Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους επικίνδυνους χειρισμούς του στο θέμα της Θράκης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτήρισε λαθεμένη την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απομακρύνει τον Μουσταφά Κατραντζή και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο του προέδρου της ΝΔ.
«Ήταν λαθεμένη η απόφαση. Πιστεύω ότι κάνει λάθος και μάλιστα εκ των υστέρων. Έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια, το όνομά του είναι γραμμένο στα ψηφοδέλτια. Είναι λάθος γιατί δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
Είναι μείζον θέμα ότι ένας πρώην πρωθυπουργός που θέλει να είναι και επόμενος, διαχειρίζεται με τόση ανευθυνότητα ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
Ενώ έχει στα χέρια του το έγγραφο της ΕΥΠ που μου απέστειλε, το οποίο κατονομάζει και τον δικό του υποψήφιο, αφαιρεί το κομμάτι που τον… pic.twitter.com/zxhTXs02bj— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) June 19, 2023
Παράλληλα μίλησε για μέγιστη υποκρισία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπογραμμίζει ότι «δεν μπορείς να βάζεις τα εθνικά θέματα στην αρένα της προεκλογικής αντιπαράθεσης».
«Δεν ζήτησα να φύγει ο Κατρατζή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Ίσα ίσα, είναι λάθος. Αυτός είναι ένας ολισθηρός δρόμος όπου δεν θα ακολουθήσω. Δεν θα χορέψω το ταγκό της ανευθυνότητας με τον κύριο Μητσοτάκη. Θα το χορέψει μόνος του» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Υποκρισία Μητσοτάκη
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το ζήτημα στη Ροδόπη είναι πολύ ευαίσθητο κάνοντας λόγο για άγαρμπη διαχείριση από τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος το ξεκίνησε. «Δεν καταλαβαίνω γιατί έβαλε κεντρικό θέμα τη Θράκη» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναρωτώμενος χαρακτηριστικά «τόση αλαζονεία;».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να του στήσει παγίδα και υπενθύμισε ότι μετά τις εκλογές έλαβε ένα μήνυμα, «χωρίς να στείλει τον διοικητή ΕΥΠ όπως έκανα εγώ», και δύο εβδομάδες αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είδε το ζήτημα δημοσιοποιημένο στο Πρώτο Θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στο ενημερωτικό σημείωμα που έλαβε από τον Κ. Μητσοτάκη, υπήρχε σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να διαγράψει το όνομα του υποψηφίου του και να δημοσιοποιήσει το μήνυμα.
«Ενώ είχε χαρτί στα χέρια του το οποίο έλεγε και για τον δικό του υποψήφιο, ο κ. Μητσοτάκης το έδωσε στα ΜΜΕ κόβοντας τον δικό του υποψήφιο και λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνική εξαίρεση. Δεν μπορεί να εργαλειοποιήσει με τέτοιο τρόπο την ΕΥΠ. Ούτε ο Καραμανλής ούτε ο Σαμαράς την εργαλειοποίησαν έτσι» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Είναι ζήτημα υποκρισίας» δήλωσε για τον Κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε ότι «δεν διστάσει προκειμένου να κερδίσει 10.000 -12.0000 ψήφους να δημιουργήσει θέμα που θα το βρει μπροστά του την επομένη των εκλογών».
ΒΙΝΤΕΟ
Η Τουρκία τρίβει τα χέρια της
Την ίδια η ώρα η Τουρκία, που είναι πάρα πολύ δραστήρια, τρίβει τα χέρια της προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα της Θράκης δεν λύνονται με το να λέει ο Μητσοτάκης στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες ότι η ψήφος τους «είναι υποκινούμενη».
Ο τρόπος να περιθωριοποιήσουμε τις τουρκικές βλέψεις και την προσπάθεια χειραγώγησης είναι μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής τους, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
«Είναι μεγάλο λάθος, ως πολιτεία, το να θέσουμε απέναντι το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας. Είναι αυτό που θέλει ο Ερντογάν» καθώς όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορεί να λέει ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους και άρα μόνη ελπίδα της είναι η Τουρκία.
«Εκτιμώ ότι το μείζον θέμα είναι πώς κάποιος που έχει διατελέσει πρωθυπουργός και θέλει να επανεκλεγεί διαχειρίζεται με περισσή ανευθυνότητα ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Όσον αφορά στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο πρώτος ουδέποτε έχει μιλήσει για τουρκική μειονότητα και πρόσθεσε ότι ο υποψήφιος στην Ξάνθη «υπέπεσε σε ατόπημα και τον επιπλήξαμε».
Ναυάγιο στην Πύλο
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι πήγε λάθος στο επιχειρησιακό σχέδιο αναφορικά με το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το κρίσιμο είναι εάν αποτελεί προτεραιότητα της Ελλάδας η ζωή και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να φυλάσσουμε τα σύνορα της χώρας και ταυτόχρονα, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις ηθικές αξίες μας οφείλουμε να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή όταν αυτή κινδυνεύει.
Ακόμη ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η επιχειρησιακή γραμμή που είχε το λιμενικό την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015 – 2019), όταν πέρασαν από το Αιγαίο πάνω από 1 εκατ κόσμου ήταν ότι όταν κινδυνεύει άνθρωπος πρέπει να τον σώζουν. «Δεν είμαι βέβαιος ότι και τώρα ισχύει το ίδιο» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολλές αντιφάσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο ίδιος και έδειξε τον υπηρεσιακό υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Κλιάρη.
Απαντώντας για την επιλογή του κ. Κλιάρη επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «επιλέξαμε τον Κλιάρη ως υπαρχηγό με σαφή επιχειρησιακή κατεύθυνση για την οποία η χώρα πήρε εύσημα. «Η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς» επί ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ο ίδιος και υπενθύμισε τον κεντρικό ρόλο που έπαιξαν απλοί πολίτες στις διασώσεις αλλά και τα εύσημα που έλαβε η χώρα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
«Το 2015 – 2019 είχαμε κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας τη λέξη πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που ήταν τώρα κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική που θα εφάρμοζε στο μεταναστευτικό θα μπορούσε να περιγραφεί μέσα από την «υπεράσπιση των συνόρων της χώρας, ταυτόχρονα με την υποχρέωση να σώζουμε ανθρώπινες ζωές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας στις κατηγορίες ότι η πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό έκανε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι», έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και υπενθύμισε ότι η προσφυγικές ροές προς τη χώρα σταμάτησαν με την πανδημία και έτσι η Μόρια έφτασε να έχει 5.000 ανθρώπους όταν λίγο νωρίτερα είχε φτάσει τους 25.000. Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το 2019 οι πρόσφυγες στη Μόρια ήταν 5.000.
«Απαιτείται διεκδίκηση άλλης μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε την ανάγκη για αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ και ενός νέου συμφώνου για τη μετανάστευση που μοιράζει τα βάρη στις χώρες της ΕΕ.
ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ
Αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, απαντώντας στη υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι να επανέλθει στο ελληνικό Δημόσιο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Είπε ο κ. Τσίπρας: «Επιμένω ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό ο κ. Μητσοτάκης. Προς το παρόν συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ -που αποφάσισε να περάσει το νερό στον έλεγχο του Δημοσίου-, την οποία αρχικά προσπάθησε να παρακάμψει και υπήρξε και δεύτερη. Είναι υποχρεωμένος. Η απόφαση να ιδιωτικοποιήσει μέρος των μετοχών της ΕΥΔΑΠ φαίνεται από την απόφαση τον περασμένο Μάρτιο να θεσπίσει Ρυθμιστική Αρχή για το νερό.
Επιπλέον η ΝΔ επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει τις εγκαταστάσεις ύδρευσης της Αττικής. Και ήλθε πάλι το ΣτΕ να την σταματήσει. Προκύπτει ότι είναι σχεδιασμός της. Είναι μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ούτε και εμείς αρνούμαστε τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να μείνουν στο Δημόσιο, όπως είναι στην ενέργεια, στον νερό, στην υγεία και στην παιδεία. Υπάρχει η άποψη ότι επειδή υπάρχει περιθώριο κερδοφορίας θα πρέπει να υπάρχει ιδιώτης για τη δυνατότητα διύλιση και υδροδότηση». Στο ερώτημα ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει άλλες υποσχέσεις απάντησε: «Το σχέδιο είναι μετοχοποίηση και από εκεί και πέρα να μπορεί να υπάρχει και ιδιώτης. Μακάρι να αποτραπεί.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να συμμορφωθεί. Όχι γιατί το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί τώρα υπάρχει μία μεγάλη αντίδραση από την κοινωνία. Πρέπει να του πιστώσω ότι κάνει πολύ καλή διαχείριση της επικοινωνίας. Βλέπει τις τάσεις της κοινωνίας και θέλει να απαντά. Εγώ όμως οφείλω να λέω την αλήθεια. Ότι η στρατηγική του είναι των ιδιωτικοποιήσεων και στην υγεία και στην παιδεία και στο νερό. Δεν κρύβεται η προσπάθεια». Σημείωσε ότι και στην υγεία έχει διαμορφωθεί ένας μεγάλος χώρος για εκμετάλλευση και αυτό εξηγεί και το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων και funds με κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Υγεία
Ο Αλέξης Τσίπρας ναφέρθηκε στις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υγεία αλλά και γενικότερα: «Στο μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στην ΕΕ η ΝΔ προβλέπεται όχι ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες για την υγεία αλλά ότι σωρευτικά θα μειωθούν κατά 10%. Από το μεσοπρόθεσμο δεν μπορείς να ξεφύγεις, εκτός αν ζητήσεις ανοικτά επαναδιαπραγμάτευση από την ΕΕ.
Στο μεσοπρόθεσμο δεν έχει συμπεριληφθεί καμία προεκλογική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη εκτός από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Όταν μιλάει για 10.000 προσλήψεις στην υγεία εννοεί αναπληρώσεις εκείνων που θα αποχωρήσουν και όχι επιπλέον προσλήψεις. Η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει τον κανόνα ένα προς ένα στις προσλήψεις και να πάει στο ένα προς ενάμισι ώστε να κάνεις καινούργιες προσλήψεις στην υγεία.
Έχουμε 6.500 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς λιγότερους από το 2019». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά στο ΕΚΑΒ -που είχαμε τα πρόσφατα περιστατικά- όπου δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις. Αντίθετα, είπε, «πήραν 1.000 μόνιμους αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία και όχι 600 διασώστες για το ΕΚΑΒ».
Το διακύβευμα είναι αν θα δημιουργηθεί ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδωτο
Σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Τώρα έχουμε δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης, τη ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα δύο υπάρχουν και πάνω σε αυτά θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά το διακύβευμα είναι αν θα δημιουργηθεί ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδωτο. Και αυτό το ακούει και ο συντηρητικός πολίτης και όχι μόνο ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ».
Έφερε σαν παράδειγμα την δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στην μουσουλμανική μειονότητα: «Η δήλωση Μπακογιάννη δείχνει αλαζονεία και καθεστωτική αντίληψη. Λέει αν δεν αλλάξετε την ψήφο σας θα περάσετε δύσκολα, απευθυνόταν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο στην μειονότητα. Είναι λάθος η αντίληψη αυτή για τη δημοκρατία. Πρέπει να υπάρχει αντίλογος στη δημοκρατικά και να υπάρχουν αντίβαρα. Είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Και ο καλύτερος άνθρωπος αν του δώσεις την ανεξέλεγκτη δυνατότητα στην εξουσία θα μας οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα».
Ο τρόπος για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη είναι με ισχυρό τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Δεν θα γίνει αν ένα κόμμα του 2,5 % πάει στο 3,5%. Το διακύβευμα των εκλογών είναι να μην έχουμε αυτό τον συσχετισμό που προέκυψε και αυτό θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιστρέψει, γιατί παραμένει ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης. Το εκβιαστικό δίλημμα το βάζει το εκλογικό σύστημα και είναι να μην είναι η ΝΔ ασύδοτη και ανεξέλεγκτη. Ο σχεδιασμός τους είναι για μία επτακομματική Βουλή».
«Μακριά από εμένα τα περί χαμένης ψήφου. Καλώ όμως όσους με ακούνε να σκεφτούνε την ψήφο τους» υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές απάντησε ότι «η ανανέωση θα έπρεπε να έχει γίνει χθες, όχι αύριο και στα πρόσωπα και στην εκφορά του πολιτικού λόγου».
Τέλος, όσον αφορά στην απλή αναλογική, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν «αξιακή -ως πάγιο αίτημα της Αριστεράς- και στρατηγική επιλογή» του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ηττήθηκε διότι οι προοδευτικές δυνάμεις δεν τη στήριξαν. «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτό θα έχει κόστος για όλους» σημείωσε χαρακτηριστικά. / ΑΥΓΗ