Τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέχρι το καλοκαίρι (αν δεν μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές), παρουσιάζει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κόμματος την Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενόψει του συνεδρίου που προγραμματίζεται για τα τέλη Μαϊου. Η πορεία αυτο-οργάνωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος, η εκλογή δημοτικών και νομαρχιακών επιτροπών αποτελούν κεντρικούς στόχους για τον Ανδρουλάκη που ήδη συμπληρώνει 100 μέρες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ταυτόχρονα ο ίδιος και το επιτελείο του δίνουν έμφαση στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος και στην ενίσχυση του στίγματος της “χρήσιμης αντιπολίτευσης”, ειδικότερα σε αυτή την συγκυρία, η οποία σφραγίζεται από την ακρίβεια και την μάχη στη Βουλή για το πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Πάντως συζήτηση έχουν προκαλέσει οι επισημάνσεις του στην πρόσφατη συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) για τις εκλογές και την επόμενη μέρα.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλείται να χαράξει πορεία σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ρευστό πολιτικό τοπίο, λόγω του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και της λαϊκής δυσφορίας για τα κύματα ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση δέχεται πυρά για τους χειρισμούς της στο μέτωπο της οικονομίας (και όχι μόνο), ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση δείχνει να μην αποκομίζει (τουλάχιστον δημοσκοπικά) σημαντικά πολιτικά-εκλογικά οφέλη. Σ’ αυτή τη συγκυρία, ο Ανδρουλάκης επιχείρησε να δώσει ένα περίγραμμα της στάσης που πιθανόν να τηρήσει στην “επόμενη μέρα” των εκλογών, εφόσον βέβαια, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα προκύψει αυτοδυναμία της ΝΔ.
Στόχος η σταθερότητα
Κύριο στόχος του είναι από την κάλπη της απλής αναλογικής το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αναδειχθεί σε κυβερνητική δύναμη. Με άλλα λόγια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να συμβάλλει στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμα και από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή από την εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Ωστόσο ο Ανδρουλάκης δεν αποσαφήνισε αν θα προχωρήσει σε αυτή την συνεργασία με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ουσιαστικά θέτει ψηλά το θέμα της κυβερνησιμότητας και της σταθερότητας και περιγράφει δύο προϋποθέσεις για να μπορεί το Κίνημα να μετάσχει σε ένα εγχείρημα κυβέρνησης συνεργασίας. Πρώτον, να έχει λάβει ένα υψηλό ποσοστό στις εκλογές και δεύτερον να υπάρχει ένα πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης ως αφετηρία για την συνεργασία. Ορισμένοι ερμηνεύουν τη θέση του ότι θα απαιτήσει πρωθυπουργός σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας να είναι τρίτο πρόσωπο, εκτός από τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ουκρανικό άνοιξε την όρεξη του Ερντογάν
«Θέλουμε αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και νέο πολιτικό προσωπικό. Φιλοδοξούμε να κυβερνήσουμε και να φέρουμε τον τόπο σε μια άλλη πορεία. Θέλουμε να γίνουμε κυβερνητική δύναμη. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έχει ο ελληνικός λαός σταθερότητα και σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Σέβομαι το Σύνταγμα και λέω ότι στις πρώτες εκλογές η παράταξή μας θα δώσει μάχη να πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και να είναι κυβερνητική δύναμη με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα», επεσήμανε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ο Ανδρουλάκης.
Πού το πάει ο Ανδρουλάκης
Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση ενός εκ των πλέον στενότερων συνεργατών του, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενώ κορυφώνεται η κριτική για το πακέτο στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Πακέτο, το οποίο έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Ο Κωνσταντινόπουλος, λοιπόν, εμμέσως πλην σαφώς επανέφερε το ζήτημα της “χρήσιμης αντιπολίτευσης” σημειώνοντας:
«Μια πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη που έχει καταθέσει επίσημα εδώ και καιρό αλλά η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται. Μείωση τιμής με ισοδύναμο μέτρο, χωρίς να χρειαστούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε τη μείωση κατά €0,25 του φόρου στα καύσιμα. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης θα καλυφθεί από την αυξημένη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι επιβάλλει πρόσθετο φόρο 10% στα επιπλέον κέρδη των εταιρειών ενέργειας. Ως επιπλέον κέρδη ορίζεται η διαφορά ανάμεσα στα κέρδη της περιόδου Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 από τα κέρδη της περιόδου Οκτωβρίου 2020-Μαρτίου 2021».
Τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (όπως πρόσφατα έγραψε το SLpress) το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως θα υιοθετήσει τακτική “χρήσιμης αντιπολίτευσης”, ψηφίζοντας πιθανότατα στη Βουλή, όσα από τα μέτρα θεωρεί ότι είναι επωφελή για τον κόσμο. Παράλληλα, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι το συνολικό πακέτο είναι ανεπαρκές και πολύ καθυστερημένο. Όμως τουλάχιστον για την ώρα η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει ξεκαθαρίσει πια από τα μέτρα είναι αυτά που θεωρεί επωφελή για τον κόσμο.
Ο Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο κυβερνητικό πακέτο, είπε ότι «είναι περιορισμένης εμβέλειας και έρχεται με καθυστέρηση». Σημείωσε ακόμα πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και τα περισσότερα νοικοκυριά. Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα λιγότερα. Το 1,1 δισ. ευρώ δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι η κερδοσκοπία του κράτους εις βάρος του ελληνικού λαού και αυτό φαίνεται από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που προέκυψαν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου λόγω του αυξημένου πληθωρισμού».
Πρόωρες κάλπες: Ο Κυριάκος διαψεύδει, η ΝΔ ετοιμάζεται
Πρόσθεσε πως «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και μήνες ότι απαιτείται μια δέσμη συνολικών παρεμβάσεων όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, η επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους». / slpress