Επιθεωρητής Ricciardi: Το νουάρ που κατακτά την ιταλική (και όχι μόνο) τηλεόραση! (video)

Share

Φαίνεται ότι ό,τι αγγίζει ο Lino Guanciale (ηθοποιός) γίνεται χρυσός: μετά την Κόκκινη Πόρτα, ο Φοιτητής, τώρα ο Επιθεωρητής Ricciardi έχει κατακτήσει οριστικά το κοινό του Rai1 -και όχι μόνο!

Χάρη σε αυτόν, αλλά και στον συγγραφέα, Maurizio de Giovanni, από την πένα του οποίου ζωντάνεψαν οι έρευνες του Επιθεωρητή που διασχίζει τη Νάπολη των χρόνων του φασισμού και του Μουσολίνι. Σε ένα σκηνικό, όχι περίεργα ασπρόμαυρο, τόσο ζοφερό όσο το βλέμμα του πρωταγωνιστή του.

Ο Επιθεωρητής Ricciardi είναι ο «όμορφος και καταραμένος» της δεκαετίας του 1930: ο κομιστής στα μάτια του ενός δώρου, ταυτόχρονα πηγή ατυχίας, να βλέπει θύματα – φαντάσματα βίαιου θανάτου που προσπαθούν να υποδείξουν τον ένοχο για όλη τη διάρκεια του κάθε επεισοδίου.

Οι δολοφονίες, ωστόσο, δεν είναι το επίκεντρο της ιστορίας. οι χαρακτήρες, οι τρόποι, τα παιχνίδια εξουσίας είναι το αληθινό ζωτικό κέντρο της πλοκής, γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι ζωές των πρωταγωνιστών, καθένας από τους οποίους χαράσσει έναν καλά καθορισμένο και πλήρως ανεπτυγμένο ρόλο.

Επιβραβεύτηκε, εκτός από τη βαθμονομημένη και αξιόπιστη ερμηνεία των πρωταγωνιστών, και την εξαιρετική πιστότητα της αφήγησης στο μυθιστόρημα, την ατμόσφαιρα της Νάπολης του ’30 και των φιλμ νουάρ εποχής.

Αν δεν υπήρχε η σκηνογραφία (πολύ πιο ακριβής από την πρώτη σεζόν), μερικές φορές, θα ήταν δύσκολο να καταλάβουμε σε ποια ιστορική εποχή βρισκόμαστε, με τον Ricciardi να είναι θύμα των σεξουαλικών διακρίσεων που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι ή εκπρόσωπος της ακεραιότητας όσων αναζητούν τον πραγματικό ένοχο και όχι τον εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο.

Ο Maurizio de Giovanni, πρώην συγγραφέας του “The bastards of Pizzofalcone”, είχε δηλώσει πως η δημιουργία του Επιθεωρητή Ricciardi, ξεκίνησε με ένα αστείο:

«Ήμουν ήδη 48 ετών και δούλευα στο Banco di Napoli. Οι συνάδελφοί μου, τους οποίους δεν γνώριζα καλά, με έγραψαν στον διαγωνισμό Quick Shot που ανακοίνωσε η Porche. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του καφέ Gambrinus και σε πέντε ακόμα ιταλικές πόλεις. Καθόμασταν στο τραπέζι, είχαμε έναν υπολογιστή και 15 ώρες για να δημιουργήσουμε μια ιστορία. Και εγώ, που δεν είχα γράψει ποτέ τίποτα, κοίταξα τριγύρω για έμπνευση. Πίσω από το παράθυρο, εμφανίστηκε μία τσιγγάνα που ζητούσε ελεημοσύνη. Άρχισα να την κοιτάζω και ξαφνικά μου έβγαλε τη γλώσσα έξω και εξαφανίστηκε. Ανήσυχος, άρχισα να κοιτάζω γύρω μου, φοβούμενος ότι κάποιος είχε παρατηρήσει το βλέμμα μου και φανταζόταν ότι ενοχλούσα το κορίτσι. Ωστόσο, μόνο εγώ το είχα δει. Από εκεί γεννήθηκε η ιδέα μου για τον Ricciardi: αυτός που βλέπει τα θύματα του βίαιου θανάτου, στην τελευταία στιγμή της ζωής τους, στην τελευταία τους σκέψη, σαν μια ταινία που εντυπωσιάζεται από ένα δυνατό φως. Με λίγα λόγια, βλέπει αυτό που οι άλλοι δεν βλέπουν», είπε ο Ναπολιτάνος συγγραφέας.

Και χάρη σε αυτήν την τσιγγάνα, ο συγγραφέας κέρδισε τον διαγωνισμό. Η πρώτη ιστορία του είχε τίτλο “I will have vengeance” (Θα πάρω εκδίκηση) και συνολικά δημιουργήθηκαν 12 μυθιστορημάτα με πρωταγωνιστή τον Ricciardi, με την ιστορία να εξελίσσεται στη δεκαετία του 1930 ως φόρο τιμής στο καφέ Gambrinus, όπου υπάρχει ακόμη ένα τραπέζι αφιερωμένο στον Επιθεωρητής Ricciardi!

Ο Maurizio de Giovanni περιγράφει τον ήρωα του ως έναν χαρακτήρα που διακατέχεται από ένα είδος καταδίκης, αυτή της άμεσης σχέσης με τους νεκρούς. Αλλά δεν το λέει σε κανέναν και αυτή η ικανότητά του δεν τον βοηθά στις έρευνες που πρέπει να διεξάγει, αντίθετα, απομακρύνεται. Εξάλλου, είναι καταδικασμένος στη μοναξιά και δεν μπορεί να μοιραστεί την παράξενη μοίρα του με άλλους ανθρώπους.

Detective Ricciardi
To καφέ στο οποίο ξεκίνησαν όλα

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στον Ιταλό ηθοποιό Lino Guanciale και η σκηνοθεσία στον Alessandro D’Alatri. Το καστ συμπληρώνουν οι Antonio Milo, Serena Iansiti, Maria Vera Ratti,Mario Pirrello, Marco Palvetti, Nunzia Schiano, Giovanni Allocca, Roberto Giordano και Fabrizia Sacchi.

Η τηλεοπτική σειρά γυρίστηκε σε διάφορα ιστορικά μέρη της Νάπολης και φυσικά στο περίφημο Gran Caffè Gambrinus. Η πιο διάσημη καφετέρια στη Νάπολη είχε μετατραπεί για λίγες ημέρες σε στούντιο, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα δεκάδων περαστικών που θέλησαν να δουν τα γυρίσματα.

Ο Επιθεωρητής Ricciardi είναι κακομαθημένος για επιλογή: η μελαχρινή τραγουδίστρια, η ξανθιά κόμισσα, η γειτονική δασκάλα. Δεν έχει σημασία αν σε όλες επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορεί να τους δώσει αυτό που ψάχνουν», και για ποιον λόγο…

Ποια θα πετύχει στο εγχείρημα να κάνει τον όμορφο Ricciardi να αλλάξει γνώμη, ο οποίος τουλάχιστον στη δεύτερη σεζόν έδωσε αμβλύτητα στον χαρακτήρα του αλλά και στο επαναστατικό του πρώτο μέρος; Όποιος έχει διαβάσει τα μυθιστορήματα γνώριζε την απάντηση εδώ και αρκετό καιρό, και τώρα ακόμη και οι θεατές έχουν δει το όνειρο της αγάπης του «κοριτσιού της διπλανής πόρτας» να γίνεται πραγματικότητα: παραδόξως, ο Επιθεωρητής έπρεπε να κοιτάξει κατάματα τον θάνατο για να βρει τη λύση.

Τι επιφυλάσσει η μοίρα για τους δύο εραστές, είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, μόνο η τρίτη σεζόν θα μπορέσει να το αποκαλύψει, ακόμα κι αν σύμφωνα με κάποιες φήμες θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να το δούμε, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τρεις είναι ο τέλειος αριθμός για τον Lino Guanciale, μπορούμε να φανταστούμε ότι ο ηθοποιός θα παίξει ξανά τον ρόλο του Επιτρόπου Ricciardi, έστω και για τελευταία φορά. / RAI

BINTEO