Για την εξάλειψη της φτώχειας των γυναικών στην Ευρώπη καλούν οι ευρωβουλευτές

Share

• Η Επιτροπή θα πρέπει να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας με έμφαση στις γυναίκες με ορίζοντα το 2030
• Μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία είναι θεμελιώδους σημασίας για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας
• Αποφυγή των έμφυλων διακρίσεων στις φορολογικές πολιτικές και κατάργηση του ΦΠΑ στα γυναικεία είδη υγιεινής

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταπολεμήσουν τις ανισότητες που μαστίζουν τις γυναίκες, όπως τα εμπόδια στην αγορά εργασίας και η μη οικονομικά προσιτή φύλαξη παιδιών.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τρίτη με 535 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 79 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση του φύλου στις πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αστεγίας, της έλλειψης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή και κατάλληλη στέγαση και του ενεργειακού κόστους.

Επίσης, προσθέτουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να αναπτύξει μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας με ορίζοντα το 2030, με συγκεκριμένους στόχους και με επίκεντρο την ολική εξάλειψη της γυναικείας φτώχειας.

Η επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών περιστάσεων έχει οδηγήσει στην αύξηση των επεισοδίων κακοποίησης και βίας όλων των μορφών κατά των γυναικών, υπογραμμίζει το ΕΚ. Καλεί δε όλα τα κράτη μέλη να παρέχουν στήριξη στις γυναίκες που ξεφεύγουν από καταστάσεις έμφυλης βίας, καθώς μια ζωή απαλλαγμένη από τη βία είναι θεμελιώδους σημασίας για τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και την οικονομική ανεξαρτησία τους.

Πιο δίκαιη αμοιβή στους «γυναικοκρατούμενους» τομείς της αγοράς εργασίας
Η πανδημία της νόσου COVID-19 ανέδειξε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στη διατήρηση της λειτουργίας των κοινωνιών μας στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της περίθαλψης, του καθαρισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και του λιανικού εμπορίου, τονίζει το Κοινοβούλιο. Κατ’ επέκταση, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη χρήση διατομεακών και ουδέτερων ως προς το φύλο εργαλείων αξιολόγησης των θέσεων εργασίας για την αξιολόγηση και τη δικαιότερη αμοιβή της γυναικοκρατούμενης εργασίας.

Τα εργαλεία αυτά θα εξασφαλίσουν, επίσης, ίση αμοιβή για ίση εργασία και εργασία ίσης αξίας, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα των γυναικών στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η εξασφάλιση προσβάσιμης και υψηλής ποιότητας δημόσιας και ιδιωτικής παιδικής φροντίδας θα βελτιώσει τις ευκαιρίες των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν, περαιτέρω, τα κράτη μέλη να αποφεύγουν τις έμφυλες διακρίσεις στις φορολογικές τους πολιτικές και να καταργήσουν τον ΦΠΑ επί των γυναικείων ειδών υγιεινής. Υποστηρίζουν ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διάσταση του φύλου κατά τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποζημίωση για την μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας.

Δηλώσεις
Η εισηγήτρια Lina Gálvez Muñoz (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Η φτώχεια είναι πάντοτε απαράδεκτη, αλλά, σε μια πλούσια περιοχή όπως η Ευρώπη, είναι ακατανόητη – και ακόμη περισσότερο, η διαρθρωτική γυναικεία φτώχεια. Συνδέεται στενά με τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκες, όπως και με την παιδική φτώχεια.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η φτώχεια των γυναικών όσο και το χάσμα μεταξύ των φύλων σε σχέση με αυτήν, αυξάνονται συνεχώς σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Πρέπει να δράσουμε επειγόντως για να αντιμετωπίσουμε τη γυναικεία φτώχεια, η οποία επιδεινώνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της μείωσης των μισθών και της αύξησης των τιμών.»

Σχετικές πληροφορίες
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2020 ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν ψηλότερος για τις γυναίκες (22,9%) σε σύγκριση με τους άνδρες (20,9%). Από το 2017, το χάσμα της φτώχειας έχει αυξηθεί σε 21 κράτη μέλη. Λόγω της ισχυρής διασύνδεσης μεταξύ γυναικείας και παιδικής φτώχειας, 1 στα 4 παιδιά στην ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. / news-politics