Στελεχωμένες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό είναι οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στη Ρόδο και σε άλλα νησιά, μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν.
«Οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ φέτος, κατά την θερινή περίοδο έχουν ενισχυθεί περισσότερο σε σχέση με άλλες χρονιές, και μάλιστα, η ενίσχυση είναι στοχευμένη. Με την πρόσφατη επίσκεψη στη Ρόδο, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έγιναν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις –όπως είναι η ενίσχυση με ειδικές ομάδες ΟΠΚΕ και μία της ΟΕΠΤΑ, που ήδη έφτασαν στο νησί. Ειδικά, τους δύο μήνες αιχμής Ιούλιο – Αύγουστο, εκτιμούμε ότι οι υπηρεσίες μας αλλά και τα αεροδρόμια, έχουν ενισχυθεί. Αυτό βέβαια, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, αφού το πάγιο αίτημά μας, παραμένει η μόνιμη ενίσχυση, η οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται καθ όλη την διάρκεια του έτους».
Αυτό δήλωσε στον Ρ/Σ Notos και στην Πέγκυ Ντόκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Α’ Δωδεκανήσου, κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας την κατάσταση με την στελέχωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.
«ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ…»
Ειδικά για την Ρόδο, είπε πως έχει πολλές ανάγκες καθ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ μίλησε και για την ενίσχυση με συνοριοφύλακες, καθώς το πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση, δεν έχει εξαλειφθεί και εμφανίζεται κατά καιρούς –τόσο στα νησιά μας, όσο και στην Ρόδο.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει πάρα πολλά χρόνια την περιοχή μας. Δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό… παρουσιάζει αυξομειώσεις με αποτέλεσμα τόσο οι αστυνομικές, όσο και οι λιμενικές υπηρεσίες, να υπερβάλλουν εαυτόν, προσπαθώντας να αποτρέψουν την αθρόα είσοδο μεταναστών. Το νησί της Ρόδου, είχε εξαιρεθεί από τις προσλήψεις ενώ έχει στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια από τα κυκλώματα δουλεμπόρων» -όπως τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στην Ρόδο (όπως υπάρχουν στην Κω και στην Λέρο), ο κ. Ανδρουλάκης ήταν κατηγορηματικός:
«Στην Ρόδο δεν χρειάζεται να υπάρξει Κλειστή Δομή. Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος διαχείρισης (όταν έχουμε μεγάλους αριθμούς μεταναστών) με αξιοπρεπείς συνθήκες για να φιλοξενούνται όσοι έρχονται για λίγες ημέρες. Άλλωστε υπάρχουν δύο τέτοιες Κλειστές Δομές, στην Κω και στην Λέρο. Γι αυτό και θεωρώ ότι τα Δωδεκάνησα, δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με μια ακόμη δομή».
Σημειώνεται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν αποκλείσει οι τοπικές αρχές της Ρόδου, εδώ και χρόνια ενώ παραμένει ζητούμενο η δημιουργία ενός χώρου ‘διαχείρισης – προσωρινής υποδοχής’ στο νησί.
Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Κληθείς να σχολιάσει την στελέχωση στα αεροδρόμια και κυρίως της Ρόδου, που έχει αυξημένες ανάγκες λόγω του τεράστιου όγκου των επιβατών που διακινούνται, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε τα εξής:
«Ο διαβατηριακός έλεγχος δεν είναι το μοναδικό κομμάτι. Θα πρέπει να γίνεται, βέβαια με ιδιαίτερη προσοχή –και γρήγορα για να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες που εισέρχονται ή αναχωρούν. Από εκεί και πέρα, ένας αερολιμένας όπως της Ρόδου που έχει τεράστια τουριστική κίνηση, έχει πολλές απαιτήσεις: πρέπει να υπάρχουν ομάδες ασφαλείας, ομάδες τροχαίας (λόγω κίνησης των οχημάτων) κ.ο.κ.»
Podcast