Φωλιά «πράσινης» χελώνας εντοπίστηκε στο νησί της Ρόδου! (φωτος)

Share

 

 

Πρόκειται για το δεύτερο είδος μόνο θαλάσσιας χελώνας που καταγράφεται στη Ρόδο

Ένα ακόμα είδος θαλάσσιας χελώνας, εκτός της Caretta – Caretta κατέγραψαν ότι βρίσκεται στο νησί της Ρόδου, οι επιστήμονες του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου. 

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η πράσινη χελώνα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, αλλά για πρώτη φορά, κατεγράφη μέσα από την έρευνα και τη μελέτη ότι το συγκεκριμένο είδος φωλιάζει σε περιοχές της Νότιας Ρόδου.

Σημειώνεται ότι η περιοχή ωοτοκίας για τις πράσινες χελώνες περιοριζόταν στο ανατολικότερο κομμάτι της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Τουρκίας, ενώ εκτός αυτής της περιοχής, υπάρχουν μόνο δύο καταγραφές σε Τυνησία και Λιβύη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση και την εργασία που δημοσιεύθηκε, γίνεται αναφορά για την πρώτη καταγραφή φωλεοποίησης πράσινης χελώνας (Chelonia mydas) στις ακτές της Ρόδου.

Συναρπαστικά νέα!
Όχι μόνο ένα, αλλά δύο είδη θαλάσσιων χελωνών φωλιάζουν στη Ρόδο!

Αγαπητοί φίλοι,
Η εργασία μας για τη πρώτη καταγραφή φωλεοποίησης πράσινης χελώνας (Chelonia mydas) στις ακτές της Ρόδου, δημοσιεύθηκε!

Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε ότι στο νησί μας, φωλεοποιεί μόνο η Caretta caretta, όμως στο πλαίσιο παρακολούθησης και καταγραφής ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών που έγινε το καλοκαίρι του 2024 από επιστημονικό προσωπικό του Rhodes Αquarium – Hydrobiological Station – HCMR του Hellenic Centre for Marine Research – HCMR σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece, εντοπίστηκε για πρώτη φορά, φωλιά πράσινης χελώνας στη Νότια Ρόδο!

Διαβάστε τη δημοσίευση μας εδώ:
https://www.researchgate.net/…/388729267_The_first…

Η περιοχή ωοτοκίας για τις πράσινες χελώνες περιοριζόταν στο ανατολικότερο κομμάτι της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Τουρκίας, ενώ εκτός αυτής της περιοχής, υπάρχουν μόνο δύο καταγραφές σε Τυνησία και Λιβύη.

Στις ελληνικές ακτές, μόνο στην Κρήτη έχει επιβεβαιωθεί σποραδική ωοτοκία της πράσινης χελώνας, το 2007 και το 2019. Από πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι οι περιοχές ωοτοκίας σταδιακά επεκτείνονται δυτικότερα στη Μεσόγειο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ασπασία Κουπάδη για την πολύτιμη συνεισφορά της στο πεδίο!

Και τέλος, υπενθυμίζουμε:
– Εάν δούμε χελώνα να βγαίνει στην παραλία να γεννήσει (νυκτερινές ώρες), παρατηρούμε από μακριά, δεν προκαλούμε όχληση στο ζώο, δε χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ φλας ή φακούς.
– Εάν δούμε χελωνάκια να βγαίνουν από τη φωλιά, δεν τα πιάνουμε, δεν τα μεταφέρουμε στο νερό και δεν στεκόμαστε ανάμεσα σε αυτά και τη θάλασσα!
– Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε άμεσα τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου – Ενυδρείο και τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» για τη σήμανση και προστασία της φωλιάς και των νεοσσών! Το ίδιο κάνουμε και σε περίπτωση που βρούμε νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα.
– Οι θαλάσσιες χελώνες, είναι προστατευόμενα είδη και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις!
– Κάθε καταγραφή είναι σημαντική!