Κολιάδης σε ρόλο… Robocop για τα beach bars: «Δεν ήρθαμε να τιμωρήσουμε κάποιους – Ας φροντίσουν οι επιχειρηματίες να συμμορφωθούν» (ηχητικό)

Share

 

Την θέση της δημοτικής αρχής (και προσωπικά του ιδίου ως Δημάρχου Ρόδου) θέλησε να ξεκαθαρίσει ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, για την σφράγιση πολλών beach bars στην Ρόδο. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Κατ αρχήν οι αποφάσεις ελήφθησαν ‘ομόφωνα’ από τις ελάχιστες φορές που γίνεται αυτό –όπως και για την περίπτωση της σφράγισης του καταστήματος Santa Marina, στα μέσα Ιουνίου. Συνεπώς οι αποφάσεις δεν ανήκουν μόνο στη δημοτική αρχή αλλά βρίσκουν σύμφωνους και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης».

Απαντώντας στα Γιατί τώρα (επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου), ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:
«Ο τίτλος ‘λουκέτο στα καταστήματα’ ΔΕΝ ισχύει. Όπως μπορείτε να δείτε, όλες οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στους επισκέπτες και σ’ εμάς, τους πολίτες χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπήρξε μια αναστάτωση από την πλευρά –όχι τόσο των επιχειρηματιών, όσο των εργαζόμενων σε αυτές τις επιχειρήσεις. Είναι πολύ κατανοητό, να ανησυχούν εάν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα.

Να τους πω με βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν στις 23 Αυγούστου, με τέτοιο τρόπο ώστε το μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής περιόδου να έχει περάσει. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν αύριο το πρωί αλλά περί το τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, θα γίνει οριστική σφράγιση των επιχειρήσεων. είναι μια διαδικασία που θέλει κάποιο χρόνο και πάντα, με το νόμιμο τρόπο.

Το ίδιο κάναμε και για την προηγούμενη απόφαση που πήραμε, στις 23 Απριλίου (Santa Marina) η οποία υλοποιήθηκε δύο μήνες μετά. Θέλω να πω, ότι δεν ήρθαμε εμείς ως δημοτική αρχή, μέσα σε μια τουριστική περίοδο που –ευτυχώς για όλους μας είναι μια από τις καλύτερες την τελευταία δεκαετία- να δημιουργήσουμε πρόβλημα, ή αναστάτωση. Θέλω να καταλάβουν όλοι ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλους (γιατί αυτό είπαμε και προεκλογικά και θα το κάνουμε) και να έχουν ίση αντιμετώπιση απέναντι στο νόμο. Δεν ήρθαμε, εκδικητικά, να τιμωρήσουμε κάποιους.

Δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό. Αυτοί οι επιχειρηματίες που θέλησαν να συμμορφωθούν, το έκαναν και συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτές οι επιχειρήσεις όμως, που εδώ και χρόνια, θεώρησαν ότι μπορούν να λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες, ότι δεν του ακουμπάει κανένας νόμος και υπηρεσία και λειτουργούν αυτόνομα με τον τρόπο που θεωρούν αυτοί, δίκαιο, ερχόμαστε εμείς να τους ζητήσουμε να συμμορφωθούν.

Θεωρώ ότι είναι ένα αίτημα όλων των Ροδίων (και κατ επέκταση συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται αυθαιρεσίες και αφορά σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε παραλίες)».

Στις δηλώσεις του ο κ. Κολιάδης επέμεινε πως θέλει να εκπροσωπεί δίκαια όλο τον ροδιακό λαό και κάλεσε τους επιχειρηματίες, να ‘συμμορφωθούν’.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο θέμα με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στην Ρόδο όπου επίσης ξεκαθάρισε ότι ‘είναι κάθετα αντίθετος με αυτό’.

Αναφέρθηκε επίσης στην έξαρση που παρουσιάζει το μεταναστευτικό το τελευταίο διάστημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κλειστές συζητήσεις, κάποιοι το έχουν βάλει στο «τραπέζι», ανεπίσημα.

«Καλείται, λοιπόν, η πολιτεία να δώσει λύση εδώ και τώρα και όχι μόνο με προφορικό λόγο, όχι μόνο με υποσχέσεις αλλά δεσμεύσεις για ένα πρόβλημα το οποίο μεγαλώνει και δεν το συναντήσαμε μέσα σε μία μέρα, έρχεται εδώ και πολλά χρόνια πίσω. Υπάρχουν τα κέντρα κι οι δομές σε άλλα νησιά, όπως είναι η Κως και η Λέρος και υπάρχουν και οι δομές σε άλλες περιοχές της χώρας. Να βρουν τον τρόπο να μετακινούνται άμεσα από εδώ εκεί και όχι να συναντάμε τις εικόνες που συναντάμε στην πόλη μας» -ανέφερε. 

Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος, είπε ότι, όντως δεν πρέπει να μεταφέρονται στο κέντρο, αλλά στις δομές που πρέπει και αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Αυτοδιοίκηση. Άρα, η ταυτοποίησή τους και η άμεση μεταφορά στις δομές γίνεται από την Κεντρική Διοίκηση. Αυτό που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να φροντίσει για την σίτισή τους, τις πρώτες βοήθειες, νερό κτλ. αλλά δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν κάτι παραπάνω. Ωστόσο, δεν μπορούν και ν’ αφήσουν την κατάσταση όπως είναι και συνεχίζουν να πιέζουν.

Γι’ αυτό, ζήτησε να γίνει συνάντηση άμεσα και με τους βουλευτές, την περιφέρεια, την Αστυνομία και το Λιμενικό και να ζητήσουν να τους πουν τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει το υπουργείο γιατί απαντήσεις ακόμη δεν παίρνουν, την ίδια στιγμή που η Κεντρική Διοίκηση εισπράττει εκατομμύρια από τη Ρόδο ενώ είναι πολλά και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που διατίθενται για το μεταναστευτικό. Και είπε στη συνέχεια με κατηγορηματικό τρόπο:

«Δομή στη Ρόδο, που ακούγεται ή που είπαν στον προφορικό λόγο να γίνει, είμαι κάθετος και αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή δομής στο νησί της Ρόδου», γιατί, όπως ανέφερε, προφορικά πολλά έχουν ειπωθεί. Και συνέχισε: «Δομή στη Ρόδο δεν πρόκειται να γίνει. Να λυθεί το πρόβλημα. Αν πιστεύουν ότι αυτή η εικόνα ή το ότι είναι τόσοι εδώ θα μας υποχρεώσει ή θα μας αναγκάσει εμάς ως Α’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης να πάρουμε απόφαση υποχρεωμένοι, αναγκασμένοι ή μέσα από πίεση βλέποντας αυτές τις εικόνες να δημιουργηθεί μία δομή, δεν είναι αυτός ο τρόπος και δεν πρόκειται να γίνει».

Κληθείς μάλιστα ο κ. Κολιάδης να πει κάτι περισσότερο, είπε ότι δεν μπορεί να πει κάτι άλλο, καθώς οι συζητήσεις που γίνονται είναι σε πολύ κλειστό επίπεδο, σημείωσε ωστόσο ότι για να εκφράζει την αγωνία του και την ανησυχία του ότι ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων υπάρχει αυτό, τοποθετείται τελείως αντίθετος σε μία τέτοια σκέψη. Κι αυτό γιατί από 18 λιμενικούς έχουμε 7 άρα ήταν κάτι που γνώριζαν ότι θα συμβεί και δεν δέχεται να συμβαίνει αυτό και η κραυγή αγωνίας των λιμενικών είναι πώς θα ενισχυθούν οι δυνάμεις γιατί το πρόβλημα διογκώνεται και η πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Είπε, μάλιστα, ότι αυτό του προκαλεί και εκνευρισμό αλλά και μεγάλη ανησυχία. Επανέλαβε ο δήμαρχος ότι ζητούν να μάθουν ποιο είναι το σχέδιο που υπάρχει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, γι’ αυτό καλούν και τους βουλευτές και το υπουργείο να τους πουν αλλά δεν γνωρίζουν.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, είπε ότι εκπροσωπούμαστε από κάποιους βουλευτές και ο Α’ και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, που δεν είναι αρμόδιοι δεν είναι αυτοί που θα δώσουν απαντήσεις και αναρωτήθηκε γιατί δεν καλούνται οι τέσσερις βουλευτές του νομού να μας πουν ποιο είναι το σχέδιο.

Ο ίδιος έχει κάνει συναντήσεις και με κλιμάκια από την Αθήνα και από το υπουργείο αλλά οι συζητήσεις που έγιναν ήταν σε θεωρητικό επίπεδο και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πάρει καμία απόφαση αν δεν γίνει πρώτα συνάντηση με τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη, ώστε να τους δώσουν ενημέρωση και κατεύθυνση για να έχουμε κοινό μέτωπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Τέλος, εκτιμά, ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνει η συνάντηση αυτή. (Από: ΡΟΔΙΑΚΗ)

Ακούστε την συνέντευξη Τύπου -Real Voice