Η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα ως «μη φιλική χώρα», ενώ η «μαύρη» λίστα της Μόσχας διευρύνεται. Δανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Κροατία είναι οι χώρες οι οποίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θεωρεί ως φιλικές προς τη Ρωσία.
Το διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, το πρωί της Παρασκευής. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού
Η κυβέρνηση επικαιροποίησε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σλοβακία.
Ο κατάλογος που ενέκρινε η κυβέρνηση, εκτός από τα ονόματα των χωρών, αναφέρει τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας με τα οποία οι διπλωματικές αποστολές μη φιλικών χωρών και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διαταγή, η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16. Η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους στις διπλωματικές τους αποστολές και στα προξενικά τους γραφεία».
«Μπορεί να διευρυνθεί»
«Ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι οριστικός και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών που στρέφονται κατά των ρωσικών αποστολών στο εξωτερικό, μπορεί να διευρυνθεί, τονίζει η ρωσική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Guardian, στη «μαύρη» λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 48 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Προηγήθηκαν οι απελάσεις διπλωματών
Η Αθήνα είχε προχωρήσει στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ.
Η Ρωσία απάντησε στην Ελλάδα με το ίδιο νόμισμα, τηρώντας κατά κάποιο τρόπο και τις αναλογίες των αριθμών, ενώ αποδυνάμωσε πλήρως την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα.
Στα τέλη Ιουνίου το ρωσικό ΥΠΕΞ κήρυξε personae non gratae οκτώ διπλωματικά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα – επτά διπλωμάτες και μία διοικητική υπάλληλο – δίνοντας τους οκτώ μέρες διορία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Στην ανακοίνωση του σημείωνε ότι «η πλήρης ευθύνη για το γεγονός αυτό βαρύνει αποκλειστικά την Αθήνα» και κατήγγειλε «τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου και της ανακήρυξης ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως “personae non gratae”».
Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε απαντήσει με αιχμές για τον ρόλο των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».
Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της Αθήνας για τις απελάσεις στις 6 Απριλίου υπογραμμιζόταν ότι οι 12 «κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963»
Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μέτρα κατά πέντε «μη φιλικών» έναντί της χωρών, αναφέροντας μεταξύ τους και την Ελλάδα.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΛΙΑΤΣΟΥ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΕΟΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ!
Τον κίνδυνο να κλείσει κάθε δίοδος επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ρωσία, επισημαίνει σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος -γνώστης της πολιτικής της Ρωσίας αλλά και της Ουκρανίας -ενώ παράλληλα, κρούει τον κώδωνα ότι δεν αποκλείεται να κλείσει και ο ΕΟΤ στην Μόσχα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την προβολή της χώρας μας σε αυτή την τεράστια αγορά):
Στο εξής μπαίνει «οροφή» στον αριθμό των συνεργατών στις ελληνικές διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία (, Πετρούπολη, Νοβοροσίισκ), από τοπικό προσωπικό, σε 34, τον αριθμό! Ανάλογα μέτρα ανακοινώθηκαν και για τις διπλωματικές αποστολές της Δανίας, Σλοβακίας Κροατίας, Σλοβενίας… ( Στις δυο τελευταίες απαγορεύεται τελείως το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τοπικό προσωπικό)!
Επίσης, σύμφωνα με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, Ρώσοι πολίτες και εταιρείες αλλά και το ίδιο το ρωσικό κράτος έχουν το δικαίωμα να εκπληρώνουν τις συναλλαγματικές τους υποχρεώσεις έναντι πιστωτών τους από χώρες που εμπίπτουν στη λίστα των «μη φιλικών», σε ρούβλια!
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, η λίστα με περιοριστικά μέτρα μπορεί να διευρυνθεί «αν συνεχιστούν εχθρικές πράξεις ξένων κρατών κατά ρωσικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό…»!
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, (Συμβούλιο Ομοσπονδίας), Βλαντίμιρ Τζαπάροφ, τονίζει ότι αυτά τα κράτη «δεν κρύβουν τη ρωσοφοβική τους έκφραση, υποστηρίζουν τις αντιρωσικές κυρώσεις και δημιουργούν προβλήματα στους Ρώσους πολίτες που τα επισκέπτονται»!
Η Ρωσία από το Μάιο 2021 είχε χαρακτηρίσει ως «μη φιλικές χώρες», τις ΗΠΑ και την Τσεχία! Το Μάρτιο 2022 τον ίδιο χαρακτηρισμό ανακοίνωσε και για 48 ακόμα χώρες, ανάμεσα τους όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Τώρα, ξεχωρίζει πέντε από αυτές και κάνει συγκεκριμένα τα μέτρα που παίρνει σε βάρος τους.
Χάσμα ανάμεσα στις διακρατικές σχέσεις και τις κοινωνίες των δυο χωρών!
Δε ξέρω πως το εκλαμβάνει αυτό ο κάθε πολίτης σε Ελλάδα και Ρωσία, εγώ νιώθω μια βαθιά πικρία και απογοήτευση. Γνωστοί, φίλοι, συνάδελφοι στη Μόσχα βρίσκονται στην… άβολη θέση να μου θυμίζουν ότι δεν έχουν τίποτα με τους απλούς Έλληνες συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση σας καλό θα ήταν να μετρήσει καλά τις όποιες αποφάσεις της και να μη κρύβεται πίσω από την… ευρωατλαντική αλληλεγγύη…»!
Ξέρετε, είδα συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια να αναφέρει ως δικαιολογία για το τσάκισμα των ελληνορωσικών σχέσεων, ότι «όλος ο κόσμος εκτιμά ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μόνο η ίδια δεν το παραδέχεται…»!
Καλές, βέβαια οι λεκτικές πιρουέτες πλην όμως οι 48-50 χώρες που σύρθηκαν να στηρίξουν την επιβαλλόμενη αγγλοσαξωνική προσέγγιση περί «εισβολής», δεν αποτελούν «όλο τον κόσμο», δεν είναι καν η πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ!
Το κατακάθι της πικρίας να αναφέρεται η Ελλάδα ως «μη φιλική χώρα» έναντι της Ρωσίας, η οποία αναγκάζεται να πάρει απαντητικά μέτρα σε βάρος της, μένει! Ωστόσο, πίσω από αυτό ξεχωρίζω ότι η «τιμωρία» με την «οροφή» των 34 τοπικών συνεργατών, για μένα που γνωρίζω λεπτομερώς την κατάσταση στη διπλωματική μας αποστολή, δείχνει ότι και πάλι η… αυστηρότητα, μας βγήκε μαλθακή, αφού ο αριθμός αυτός είναι πολύ κοντά στα ως τώρα δεδομένα! Τόσοι είναι, πάνω-κάτω, οι τοπικοί συνεργάτες…
ΥΓ: Ακούγεται ότι πρόθεση του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι η… μείωση στη Ρωσία του εναπομείναντος διπλωματικού προσωπικού του, «για λόγους οικονομίας»! Εισήγηση περί επιστροφής στην Αθήνα μελών του εμπορικού τμήματος, ήδη… υλοποιούνται! Αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και εισηγήσεις για κλείσιμο, τελείως, του εν λόγω τμήματος, μαζί και του γραφείου του ΕΟΤ Μόσχας, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις έμπειρων στελεχών του τουριστικού μας φορέα!
Δλδ, να κλείσουν οι δυο φορείς που κινούνται στο χώρο των εμπορικών σχέσεων, παλεύοντας να βελτιώσουν κάπως το ισοζύγιο με τη Ρωσία που είναι συντριπτικά υπέρ της! Δίνεται μια εικόνα σαν κάποιοι (ποιοι;), να θέλουν να τα κλείσουν όλα με τη Ρωσία! Και όμως, η εικόνα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλάζει ραγδαία και σύντομα θα είναι αδύνατο να κρυφτεί η πραγματικότητα. / news-politics