Κωνσταντίνα Σβύνου στο News-Politics: Ο στόχος του 50% στο επίπεδο εισπράξεων του 2019 φαίνεται πλέον εφικτός

Share

«Η μεγάλη ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που είχαν παγώσει τα ταξίδια, και το πρόσωπο ευθύνης που επέδειξε η χώρας μας και οι επαγγελματίες του τουρισμού στο μικρό χρονικό διάστημα του 2020 που ανοίξαμε, κατέστησαν την Ελλάδα ως έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών»

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Πολλοί ήταν οι μάντεις κακών προβλέψεων για την φετινή τουριστική περίοδο, οι οποίοι έλεγαν μάλιστα πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού το 2021. Τα στοιχεία όμως δείχνουν πως τελικά η χώρα μας κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να χτιστεί ένα brand name ασφαλούς τουριστικού προορισμού και το στοίχημα φαίνεται πως θα κερδηθεί.

Εφικτός είναι ο στόχος του 50% στο επίπεδο εισπράξεων του 2019 όσον αφορά την τουριστική κίνηση, σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κ. Κωνσταντίνα Σβύνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS-POLITICS.COM.

Η μεγάλη ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που είχαν παγώσει τα ταξίδια, και το πρόσωπο ευθύνης που επέδειξε η χώρας μας και οι επαγγελματίες του τουρισμού στο μικρό χρονικό διάστημα του 2020 που ανοίξαμε, κατέστησαν την Ελλάδα ως έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών, δηλώνει η κ. Σβύνου.

Έτσι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (www.itep.gr), η πληρότητα με την οποία ξεκινήσαμε τον Ιούνιο σε Πανελλαδικό επίπεδο κινήθηκε από 30 έως 40%, τον Ιούλιο ανέβηκε σταδιακά από 40 έως 70% και τον Αύγουστο έφτασε και το 80%.

Η τουριστική κίνηση δεν ευθύνεται για την αύξηση στα επιδημιολογικά δεδομένα, διότι τα κρούσματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε ημεδαπούς και όχι σε αλλοδαπούς, τονίζει η πρόεδρος και κάλεσε όλους να δείξουν υπευθυνότητα ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.

Αναλυτικά η συνέντευξη
-Δεύτερη τουριστική περίοδος εν μέσω πανδημίας και θα θέλαμε , κ. Σβύνου, να μας πείτε τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία του κλάδου μέχρι τώρα, μια και έφυγε και ο Αύγουστος, για τη Χώρα μας και κυρίως για τα νησιά μας.

Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε πολύ δειλά και με μεγάλες επιφυλάξεις και αβεβαιότητα για την εξέλιξή της. Είχαμε όμως την εμπειρία της λειτουργίας του 2020 ειδικά όσο αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως και το γεγονός ότι η σοβαρότητα με την οποία λειτουργήσαμε το 2020 μας ανέβασε υψηλά σε επίπεδο ζήτησης σε σχέση με άλλους προορισμούς. Ξεκινήσαμε λοιπόν με πολύ χαμηλές πληρότητες και με τις πλάτες των επιχειρηματιών για μια ακόμη φορά μπροστά στο ρίσκο της αβεβαιότητας για να φτάσουμε σε έναν Αύγουστο που μας θύμισε τον Αύγουστο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα και βάσει των στοιχείων που μας έχει έως τώρα δώσει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (www.itep.gr) το οποίο τηρεί παρατηρητήριο για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η πληρότητα με την οποία ξεκινήσαμε τον Ιούνιο σε Πανελλαδικό επίπεδο κινήθηκε από 30 έως 40%, για να ανεβεί σταδιακά τον Ιούλιο από 40 έως 70% και τον Αύγουστο έφτασε και το 80%. Αυτή τη στιγμή ο στόχος του 50% στο επίπεδο εισπράξεων του 2019 φαίνεται πλέον εφικτός, γεγονός που θα το κρίνουν οι επόμενοι μήνες, αυτοί του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

-Υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή που να δείχνουν ότι θα υπάρξει παράταση της τουριστικής περιόδου για φέτος; Υπάρχουν κρατήσεις για Σεπτέμβρη, Οκτώβρη;

O Σεπτέμβρης εμφανίζει ικανοποιητικές κρατήσεις, κατά μέσο όρο στο 60% με διακύμανση ανάλογα με την περιοχή. Στο Νότιο Αιγαίο η ζήτηση είναι αυξημένη και αναμένουμε να φτάσουμε σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Ο Οκτώβριος πιο αποδυναμωμένος -όπως άλλωστε και σε κάθε τουριστική περίοδο-, αν όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία μας το επιτρέψουν τότε μπορούμε να έχουμε έναν πολύ καλό Οκτώβρη. Τα πάντα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Απαιτείται μεγάλη προσοχή -άλλωστε και το άνοιγμα των σχολείων μας προκαλεί ανησυχία ειδικά ως προς την επερχόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Για παράταση τουριστικής περιόδου θα μπορέσουμε να μιλήσουμε όταν αρχίσει και ο Οκτώβρης να κυλάει. Στο χέρι μας είναι, να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, να χτίσουμε το απαιτούμενο τείχος ανοσίας και να μπορέσουμε να λειτουργούμε με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για την προσωπική μας υγεία όσο και για την οικονομική μας βιωσιμότητα, που εξαρτάται από τον τουρισμό.

-Τι πήγε καλά όσον αφορά την προετοιμασία μας να δεχτούμε επισκέπτες εν μέσω πανδημίας, ως Υπουργείο Τουρισμού αλλά και ως κλάδος και τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα; Πόσο δυσκόλεψαν τα πρωτόκολλα τους επαγγελματίες αλλά και τις διακοπές των επισκεπτών μας;

Βασικότερο στοιχείο ήταν η μεγάλη ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά από το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχαν παγώσει τα ταξίδια, γεγονός που συνδυάστηκε με το πρόσωπο ευθύνης που επέδειξε η χώρας μας και οι επαγγελματίες του τουρισμού στο μικρό χρονικό διάστημα του 2020 που ανοίξαμε. Αυτό κατέστησε την Ελλάδα ως έναν εκ των δημοφιλέστερων προορισμών.

Σημαντικές υπήρξαν οι κινήσεις του πρώην υπουργού τουρισμού κ. Θεοχάρη, ο οποίος κινήθηκε σε επίπεδο διμερών συμφωνιών και ήταν πάντα παρών όπου χρειαζόταν. Επίσης σημαντική η δουλειά του ΓΓ ΕΟΤ κ. Φραγκάκη με την εκσυγχρονιστική αλλαγή πλεύσης ως προς τη στρατηγική προβολής της χώρας μας.

Όσον αφορά στα πρωτόκολλα, ναι ήταν δύσκολα στην εφαρμογή τους, ναι αύξησαν το κόστος λειτουργίας αλλά ήταν απαραίτητα προκειμένου να διασφαλίσουν τις απαιτούμενες συνθήκες λειτουργίας του τουρισμού εν μέσω πανδημίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών λειτούργησε με μεγάλη εξοικείωση και σεβασμό στους κανονισμούς.

-Τι απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που εμφανίζεται και πάλι το τελευταίο διάστημα οφείλετε στον τουρισμό;

Δεν απαντάω εγώ αλλά τα νούμερα… Τα κρούσματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν σε ημεδαπούς και όχι σε αλλοδαπούς. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήσαμε και το 2020, όπου ήταν μέση προς χαμηλή η πληρότητα των covid ξενοδοχείων και το νέο κύμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο, στο κλείσιμο της περιόδου και όχι τον Ιούλιο που ανοίξαμε.

Σε κάθε περίπτωση όμως ας μη δίνουμε σημασία σε δεδομένα που δεν «ζυγίζουν»… Αυτό στο οποίο πρέπει να δώσουμε βαρύτητα είναι η δική μας ευθύνη αλλά και υπευθυνότητα τόσο ως προς το να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα όσο και στο να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς.