Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έχουν και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά και για την ευρύτερη κοινή γνώμη, αφού μιλάμε για ένα κόμμα που φιλοδοξεί να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση και να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική τα επόμενα χρόνια.
Να σημειώσουμε ότι, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν συμπεριλαμβάνονται στους υποψηφίους της έρευνας της GPO για τα «Παραπολιτικά» τα ονόματα της κ. Γιαννακοπούλου και του κ. Κανελλάκη, που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι αφότου είχε ξεκινήσει η παρούσα ερευνητική διαδικασία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται τόσο στο σύνολο της κοινής γνώμης όσο και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η πλειοψηφία των οποίων, άλλωστε, θα έχει και τον τελικό λόγο για την επόμενη μέρα στο κόμμα τους.
Δημοσκόπηση GPO για τα ”Παραπολιτικά”: Ο αντίκτυπος των ευρωεκλογών
Στην πρώτη ενότητα διερευνήθηκε ο αντίκτυπος των πρόσφατων ευρωεκλογών, με το 71,8% του συνόλου να αποτιμά αρνητικά το αποτέλεσμα, τη στιγμή που οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν σε ποσοστό 46% ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό, έναντι 52% που πιστεύει ότι, παρά τη μικρή εκλογική άνοδο, δεν επιτεύχθηκαν οι πολιτικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Στη διεξοδική «ακτινογράφηση» των χαρακτηριστικών των υποψηφίων που επιχειρήσαμε, περιλαμβάνονται η κ. Αποστολάκη και οι κ. Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Δούκας και Κατρίνης.
Θέσαμε δώδεκα κριτήρια-χαρακτηριστικά και ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να μας πουν σε ποιον από τους υποψηφίους ταιριάζει περισσότερο το κάθε κριτήριο. Με τον τρόπο αυτόν αναδεικνύονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία του κάθε υποψηφίου, ενώ η παρουσίαση γίνεται και σε αυτή την ενότητα τόσο στο σύνολο όσο και αποκλειστικά στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι:
α) Ο κ. Ανδρουλάκης προηγείται, με διακυμάνσεις, βέβαια, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα κριτήρια/χαρακτηριστικά. Εχει σημαντικό προβάδισμα στην καταλληλότητα για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με 43,2%, θεωρείται ότι εκφράζει καλύτερα το κόμμα, ενώ έχει και την παράσταση νίκης, αφού το 43,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι αυτός θα είναι ο τελικός νικητής της εσωκομματικής κούρσας. Τα χαμηλότερα ποσοστά του καταγράφονται στην πιθανότητα να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη και στη δυνατότητά του να ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
β) Στον αντίποδα, ο κ. Δούκας προπορεύεται στην ευρύτερη κοινή γνώμη σε επτά από τις δώδεκα κατηγορίες, καθώς, έστω και οριακά, θεωρείται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, να ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ενώ την ίδια στιγμή του αναγνωρίζεται το προσόν της τεχνοκρατικής επάρκειας και της αποτελεσματικότητας.
Ο κ. Δούκας, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, φαίνεται ότι διαθέτει μεγαλύτερα ερείσματα σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο συμβαίνει και με τον κ. Γερουλάνο, το πρόβλημα, ωστόσο, και για τους δύο είναι, σε αυτή την πρώτη φάση τουλάχιστον, ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ως εν ενεργεία πρόεδρος, συνεχίζει να έχει σοβαρό πλεονέκτημα μεταξύ των ψηφοφόρων των κόμματος, που απορρέει από το γεγονός ότι, παρά την κριτική που του έχει ασκηθεί, η πλειοψηφία αποτιμά θετικά τη συνολική του παρουσία, ενώ φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά γι’ αυτόν η πολυδιάσπαση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με την κατάθεση πολλών υποψηφιοτήτων.
Ολα αυτά δείχνουν ένα σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου για τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος προηγείται με 39,4%, ακολουθούμενος από τον κ. Δούκα, που καταγράφεται στο 22,3%, τον κ. Γερουλάνο με 19,9%, την κ. Αποστολάκη με 7,9% και τον κ. Κατρίνη με 5%. Τα συγκεκριμένα ποσοστά οδηγούν σε αναμέτρηση δύο γύρων, με τον κ. Ανδρουλάκη –όσο κι αν είναι πρώιμο– να επικρατεί έναντι και των δύο βασικών διεκδικητών, όπως προκύπτουν από τα δημοσκοπικά ευρήματα, ενώ αμφίρροπη θα είναι μια μάχη στον β’ γύρο μεταξύ Δούκα, Γερουλάνου, με τον δήμαρχο Αθηναίων να έχει ένα μικρό προβάδισμα. Επισημαίνεται τέλος ότι το σύνολο των δεδομένων της παρούσας έρευνας δεν αποτελεί εκτίμηση ή πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά καταγραφή των τάσεων που επικρατούν σήμερα, τρεις μήνες πριν από την εσωκομματική κάλπη της 6ης Οκτωβρίου.
Η ταυτότητα της έρευνας της GPO για τα ”Παραπολιτικά”
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΟΜΙΛΟΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΣΚΟΠΟΣ: Ερευνα για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ΣΥΛΛΟΓΗ: 01-03/07/2024 ΔΕΙΓΜΑ: 1.100 άτομα, ηλικίας 17+ ετών, με έμφαση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (Ν=512) ΜΈΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΊΑΣ: Στρωματοποιημένη. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία κατοίκων ως προς τις περιφέρειες και με σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. ΜΈΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ± 2,85%. Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε, και ειδικά η πρόθεση ψήφου, αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»