Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Μητροπολίτης Ρόδου

Share

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακηρύχθηκε (σήμερα) ο Μητροπολίτης Ρόδου σεβασμιότατος κ. Κύριλλος. Σε ανάρτηση – ανακοίνωση που στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών κος Σωτήρης Ντάλης, αναφέρει τα εξής: 

Πριν λίγο είχα τη χαρά και την τιμή με την ιδιότητα του Προέδρου του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών να ανακοινώσω στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος για την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.

Φωτισμένοι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, διατυπώνουν την ισχυρή πεποίθησή τους, ότι η Ορθοδοξία, ως αυθεντική έκφραση και διερμήνευση της χριστιανικής διδασκαλίας των οικουμενικών ηθικών αξιών της ισότητας και της δικαιοσύνης, βρίσκεται επί της ουσίας κοντά στον Διαφωτισμό και τα πανανθρώπινα ιδεώδη.

Η πρόταση για αναγόρευση του Μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου σε Eπίτιμο Διδάκτορα του Τμήματός μας είναι μια σχέση αμφίδρομη, αφού ο τιμώμενος όχι μόνο λαμβάνει αλλά και αποδίδει τιμή στο Τμήμα και στο Πανεπιστήμιο με την αποδοχή της πρότασής μας.

Η τιμή στον Μητροπολίτη Ρόδου, αποδίδεται και στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τίμησε τον Κύριλλο Καλογεράκη, εκλέγοντάς τον παμψηφεί από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Απρίλιο του 2004, Μητροπολίτη Ρόδου.

Προφανώς το Τμήμα μας αποδίδει τιμή και στην προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, του μακροβιότερου Πατριάρχη, ο οποίος οδηγεί την Εκκλησία σε ήρεμα λιμάνια ξεπερνώντας κρίσεις και φουρτούνες της σύγχρονης ιστορίας, διαχειριζόμενος με σοφία την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Δημιουργούμε μια σημαντική γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με το Πατριαρχείο ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και τον ρόλο που διαδραματίζει ως φορέας αλληλοκατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών στον νησί της Ρόδου που ήταν πάντα ένα μεγάλο σταυροδρόμι πολιτισμών στη Μεσόγειο που μας ενώνει.