Από τη Ρόδο και την Ιερά μονή του Αρταμίτη ήταν το αντίγραφο της εικόνας που δώρισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Παναγία των Παρισίων!

Share

 

Το δώρο παρέδωσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου που παρευρέθηκε στα θυρανοίξια

Η εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς, φιλοτεχνημένη από ιερομόναχο του Αγίου Όρους, κοσμεί πλέον τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, αποτελώντας ένα βαθιά συμβολικό δώρο της Ελλάδας προς τη Γαλλία. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέδωσε την εικόνα κατά τη διάρκεια των θυρανοιξίων του ιστορικού ναού, σε μια κίνηση που επιβεβαιώνει τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Η επιλογή της συγκεκριμένης εικόνας δεν ήταν τυχαία. Κατά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019 που κατέκαψε τον ναό, διασώθηκαν περίπου 200.000 μέλισσες, οι οποίες είχαν τις κυψέλες τους στην οροφή του κτιρίου. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε έμπνευση για τον Ιερομόναχο Γεώργιο Αλευρά, Προϊστάμενο της Ερημητικής Σκήτης των Καυσοκαλυβίων στο Άγιο Όρος, ο οποίος διέταξε τη δημιουργία ενός αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας της Μελισσούς, ενός αριστουργήματος βυζαντινής αγιογραφίας. Η εικόνα δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Μελισσοκομικών Συλλόγων και άλλων οργανισμών.  Η πρωτότυπη εικόνα βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Αρταμίτη στους πρόποδες του Ατταβύρου της Ρόδου υπό τον Ηγούμενο Λεόντιο και τον αδελφό του Πατέρα Αναστάσιο και εκεί γεννήθηκε η ιδέα της δωρεάς κι η επικοινωνία με τον Πατέρα Γεώργιο.

Δείτε την εικόνα:

Παναγία των Παρισίων: Αντίγραφο της βυζαντινής εικόνας της Παναγίας της Μελισσούς δώρισε η Ελλάδα στη Γαλλία για τα θυρανοίξια

Η εικόνα προσφέρθηκε στην Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα σύμβολο που ενώνει την παράδοση του Αγίου Όρους με τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Γαλλικής πρωτεύουσας, ο οποίος, μετά την πυρκαγιά, ανακατασκευάσθηκε πλήρως.

Η κίνηση αυτή, πέρα από την πνευματική της διάσταση, στέλνει  μήνυμα αλληλεγγύης, περιβαλλοντικής συνείδησης και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Σημειώνεται πως οι μέλισσες έχουν αναγνωριστεί από επιστήμονες ως το πιο σημαντικό ζωντανό πλάσμα στη Γη, και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει καθιερώσει την 20ή Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας. Η ιδέα για να να δωριστεί στην Παναγία των Παρισίων η συγκεκριμένη εικόνα ανήκει στον βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννη Παππά. 

Στην τελετή των θυρανοιξίων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε μαζί με περισσότερους από 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η Μαρία-Ελένη Τόμπρου εκπρόσωπος του Βυζαντινού Κέντρου Πολιτισμού «Παναγίας Μελισσούς» στα Τρίκαλα μίλησε σήμερα στον topfm και τη Ρένα Βενιανάκη και περιέγραψε πώς βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας Μελισσούς από το μοναστήρι του Αρταμίτη στο χέρια του Προέδρου Μακρόν και στην Παναγία των Παρισίων.

Η αφήγηση θυμίζει παραμύθι, για μια ξεχωριστή εικόνα που με κάποιον υπερβατικό τρόπο συνδέει τη Ρόδο με το Παρίσι. Η κ Μαρία-Ελένη Τόμπρου μιλώντας στην εκπομπή «Η Ρένα στα Γεγονότα» περιέγραψε με τρόπο γλαφυρό και αποκάλυψε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς στο να βρεθεί η εικόνα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στα χέρια του Προέδρου Μακρόν ως δώρο της χώρας μας στην επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων.

«Είναι μεγάλη ιστορία το πώς βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας της Μελισσούς στο Παρίσι. Αυτό έγινε με μεγάλη υποστήριξη της Ρόδου αλλά και της ίδιας της Παναγίας. Η εικόνα φτιάχτηκε το 2009 με αφορμή ένα θαυμαστό γεγονός.

Το 2009 ο πατέρας Γεώργιος Αλευράς εβρισκόμενος στον ιερό ναό της Γέννησης της Θεοτόκου στην Καρδίτσα, πληροφορήθηκε ότι υπήρχαν μέλισσες που δεν ενοχλούσαν τον κόσμο και έφτιαχναν κηρήθρα και είχε την ιδέα για την εικόνα. Εκεί βρισκόταν ο ηγούμενος της μονής Αρταμίτη Λεόντιος από τη Ρόδο, και ο πατέρας Αναστάσιος. Μάλιστα ο πατέρας Αναστάσιος είχε την ιδέα η εικόνα που θα γινόταν να ονομαστεί Παναγία Μελισσού. Ο πατέρας Γεώργιος Αλευράς όταν έμαθε ότι μέλισσες σώθηκαν στην Παναγία των Παρισίων, είπε ότι πρέπει να φτιάξουμε μια εικόνα και να τη στείλουμε στο Παρίσι ως σύμβολο της ενότητας και της αγάπης του ελληνικού λαού προς τον γαλλικό. Την εικόνα ζωγράφισε ο Φίλιππος Μαρκόπουλος.

Ένα αντίγραφο της εικόνας βρίσκεται στο Παρίσι και τα δυο πρωτότυπα, το ένα βρίσκεται στη Ρόδο, στη μονή Αρταμίτη και το δεύτερο στα Τρίκαλα που αγιογραφήθηκαν το 2018. Το απολυτίκιο το έγραψε ο Μητροπολίτης Κύριλλος». Το πώς έφτασε η εικόνα στην πρόεδρο της δημοκρατίας και από εκεί στο Παρίσι, η κ. Τόμπρου ανέφερε τα εξής: «Στην αρχή βρήκαμε κλειστές πόρτες. Με τη βοήθεια της Παναγίας αρχίσαμε να ανοίγουμε πόρτες. Με την βοήθεια του υφυπουργού Γιάννη Παππά έγινε επαφή με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα. Κατάλαβε αμέσως τον συμβολισμό και το θεϊκό μήνυμα και στη συνέχεια υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών».

Και κατέληξε η κ. Τόμπρου: «Όλα αυτά έγιναν μέσα σε πέντε χρόνια. Στο τέλος κάναμε αγώνα δρόμου. Η εικόνα παραδόθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις 7 Δεκεμβρίου έφτασε στο Παρίσι και στα χέρια του Προέδρου Μακρόν».