COVID – ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Και όμως, οι δείκτες βελτιώνονται – Το 0,3% σε σοβαρή ή βαριά κατάσταση – το 97% με ήπια συμπτώματα

Share

Με την μετάλλαξη Όμικρον να επικρατεί ήδη σε πολλές χώρες του πλανήτη, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να καλπάζει. Ωστόσο, οι δείκτες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ύστερα από αρκετούς μήνες, αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο και παρά την τεράστια διασπορά του ιού. 

Αν και τα στοιχεία και τα νούμερα ποικίλλουν ανά χώρα και φυσικά αλλάζουν καθημερινά, τα γενικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουμε σήμερα σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους, τους νοσηλευόμενους αλλά και τους ασθενείς που είτε είναι σε βαριά κατάσταση, είτε αναρρώνουν πλήρως από τον κορωνοϊό, δείχνουν τάσεις βελτίωσης, πράγμα που είναι ενθαρρυντικό για τους επόμενους μήνες.

Βέβαια, από τα σλόγκαν και τα συνθήματα των ευρωπαίων και των αμερικανών ηγετών περί ‘πανδημίας των ανεμβολίαστων’ περάσαμε (με την Όμικρον) στην ‘πανδημία των εμβολιασμένων’ καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι νοσούν. Όσο για τους ανεμβολίαστους, αποτελούν μικρό ποσοστό και σε πολλές χώρες έχει επιτευχθεί υψηλό επίπεδο ανοσίας ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, τα βαριά περιστατικά –σύμφωνα με τους επιστήμονες- οφείλονται στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν έχει εξαλειφθεί και στους μη εμβολιασμένους άνω των 60 – 65 ετών.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται ακούραστα τόσο πάνω στους εμβολιασμούς, όσο και για νέα φάρμακα που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει αυτή την μάστιγα.

Η κατάσταση, παραμένει κρίσιμη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ και πρέπει να είμαστε όλοι ανεξαιρέτως ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σημείο αιχμής παραμένει η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας με την χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, τις απσοτάσεις κ.λπ. και να ΜΗΝ αδιαφορούμε αφού βοηθούν στην διαχείριση της πανδημίας.

Επιπλέον όπλα στην φαρέτρα της επιστήμης παραμένουν τα εμβόλια, τα τεστ και ο συνεχής έλεγχος.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ας ρίξουμε όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στα επίσημα νούμερα και στα στοιχεία:

Μέχρι αυτή την ώρα είναι καταμετρημένα σε όλο τον κόσμο (συνολικά) 36,427,870 κρούσματα, με 5,485,364 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τους 36,427,870 ασθενείς, οι 36,336,114 (99.7%) βρίσκονται σε ελαφριά κατάσταση –αύξηση κατά μία μονάδα σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες, παρά την μεγάλη διασπορά- και οι 91,756 (0.3%) σε βαριά κατάσταση – το ποσοστό μειώθηκε κι άλλο, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες περίπου που ήταν στο 0,6%).

ΕΠΙΣΗΣ από τις περιπτώσεις που έκλεισαν (δηλαδή 262,617,653 ασθενείς) το 98% έχει αναρρώσει πλήρως (257,132,289 ασθενείς) ενώ το ποσοστό των θανάτων είναι στο 2% (δηλαδή 5,485,364).

Η ανησυχία στην χώρα μας αλλά και στις μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες, εστιάζεται στις αντοχές των συστημάτων υγείας που δοκιμάζονται καθημερινά –αν και με την Όμικρον, δεν σημειώνεται τόσο μεγάλη πίεση όσο την προηγούμενη διετία με την Δέλτα.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία είναι από τον επίσημο ιστότοπο – https://www.worldometers.info/coronavirus/

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς)

Πέγκυ Ντόκου / news-politics