Μαυρόστομος: Ο Καλύμνιος που κατέβηκε 701 μέτρα στο βυθό της Θάλασσας – Γιατί δεν έχει καταρριφθεί το ρεκόρ του

Share

 

Ο Τεό Μαυτόστομος αποτελεί ένα ζωντανό θρύλο των καταδύσεων. Είναι ο κάτοχος του ρεκόρ κατάδυσης σε βάθος τουλάχιστον 701 μέτρων σε υπερβαρικό θάλαμο! Ένα ρεκόρ που σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1992 και δεν έχει καταρριφθεί ποτέ από τότε. 

Ο Μαυρόστομος κατάγεται από την Κάλυμνο, γνωστή και ως «νησί των δυτών». Όπως οι περισσότεροι και ο παππούς ήταν σφουγγαράς. Άρχισε να κολυμπά με αναπνευστήρα σε νεαρή ηλικία και να κάνει ελεύθερη κατάδυση σε μικρά βάθη για διασκέδαση.

Ακόμη δεν το γνώριζε αλλά αυτό ήταν η προθέρμανση.

Η εκπαίδευση

Μετανάστευσε στο Παρίσι και αφού ξεκίνησε τις σπουδές του ως αρχιτέκτονας, αποφάσισε να ενταχθεί στην Hippocampe, μια εταιρεία που είχε αποστολή να καθαρίζει τα σκαριά των σκαφών στο λιμάνι της Μασσαλίας.

Ως τότε δεν είχε βουτήξει ποτέ με εξοπλισμό. Σε αυτή τη θέση ο Τεό ανακάλυψε τον κόσμο της επαγγελματικής κατάδυσης.

Σε μια εφημερίδα, είδε μια αγγελία. Η COMEX, η μεγαλύτερη εταιρεία καταδύσεων στον κόσμο, έψαχνε δύτες για να τους εκπαιδεύσει στις καταδύσεις σε μεγάλα βάθη. Γνώριζε ότι οι μισθοί ήταν εξαιρετικοί αλλά προφανώς ακολούθησε ενστικτωδώς τα βήματα των προγόνων του.

theo

Ωστόσο κόπηκε στις εξετάσεις καθώς του έλειπαν θεωρητικές γνώσεις. Όταν όμως ένας από τους δύτες αποχώρησε λόγω ιατρικών προβλημάτων, εντάχθηκε στην COMEX. Μετά από αυτό, ακολούθησε τρίμηνη εκπαίδευση και πρακτική άσκηση στη Βόρεια Θάλασσα, για έξι μήνες.

δύτης κορεσμού εκτελεί διάφορες υποβρύχιες εργασίες κάνοντας καταδύσεις με ειδικό εξοπλισμό, στα παγωμένα και σκοτεινά νερά των ωκεανών σε βάθος άνω των 100 μέτρων

Επαγγελματίας δύτης

Αγάπησε τη βιομηχανική κατάδυση και σύντομα του πρότειναν να ενταχθεί στη βασική ομάδα καταδύσεων ως αντικαταστάτης. Βρέθηκε σε μια ομάδα κορεσμού, τριών έμπειρων δυτών και έτσι ξεκίνησε την καριέρα του στην κατάδυση υπερβαρικού θαλάμου, όπου οι δύτες λειτουργούν υπό τη διαδικασία της επαναπίεσης και δεν κινδυνεύουν από τη νόσο των δυτών.

Ένα μέρος που έγινε το “δεύτερο σπίτι του”, αφού περνούσε 90 με 120 μέρες κορεσμού το χρόνο και έχει περάσει περισσότερες από 2000 μέρες στο θάλαμο.

Μετά από τέσσερα χρόνια άρχισε να τον ενδιαφέρει η υπερβαρική συγκόλληση. Θα ήθελε να εξελιχθεί και να γίνει συγκολλητής, αλλά εκείνη την εποχή η COMEX δεν είχε θέση.

Όταν για κάποιο διάστημα ο Θίο έμεινε χωρίς δουλειά, εκμεταλλεύτηκε αυτή την περίοδο για να εκπαιδευτεί ως συγκολλητής υψηλής πίεσης. Όταν η εταιρεία προσφέρθηκε να τον επαναπροσλάβει δέχτηκε με την προϋπόθεση ότι θα ασχοληθεί τον συγκεκριμένο τομέα .

Μετά από μια πετυχημένη δοκιμαστική περίοδο, ο Τέο Μαυρόστομος μπήκε στο επάγγελμα. Ως συγκολλητής, ήταν μέλος της ομάδας που εκτέλεσε χειροκίνητη συγκόλληση στα 300 μέτρα, που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ, για τη συγκεκριμένη εργασία.

Καλή επίδοση αλλά ομαδική. Σύντομα θα έκανε το ατομικό του ρεκόρ, που θα τον έκανε θρύλο των καταδύσεων.

Ικανοποιημένοι οι ανώτεροι του από την ποιότητα της δουλειάς του και την άψογη συμπεριφορά του, τον έστειλαν σε ένα υπερβαρικό κέντρο ως «βοήθεια διάσωσης», στο πλαίσιο του προγράμματος Hydra, δηλαδή την ανάπτυξη ενός νέου αερίου, του hydreliox, με στόχο βαθύτερη κατάδυση. Ο στόχος ήταν τα 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ξεκίνησε μια ομάδα τριών δυτών για να εξετάσουν πόσο βαθιά μπορούν να φθάσουν, αλλά οι δύο συνάδελφοί του, ένιωσαν το σώμα τους να δοκιμάζεται και περίπου στα πεντακόσια μέτρα, ζήτησαν να επιστρέψουν. Εξαντλήθηκαν ψυχολογικά και φοβήθηκαν για τη ζωή τους.

Ο Tέο δεν ένιωσε τις ενοχλήσεις των συναδέλφων του. Επέμεινε ότι μπορούσε να ξαναδοκιμάσει αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρείας δίσταζαν. Σε συνεννόηση με τους γιατρούς πήραν την απόφαση να ξαναδοκιμάσουν.

Ο μόνος σίγουρος ήταν ο Τεό που πίεζε να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

1992, 20 Νοεμβρίου. Ο καλύμνιος δύτης, Κατάφερε να φτάσει στα 701 μέτρα.

Όχι για λίγα λεπτά αλλά για 3 ώρες πριν ανέβει ξανά στην επιφάνεια. Το σώμα του άντεξε και η ψυχολογία του ήταν άριστη.

theo 2

Ο “βαθύτερος” άνθρωπος στον κόσμο

Ο Μαυρόστομος έχει σημαδέψει την ιστορία των καταδύσεων. Το ρεκόρ του μένει ακατάρριπτο και οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο η καταγωγή του και το DNA του καλύμνιου δύτη. Αλλιώς δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί κανείς άλλος δεν πλησιάζει καν τα 700 μέτρα.

Συνέχισε να είναι δύτης για μερικά χρόνια πριν γίνει δάσκαλος στο Εθνικό κέντρο καταδύσεων.

“‘Ήθελα να αφήσω το όνομά μου στην ιστορία των καταδύσεων. Για τους παππούδες μου και το “νησί των σφουγγαράδων” απ’ όπου κατάγομαι, που σημαδεύτηκε από τόσους ήρωες και τόσους θανάτους. Πάντα ένιωθα ότι τους αντιπροσώπευα και είχα χρέος να αφήσω ένα ίχνος” έχει πει σε συνέντευξή του.

Έχει επίσης δημιουργήσει έναν σύλλογο, αποστολή του οποίου είναι να προστατεύει την ακτογραμμή και τον βυθό της θάλασσας στη Μεσόγειο. Εκεί που ανδρώθηκαν οι προγονοί του και πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή ή την καλή τους υγεία.

Όπως και ο Μαυρόστομος όμως, πολέμησαν το φόβο τους με αφοσίωση, αγάπη και απέραντο σεβασμό στη δύναμή της.

BINTEO

mixanitouxronou.gr