κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να διαχειρισθεί την όλη κατάσταση ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρέθηκε απολογούμενος για τον τρόπο χειρισμού και της κομματικής λειτουργίας, εδώ αι καιρό, και των εκλογικών διεργασιών και των πολιτικών επιλογών σε όλη την διάρκεια τη θητείας του. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης λένε ότι «είναι με την πλάτη στον τοίχο»…

Μάλιστα, σήμερα κρίνεται ως σημαντική η μετεκλογική παρέμβαση του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος  εκλέχθηκε στην ευρωβουλή πρώτος σε σταυρούς του ΠΑΣΟΚ, έχοντας λάβει 123.294 ψήφους, με δεύτερο τον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη (108.231) και τρίτο τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου (92.087 ψήφοι).  «Η τρίτη θέση συνιστά ήττα» σημείωσε   («Πρώτο Θέμα») . Ξεκάθαρα τόνισε ότι «την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα». Μάλιστα, ζήτησε εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου του κόμματος, χρησιμοποιώντας την εξής φράση: «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ».

Ο τρόπος διατύπωσης δείχνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι ο Νίκος Παπανδρέου, με το βάρος του ονόματός του, επιλέγει να καταγράψει τη θέση του, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παίξει ρόλο στην επόμενη μέρα.

Οι δηλώσεις δυσαρέσκειας για το εκλογικό αποτέλεσμα και το αίτημα για σύγκληση των κομματικών οργάνων ώστε να αποτιμηθούν σε βάθος όλες οι παράμετροι  άρχισαν να παρελαύνουν στη δημόσια σφαίρα από το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024 . Το χορό της αμφισβήτησης Ανδρουλάκη άνοιξε η βουλευτής Β2′ Δυτικού Τομέα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, που σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας με επίκεντρο τη συζήτηση στα συλλογικά όργανα  τόνισε ότι «θα πάμε πρωτίστως να μιλήσουμε για πολιτικές. Αλλά στα δημοκρατικά κόμματα όλα είναι ανοιχτά». Παράλληλα, και ο βουλευτής Α΄Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος κατά την εκλογική βραδιά τοποθετήθηκε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε  το στόχο του που ήταν η δεύτερη θέση ενώ την επομένη μέρα ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης ήταν καταπέλτης κατά Ανδρουλάκη.

Σαν καταλύτης εξελίξεων λειτούργησε  η  επιστολή που έστειλε στη Χαριλάου Τρικούπη ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έθεσε ξεκάθαρα ζήτημα ηγεσίας και ζήτησε την προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, πρόωρα, για την εκλογή νέου προέδρου. Αμέσως μετά, εκφράστηκε θετικά για την πρόταση  Κωνσταντινόπουλου ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση αν θα θέσει υποψηφιότητα σε περίπτωση που γίνουν εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  Πολλοί θεωρούν βέβαιη την διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση εσωκομματικών εκλογών.

Με ήπια τοποθέτηση εκφράστηκε η βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένα Αποστολάκη, η οποία αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα και χαρακτήρισε  «περιορισμένη» την άνοδο του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι αυτό σε  συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, προβληματίζει όλους.

Την ίδια ώρα, σε συνδυασμό με το ζήτημα ηγεσίας που έχει τεθεί στο ΠΑΣΟΚ, είναι σε εξέλιξη διεργασίες για να τεθεί  πολιτικό πλαίσιο στη συζήτηση για την ανασύνθεση στο χώρο της  κεντροαριστεράς και του λεγόμενου προοδευτρικού κέντρου απέναντι στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ετσι, πολλοί κρίνουν ως καθοριστική για τις εξελίξεις τη στάση που θα κρατήσει τόσο ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αλλά και οι επιλογές του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα… / Documentonews