Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό
-Η ποιότητα περνά µέσα από τον σεβασµό στον άνθρωπο που εργάζεται
-Ελεγκτικοί µηχανισµοί, σωστή εφαρµογή από τους συναδέλφους της κάρτας και πλήρη εφαρµογή των συλλογικών συµβάσεων εργασίας
Ο Τουρισµός αποτελεί διαχρονικά έναν από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής οικονοµίας, συνεισφέροντας σηµαντικά στο ΑΕΠ και στη δηµιουργία θέσεων εργασίας. Πίσω όµως από τους εντυπωσιακούς αριθµούς και τα θετικά στατιστικά στοιχεία, κρύβονται προκλήσεις που αντιµετωπίζουν καθηµερινά οι άνθρωποι της πρώτης γραµµής: οι εργαζόµενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτές τις πτυχές φωτίζει µε ειλικρίνεια και τεκµηριωµένο λόγο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων στον Επισιτισµό και τον Τουρισµό (ΠΟΕΕΤ), Γιώργος Χότζογλου, στη συνέντευξή του στο «Χρήµα & Τουρισµός».
Ο κ. Χότζογλου αναλύει τη γενική εικόνα της αγοράς εργασίας στον Τουρισµό και την Εστίαση, σηµειώνοντας τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, τις εξαντλητικές ώρες εργασίας, αλλά και τις συχνά ελαστικές ή και αδήλωτες σχέσεις εργασίας. Τονίζει ότι η εργασιακή επισφάλεια δεν µπορεί να αποτελεί δοµικό στοιχείο του τουριστικού µοντέλου, ενώ αναδεικνύει τις προοπτικές που υπάρχουν για τη βελτίωση των συνθηκών µέσω της συνεργασίας εργοδοτών, εργαζοµένων και Πολιτείας.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ένα εργαλείο που, όπως επισηµαίνει, µπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την πάταξη της αδήλωτης ή υποδηλωµένης εργασίας, εφόσον εφαρµοστεί οριζόντια και µε διαφάνεια. Παράλληλα, εστιάζει στον αντίκτυπο που θα έχει το µέτρο στην ορθή καταγραφή των ωραρίων και στην αντίστοιχη µισθολογική αποζηµίωση των εργαζοµένων, επισηµαίνοντας ότι «η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τα δικαιώµατα, όχι να τα υπονοµεύει».
Σε µια περίοδο όπου ο Τουρισµός αναζητά ποιοτικά χαρακτηριστικά και βιωσιµότητα, ο κ. Χότζογλου υπενθυµίζει ότι η ποιότητα περνά µέσα από τον σεβασµό στον άνθρωπο που εργάζεται. Η στήριξη της απασχόλησης µε κανόνες, διαφάνεια και προοπτική δεν είναι µόνο ζήτηµα κοινωνικής δικαιοσύνης — είναι θεµέλιο για έναν ανταγωνιστικό και βιώσιµο Τουρισµό.
Όπως υπογραµµίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, «η δια βίου µάθηση και η συχνή µετεκπαίδευση των εργαζοµένων είναι το κλειδί για την βιωσιµότητα των εργαζοµένων στον τουριστικό κλάδο! Έχουµε κάνει τεράστια προσπάθεια για να καθιερώσουµε την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις προτιµήσεων ανά τον κόσµο και αυτό θα συνεχίσουµε να κάνουµε, θέλουµε όµως στήριξη ώστε και οι εργαζόµενοι να επιστρέψουν στον κλάδο και οι υπηρεσίες που παρέχουµε να είναι αντάξιες της Ελλάδας». Τονίζει δε µε νόηµα ότι «Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει ήδη ο διάλογος για λιγότερες ώρες εργασίας χωρίς µείωση των αποδοχών! Η εφαρµογή του 5ηµερου 8ωρου θα είναι µια καλή αρχή! Ένα ευχαριστηµένο και ξεκούραστο προσωπικό µόνο οφέλη θα έχει για την ίδια την επιχείρηση»!
Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει µήνυµα στους συναδέλφους του ενόψει της σεζόν, ως ακολούθως: «Να είναι κοντά στα σωµατεία τους για να είναι σωστά ενηµερωµένοι κι αν πέφτουν θύµατα εργοδοτικής παραβατικότητας να µην φοβούνται να το καταγγείλουν και όπου δεν υπάρχει σωµατείο να έρχονται άµεσα σε επαφή µε την οµοσπονδία».
Η συνέντευξη
Ολόκληρη η συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Στ. Δεριζιώτη, έχει ως εξής:
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας στον Τουρισµό και την Εστίαση; Υπάρχει βελτίωση ή επιδείνωση των συνθηκών για τους εργαζοµένους;
Παρόλο τις προσπάθειες µας για βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο δυστυχώς ακόµα είµαστε πολύ πίσω! Η αγορά εργασίας στον Επισιτισµό – Τουρισµό χαρακτηρίζεται από ασυδοσία και αναρχία ειδικότερα στην Εστίαση, ενώ µέχρι αυτή την στιγµή που µιλάµε η κλαδική συλλογική σύµβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπάλληλων δεν έχει κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική. στην Εστίαση είµαστε ακόµη στην διαπραγµάτευση για ανανέωση της σύµβασης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα η αγορά εργασίας να είναι απορυθµισµένη και να επικρατεί εργασιακή ζούγκλα, καθώς οι ελεγκτικοί µηχανισµοί λόγω της υποστελέχωσης δεν είναι σε θέση εποπτείας και ελέγχου των συµφωνηθέντων.
Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιµετωπίζουν σήµερα οι εργαζόµενοι στους κλάδους αυτούς, τόσο σε επίπεδο αµοιβών, όσο και σε εργασιακά δικαιώµατα;
Οι µεγαλύτερες προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι εργαζόµενοι του κλάδου µας έχουν κυρίως να κάνουν µε µνηµονιακές διατάξεις, που είτε ακόµα υπάρχουν, είτε διατηρούνται παρανόµως από µερίδα εργοδοτών, κυρίως σε θεσµικά εργασιακά δικαιώµατα, όπως η υπέρβαση του νόµιµου ωραρίου και η 7ηµερη εργασία και σε οικονοµικό επίπεδο δυστυχώς η δυσκολία επιβίωσης των εργαζοµένων του κλάδου µας, ειδικότερα τους λεγόµενους «νεκρούς» µήνες, καθώς η στήριξη από την Πολιτεία µε το εποχικό επίδοµα ανεργίας παραµένει µε µνηµονιακό νόµο µόλις στους τρεις µήνες.
Υπάρχουν στοιχεία για το πόσες θέσεις εργασίας παραµένουν κενές στον Τουρισµό και την Εστίαση λόγω έλλειψης προσωπικού; Πού οφείλεται αυτό το πρόβληµα κατά την άποψή σας;
Η διαδικασία επαναπρόσληψης που γίνεται κάθε χρόνο µέσω των οικείων σωµατείων όπως ορίζει η νοµοθεσία έδειξε πως στις περσινές περίπου 80.000 κενές θέσεις εργασίας θα προστεθούν κι άλλες καθώς είµαστε -10% σε σχέση µε το 2024 στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για εργασία στον κλάδο.
1) Όπως γνωρίζετε ήµασταν σχεδόν 2 χρόνια λόγω πανδηµίας σε αναστολή σύµβασης εργασίας και έπρεπε να βιοποριζόµαστε µε 534 ευρώ που τα εισπράτταµε κάθε 40-45 ηµέρες! Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα χιλιάδες εργαζόµενοι να στραφούν σε άλλους κλάδους της Ελληνικής οικονοµίας ή να µεταναστεύσουν σε ανταγωνιστικές ως προς την Ελλάδα χώρες στον κλάδο µας!
2) Με την επανεκκίνηση του κλάδου µας µετά την πανδηµία, ήρθαµε αντιµέτωποι µε µια εργοδοτική παραβατικότητα που όµοιά της δεν είχαµε συναντήσει ούτε την εποχή των σκληρών µνηµονίων!
3) Η επιµονή των Κυβερνώντων να µην στηρίζουν τους εργαζόµενους τους χειµερινούς µήνες είναι ο τρίτος λόγος φυγής των εργαζοµένων, µιας και οι µόλις τρεις µήνες επιδότησης δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση το χρονικό διάστηµα που µένουµε χωρίς καθόλου εισόδηµα είναι µεγάλο!
Η εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισµό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ποια είναι τα µεγαλύτερα προβλήµατα που έχουν προκύψει για τους εργαζοµένους και τις επιχειρήσεις;
Ξεκαθαρίζουµε πως είµαστε υπέρµαχοι της εφαρµογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς έτσι επιτέλους θα αποτυπωθεί ο πραγµατικός χρόνος εργασίας, άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να νοµοθετήσει την µείωση εισφορών που αφορούν εργασία σε υπερωρίες, νυκτερινές ώρες και αργίες! Είναι ξεκάθαρο πλέον πως όλα αυτά θα εκτοξεύσουν εποµένως το πρόβληµα για τις επιχειρήσεις καθώς πλέον όλα θα δηλώνονται! Τώρα όσον αφορά στους εργαζόµενους το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι πως έχουν την αίσθηση πως µε την εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα έχουν απώλεια εισοδήµατος, επειδή επιτέλους θα καταργηθούν τα 7ηµερα κάτι το οποίο δεν ισχύει!
Υπάρχουν καταγγελίες για εργοδότες που προσπαθούν να παρακάµψουν την ψηφιακή κάρτα; Αν ναι, µε ποιους τρόπους;
Δυστυχώς έχουν ξεκινήσει καταγγελίες για προσπάθεια αποφυγής του µέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας! Ζητούν να έχουν στην κατοχή τους το σύνολο των καρτών και να χτυπούν την έναρξη και την λήξη της βάρδιας, οπότε θέλουν εκείνοι, αποκρύπτοντας τον πραγµατικό χρόνο εργασίας ή βαφτίζουν διευθυντικά στελέχη, απλούς εργαζόµενους, για να αποφεύγουν την εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας! Βέβαια µην ξεχνάµε πως δεν υπάρχει καθολική εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας µιας και η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει πως υποχρεωµένοι στην εφαρµογής της είναι όσες επιχειρήσεις έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας το ξενοδοχείο. Δυστυχώς υπάρχουν τουριστικές µονάδες που δεν έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας ξενοδοχειακό, δηµιουργώντας έτσι αθέµιτο ανταγωνισµό και σύγχυση στους εργαζόµενους.
Έχει αλλάξει η καθηµερινότητα των εργαζοµένων µετά την εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας; Έχει βελτιώσει την τήρηση του ωραρίου ή έχει οδηγήσει σε νέες µορφές πίεσης προς τους εργαζοµένους;
Την οποία αλλαγή στην καθηµερινότητα θα την ξέρουµε σε λίγες ηµέρες όσο αφορά στο οικονοµικό σκέλος! Τώρα σίγουρα το να δουλεύεις 8 ώρες την ηµέρα και όχι εξαντλητικά ωράρια είναι µια θετική αλλαγή, καθώς θα έχεις ποιοτικό χρόνο διαθέσιµο για την οικογένειά σου και οι εποχικά εργαζόµενοι θα έχουν ηµέρες ανάπαυσης υποχρεωτικά πλέον.
Τι προτείνει η Οµοσπονδία ως λύση στα προβλήµατα που έχουν προκύψει από την εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας στον τουριστικό τοµέα;
Η πρόταση µας είναι ξεκάθαρη όσο αφορά την εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας: Ελεγκτικοί µηχανισµοί που θα εποπτεύουν την σωστή εφαρµογή της και οι συνάδελφοι µου να µην την παραχωρούν σε κανέναν τρίτο, ώστε να την χρησιµοποιεί.
Η σεζόν του 2025 ξεκίνησε ήδη. Βλέπετε βελτίωση στις εργασιακές συνθήκες ή οι ίδιες παθογένειες επιµένουν;
Όχι δυστυχώς δεν υπάρχει καµία απολύτως βελτίωση στις εργασιακές συνθήκες και αυτό οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους.
1) Γιατί υπάρχει ακόµα µεγάλη µερίδα εργοδοτών που δεν καταλαβαίνει πως το να εκµεταλλεύεσαι το προσωπικό σου θα το βρεις µπροστά σου και
2) Τα κενά που υπάρχουν στον κλάδο φέρνουν εντατικοποίηση για αυτούς που θα πάνε για δουλειά φέτος το Καλοκαίρι.
Τι γίνεται µε τις συλλογικές συµβάσεις στον κλάδο; Υπάρχουν περιπτώσεις εργοδοτών που δεν τις τηρούν;
Έχουµε υπογράψει δυο κλαδικές συλλογικές συµβάσεις εργασίας µε την ΠΟΞ και µε την ΣΕΤΚΕ που αφορούν ξενοδοχοϋπάλληλους και εργαζόµενους στα µη κύρια τουριστικά- ενοικιαζόµενα δωµάτια, οι οποίες όπως ανέφερα ακόµα δεν έχουν επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις της Χώρας.
Ακόµα και όταν κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές η πλειοψηφία των εργοδοτών είτε δεν την εφαρµόζουν καθόλου ή την εφαρµόζουν µερικώς! Εµείς σαν ΠΟΕΕΤ έχουµε πάρει απόφαση και κοινοποιούµε-δηµοσιεύουµε τα στοιχεία εργοδοτών που παρανοµούν! Υπενθυµίζω πως είµαστε σε διαπραγµατεύσεις µε τους εργοδότες για την ανανέωση της συλλογικής σύµβασης στον επισιτισµό.
Οι εργαζόµενοι στον Επισιτισµό και τον Τουρισµό βιώνουν έντονα το πρόβληµα της εποχικότητας. Ποιες είναι οι πιο αποτελεσµατικές λύσεις για να διασφαλιστεί η εργασιακή σταθερότητα σε έναν τόσο κυκλικό κλάδο;
Η εποχικότητα είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα που βιώνουµε εµείς οι εργαζόµενοι στον Τουρισµό και την Εστίαση, µιας και όλες οι προσπάθειες για επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου αυτή έχει επιτευχθεί µόνο σε αστικά κέντρα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.
Επίσης ο ηλικιακός ρατσισµός που αντιµετωπίζουµε είναι πολύ µεγάλος καθώς µετά το 45 έτος ηλικίας µας δεν επιτυγχάνεται εύκολα η επαναπρόσληψη γι’ αυτό κυρίως τον λόγο υπήρχε η απονοµή του εφάπαξ στην 20ετια για να αµβλύνει την εποχικότητα.
Εποµένως η επαναφορά του εφάπαξ και η επαναφορά της χρονικής ισχύς του επιδόµατος ανεργίας στα προ µνηµονίου επίπεδα είναι κάτι που θα ανακουφίσει τους εποχικά εργαζόµενους.
Με την εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τον αυστηρότερο έλεγχο των ωραρίων, πολλοί εργαζόµενοι στον Τουρισµό και την Εστίαση εκφράζουν ανησυχίες ότι θα χάσουν σηµαντικό µέρος των εισοδηµάτων τους από υπερωρίες και πρόσθετη εργασία. Πόσο σοβαρό είναι αυτό το ζήτηµα και ποιες είναι οι εκτιµήσεις της Οµοσπονδίας για την απώλεια εισοδηµάτων στον κλάδο;
Καλλιεργείται τις τελευταίες ηµέρες ο µύθος πως η εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα µειώσει το εισόδηµα των εργαζοµένων! Κάτι τέτοιο δεν ισχύει το αντίθετο θα έλεγα µιας και η αποτύπωση των υπερωριών θα αυξήσουν το εισόδηµα και η τυχόν εργασία σε νυκτερινά και αργίες σε συνδυασµό µε την µείωση των εισφορών, θα επιφέρουν αύξηση στα εισοδήµατα και τέλος µην ξεχνάµε πως η καθολική εφαρµογή των συλλογικών συµβάσεων µε απόδοση όλων των επιδοµάτων και των προσαυξήσεων που προβλέπονται δεν θα µειώσουν το εισόδηµα. το αντίθετο θα έλεγα.
Ποια είναι η θέση της Οµοσπονδίας απέναντι σε αυτό το πρόβληµα; Υπάρχουν προτάσεις για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόµενοι δεν θα δουν µεγάλες µειώσεις στα εισοδήµατά τους, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας;
Η πρόταση µας έχει αναφερθεί ήδη. Ελεγκτικοί µηχανισµοί, σωστή εφαρµογή από τους συναδέλφους της κάρτας και πλήρη εφαρµογή των συλλογικών συµβάσεων εργασίας.
Ποια είναι η θέση της Οµοσπονδίας για τη βιωσιµότητα του τουριστικού κλάδου όσον αφορά στους εργαζοµένους;
Η δια βίου µάθηση και η συχνή µετεκπαίδευση των εργαζοµένων είναι το κλειδί για την βιωσιµότητα των εργαζοµένων στον τουριστικό κλάδο! Έχουµε κάνει τεράστια προσπάθεια για να καθιερώσουµε την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις προτιµήσεων ανά τον κόσµο και αυτό θα συνεχίσουµε να κάνουµε, θέλουµε όµως στήριξη ώστε και οι εργαζόµενοι να επιστρέψουν στον κλάδο και οι υπηρεσίες που παρέχουµε να είναι αντάξιες της Ελλάδας.
Υπάρχουν θετικά παραδείγµατα από άλλες χώρες που θα µπορούσαν να υιοθετηθούν στην Ελλάδα για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον τουρισµό;
Φυσικά µην ξεχνάµε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζοµένων δεν γίνεται εν έτη 2025 να στοιβάζουµε εργαζόµενους σε τρώγλες.
Τι µήνυµα θα θέλατε να στείλετε στους εργαζόµενους του κλάδου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου;
Το µήνυµα είναι ένα. Να είναι κοντά στα σωµατεία τους για να είναι σωστά ενηµερωµένοι κι αν πέφτουν θύµατα εργοδοτικής παραβατικότητας να µην φοβούνται να το καταγγείλουν και όπου δεν υπάρχει σωµατείο να έρχονται άµεσα σε επαφή µε την οµοσπονδία είτε στο τηλέφωνο 2103637767 είτε στο mail info@poeet.gr. / δημοσιεύτηκε: money-tourism