Σοβαρά προβλήματα προκαλεί το κυλιόμενο κλείσιμο του αεροδρομίου Ρόδου, σε ό,τι αφορά στην ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις σε όποιον θέλει να ταξιδέψει. Επιπρόσθετα, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν φτάσει σε μεγάλα… ύψη ενώ, οι επιβάτες που έχουν κάποια έκτακτη ανάγκη (λόγους υγείας κ.λπ.) και θέλουν να φύγουν από το νησί, δεν μπορούν θέση ούτε στα πλοία!
Το θέμα ανέδειξε ο πρώην αντιδήμαρχος Ρόδου, κ. Αθανάσιος Βυρίνης σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:
«Πολύ σοβαρό θέμα έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με το κυλιόμενο κλείσιμο του αεροδρομίου για δυο 24ωρα κάθε εβδομάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου!!
Οι συνέπειες που έχει επιφέρει στους κατοίκους (αλλά και στους επισκέπτες) της Ρόδου που θέλουν, ή που πρέπει να ταξιδέψουν και δεν μπορούν είναι και οικονομικές και ψυχοφθόρες.
Το συνειδητοποίησα από δύο συγγενικά πρόσωπα που έπρεπε να φύγουν για λόγους υγείας και δεν έβρισκαν πτήση ούτε τις ημέρες λειτουργίας του αεροδρομίου. Αναγκάστηκαν να φύγουν με πλοίο χωρίς καμπίνα (αφού δεν υπάρχει) με αφάνταστη ταλαιπωρία…
Καταρχάς, μαθαίνω ότι η Fraport έχει το δικαίωμα από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, να κλείνει όποτε κρίνει το αεροδρόμιο! Θεωρώ ότι καλώς κάνει την αναβάθμισή του, αφού τους μήνες αιχμής υπάρχει συμφόρηση και αν πληροφορούμαι σωστά γίνεται επέκταση των θέσεων parking των αεροσκαφών, ασφαλτόστρωση φθαρμένου μέρους του αεροδιαδρόμου και κομμάτια της ταράτσας που είχαν θέματα μόνωσης.
Ωστόσο, εστιάζω στο γεγονός ότι ταλαιπωρείται αφάνταστα ο κάτοικος του νησιού για δυο βασικούς λόγους:
1ον. Είναι αδιανόητο να κλείνει για δύο 24ωρα εβδομαδιαίως ολόκληρο το αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα άνθρωποι που έχουν ανάγκη (όπως ιατρικούς λόγους) να μην μπορούν επ’ ουδενί να ταξιδέψουν άμεσα!
2ον. Τα εισιτήρια τις υπόλοιπες ημέρες έχουν εξαφανιστεί και όσα υπάρχουν έχουν εκτοξευθεί στα ύψη (προφανώς λόγω αυξημένης ζήτησης).
Επιπλέον, όσοι επείγονται να ταξιδέψουν καταφεύγουν σε πλοία, στα οποία (αν υπάρχουν θέσεις) έχουν εξαντληθεί οι καμπίνες!
Κατανοώ τα έργα αναβάθμισης του αερολιμένα και καλώς γίνονται, όμως θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση για περιορισμένη διακοπή της εναέριας συγκοινωνίας όπως για παράδειγμα τμηματικά, ή τις νυχτερινές ώρες, δίνοντας χώρο για ορισμένες πτήσεις την ημέρα, προκειμένου να μην υπάρχει τελείως αποκλεισμός του νησιού μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρόδος είναι μια ακριτική περιοχή, απομακρυσμένη από την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετάβασης στην πρωτεύουσα!
Εν κατακλείδι, είναι αδιανόητο στον μεγαλύτερο διάδρομο απο/προσγειώσεων περιφερειακού Αερολιμένα, να αναστέλλονται οι πτήσεις κάθε τύπου αεροπλάνου. Ο Διεθνής Οργανισμός Αερομεταφορών (ICAO) προβλέπει ασφαλέστατες διαδικασίες συνέχισης εργασιών στην περιοχή κίνησης του Αερολιμένα με ταυτόχρονη λειτουργία του.
Λύσεις υπάρχουν αν θέλουν… Δεν επιτρέπεται προκειμένου να εξοικονομήσουν δαπάνες σήμανσης και ενημέρωσης να κλείνουν τον Αερολιμένα! Μήπως ουσιαστικά οι κάτοικοι ‘πληρώνουν’ μεταφορικά και κυριολεκτικά τα έργα του αεροδρομίου;»