Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος: Ο ‘Άστεγος’ πολιούχος της πόλεως Ρόδου, ακόμη αναζητεί… στέγη

Share

Η εορτή του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τη παράδοση της πόλης της Ρόδου, μέσα στον χρόνο. Η 14η Νοεμβρίου είναι ημέρα πάνδημης σύναξης και θρησκευτικής ευλάβειας των πολιτών της Ρόδου, αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο της Ρόδου, ως αναγνώριση της ομολογίας της πίστης του και της μαρτυρικής τελείωσής του το 1800.

Γι’ ακόμη μια χρονιά, οι πιστοί στην Ρόδο, θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα: ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, παραμένει ο μοναδικός πολιούχος σε όλη την Ελλάδα που είναι «άστεγος». Δυστυχώς, η «στέγαση» του Πολιούχου μας, είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες ολόκληρες και καμία δημοτική αρχή, ούτε η Ιεραρχία, δεν το έχει επιλύσει.

Τα ιερά λείψανά του φυλάσσονται σε άλλο ναό στην Ρόδο, αν και έχουν δοθεί επανειλημμένα άπειρες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τόσο από τους δημάρχους της Ρόδου όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Η ‘στέγαση’ του πολιούχου παραμένει ένα χρόνιο αίτημα του ροδιακού λαού που δεν έχει ικανοποιηθεί.

Μόλις ανέλαβε τα ηνία της νέας διοίκησης του Δήμου Ρόδου, ο Αντώνης κ. Καμπουράκης είχε ενδιαφερθεί προσωπικά για το θέμα. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων κ. Θανάσης Στάμος έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψη ότι: «Ο πολιούχος της Δ.Κ. Ρόδου, Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος πρέπει, κάποτε να στεγαστεί! Είναι ένα αίτημα των Ροδίων που θα ικανοποιηθεί. Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αν. Καμπουράκης, το έχει στις προτεραιότητές του. Όμως ο ναός πρέπει να γίνει αφού είναι ο πολιούχος και καλό είναι να υπάρχει για να τιμάται ο Άγιός μας. Εφόσον προχωρήσουν –επιτέλους- οι εργασίες για το περίφημο ‘Πανορθόδοξο Κέντρο’ εκεί μέσα, έχει προβλεφθεί ναός για τον Κωνσταντίνο τον Υδραίο».

Μία πρόταση ήταν να στεγαστεί εντός των ορίων της συνοικίας Νεοχωρίου, διότι εκεί ετάφη ο Άγιος, Πολιούχος της Ρόδου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτή την ενορία και τον ναό. Υπήρξαν αντιδράσεις από τους Νεοχωρίτες, διότι εκεί φυλάσσονται τα οστά του από το 1870 και δεν επιθυμούν να μεταφερθεί σε άλλο μέρος της πόλεως. Υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση, να μετονομαστούν τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Μάλιστα, επί εποχής του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αποστόλου, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε θεμελιώσει έναν ναό δίπλα από το μητροπολιτικό μέγαρο, ενώ υπήρχε και πρόταση να γίνει ‘ανταλλαγή’ με το Ναό του Αγίου Φραγκίσκου –εάν συμφωνούσε η Καθολική Εκκλησία.

Σήμερα, εν έτει 2022 και μετά την κρίση της πανδημίας, ο πολιούχος της πόλεως Ρόδου παραμένει… Άστεγος. Ούτε οι εργασίες στο Πανορθόδοξο Κέντρο έχουν προχωρήσει, ούτε άλλη λύση έχει βρεθεί -ενώ εγκαινιάζονται ναοί σε άλλα σημεία του νησιού (και καλώς πράττει η εκκλησία, σύμφωνα με τις δικές της αποφάσεις).

Θα βρεθεί τελικά μια λύση; Ιδού η απορία…

Σημειώνεται πως φέτος, θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι εορταστικές εκδηλώσεις στις 14 Νοεμβρίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα παραστεί της Αρχιερατικής συλλειτουργίας στον Ενοριακό ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Νεοχωρίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νουβίας κ. Σάββα και Σύμης κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Στρατονικείας κ. Στεφάνου και Ολύμπου κ. Κυρίλλου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Λιτάνευση των ιερών Λειψάνων και της Εικόνας του Αγίου και η Αρτοκλασία μπροστά στο Δημαρχείο.

Πέγκυ Ντόκου για το news-politics