Ο Νετανιάχου έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ οι μετεκλογικές ζυμώσεις συνεχίζονται

Share

Τι έγινε την Κυριακή 13/11

Αναρτήθηκε από: Γαβριήλ Χαρίτος – 14/11/2022

Ο νικητής των πρόσφατων ισραηλινών βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, Βενιαμίν Νετανιάχου, έλαβε την Κυριακή το μεσημέρι από τον Πρόεδρο του Κράτους, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία διαρκεί 28 ημέρες με δυνατότητα παράτασης 14 επιπλέον ημερών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ανάθεσης της εντολής, ο Ιτσχάκ Χέρτσογκ αιτιολόγησε την απόφασή του να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίον πρότειναν για το πρωθυπουργικό αξίωμα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη 120μελή Κνέσετ από συνολικά 64 έδρες.

Ο Χέρτσογκ, αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή, η οποία βασίζεται στο ισχύον εθιμικό δίκαιο και δεν πηγάζει από νομοθετική υποχρέωση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει γνωμοδοτήσει ότι, παρότι εκκρεμούν κατά του Βενιαμίν Νετανιάχου ποινικές υποθέσεις, η εκδίκαση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Εφετείου της Ιερουσαλήμ, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί κώλυμα στο πρόσωπό του ως προς την δυνατότητα ανάληψης του πρωθυπουργικούς αξιώματος.

Ανταπαντώντας, ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα είναι «πρωθυπουργός όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της χώρας». Αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της πρότερης θητείας του ως επικεφαλής των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν στις τάξεις των πολιτών της χώρας σημαντικές διαφωνίες σε βασικά ζητήματα». Ωστόσο, τόνισε, «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα για τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Ισραήλ συμφωνεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά είναι η διατήρηση της φυσιογνωμίας του κράτους ως εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της χώρας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην αποφασιστική αντιμετώπιση της ιρανικής επιθετικότητας και της πρόθεσης του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο που απειλεί καθαυτή την ύπαρξη του Ισραήλ και η διατήρηση της Ιερουσαλήμ ως ενιαίας και αδιαίρετης πρωτεύουσας υπό ισραηλινή κυριαρχία, στην πρόθεση να υπογραφούν ακόμα περισσότερες συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με τις αραβικές χώρες και με αυτόν τον τρόπο να επιλυθεί η αραβοϊσραηλινή διένεξη, ως απαρχή επίλυσης της διένεξης και με τους Παλαιστινίους.

Επίσης, είπε, η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζει την φιλελεύθερη οικονομία αλλά και την μείωση του κόστους διαβίωσης, η συνέχιση της εξόρυξης του φυσικού αερίου και στη δημιουργία κινήτρων για την αστική αποκέντρωση σε οικισμούς της ερήμου Νέγκεβ και της Γαλιλαίας.

«Είμαστε όλοι αδέλφια και το κοινό μας πεπρωμένο, μας καλεί να συνεχίσουμε να ζούμε μαζί, με όλες τις διαφορές και τις διαφωνίες μας», σημείωσε.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε εκτενώς στον προβληματισμό μεγάλης μερίδας των πολιτών της χώρας ως προς την επιρροή της θρησκείας στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του πολιτεύματος και των κρατικών θεσμών, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν πολλοί που χαιρετίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ εισέρχεται σε μία περίοδο σκοτεινή, που θα φέρει το τέλος της δημοκρατίας, απόψεις που προκαλούν φόβο στην κοινή γνώμη».

«Ίδια περίπου λόγια είχαν ακουστεί και στο παρελθόν, και όταν ο Μπέγκιν είχε αναλάβει την εξουσία, και όταν εγώ είχα αναλάβει την εξουσία. Ούτε τότε αυτές οι απόψεις ήταν σωστές, ούτε και σήμερα είναι σωστές». «Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το Ισραήλ κατά τέτοιον τρόπο ώστε να παραμείνει ένας αληθινός φάρος προόδου στην περιοχή μας και στον κόσμο», κατέληξε.

– Η πορεία των μετεκλογικών διαβουλεύσεων

Παρότι επισήμως ο Νετανιάχου ανέλαβε την Κυριακή την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, οι μετεκλογικές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ηγέτης του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», που συμμετέχει στον κομματικό σχηματισμό «Θρησκευτικός Σιωνισμός», προέβαλε το αίτημα να περιληφθεί ως όρος της συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας η κατάργηση της δυνατότητας πολιτογράφησης και μόνιμης εγκατάστασης όσων μη-Εβραίων στην καταγωγή εξεβραΐσθηκαν κατόπιν κατήχησης και εντάχθηκαν στο ρεύμα των Εβραίων Ρεφορμιστών – δικαίωμα το οποίο πρόσφατα κατοχυρώθηκε με βάση σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Το νέο αυτό αίτημα προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τον απερχόμενο Υπουργό Ομογένειας, Νάμχαν Σάι, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι «εάν αυτός ο όρος της ‘Εβραϊκής Ισχύος’ υιοθετηθεί από την νέα κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανοεβραίων Ομογενών ουσιαστικά θα αποκλειστεί του δικαιώματος πολιτογράφησης και μόνιμης εγκατάστασης στο Ισραήλ».

Επί του αιτήματος της «Εβραϊκής Ισχύος» δεν ανακοινώθηκε επίσημη άποψη από την πλευρά του Λικούντ και των θρησκευτικών κομμάτων «Shas» και «Εβραϊσμός της Τορά», που εκφράζουν τους Σεφαραδίτες και Ασκεναζί Υπερορορθόδοξους Εβραίους αντίστοιχα.

Ο ηγέτης του θρησκευτικού κόμματος «Shas» των Υπερορθοδόξων Σεφαραδιτών Εβραίων, Αριέ Ντέρι, με χθεσινή του δήλωση αποφάσισε να διεκδικήσει το Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται από το Λικούντ να κρίνει το αίτημά του.

Τέλος, ο ηγέτης του εθνοθρησκευτικού ακροδεξιού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», Μπετσαλέλ Σμότρις, συνεχίζει να διεκδικεί το Υπουργό Άμυνας, και όπως διέρρευσε από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, έχει ήδη πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ανώτατους αξιωματικούς εν αποστρατεία, προκειμένου να καθορίσει τους άμεσους συμβούλους του εφόσον τελικά οι διαπραγματεύσεις με το Λικούντ θα επιτρέψουν την ανάληψη του συγκεκριμένου Υπουργείου.

Από την άλλη, η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Μααρίβ» που υπογράφει ο στρατιωτικός αναλυτής Αλόν Μπεν-Νταβίντ, δημοσίευσε στην κυριακάτικη έκδοσή της ένα εκτενές άρθρο γνώμης που φέρεται να απηχεί τις απόψεις του στρατιωτικού κατεστημένου, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό επί της φερόμενης ανάληψης της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας από το κόμμα του «Θρησκευτικού Σιωνισμού».

Συγκεκριμένα, επικαλείται την πολυετή πρακτική να χρήζεται Υπουργός Άμυνας πρόσωπο που προέρχεται από τη στρατιωτική ιεραρχία, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος είχαν προβεί σε ακτιβιστικές ενέργειες στη Δυτική Όχθη, δια των οποίων συστήνονταν παράνομοι εβραϊκοί καταυλισμοί, τους οποίους ο στρατός καλείτο επανειλημμένως να εκκενώσει δια της βίας κατόπιν σχετικών αποφάσεων της ισραηλινής δικαιοσύνης. Επί του αιτήματος Σμότριτς να αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας είχαν αντιδράσει με δηλώσεις τους στελέχη του Λικούντ.

Τέλος, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, αντιδράσεις εκ μέρους κομματικών στελεχών του Λικούντ εκφράζονται με αφορμή την πληροφορία ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου προτίθεται να ορίσει Υπουργό Εξωτερικών τον επί σειρά ετών διατελέσαντα πρέσβη του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, αμερικανοεβραϊκής καταγωγής, Ρον Ντέρμερ. Αιτία των αντιδράσεων είναι ότι δεν προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος. Ωστόσο, εξίσου πιθανός θεωρείται ο διορισμός στο συγκεκριμένο αξίωμα του Γιαρίβ Λεβίν, σημαίνον στέλεχος της παράταξης Νετανιάχου.

– Ολοκληρώθηκε έκτακτη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός συριακού εδάφους, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Τις τελευταίες ημέρες και για συνεχές χρονικό διάστημα 72 ωρών ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε ειδική χερσαία επιχείρηση εντός της συριακής επικράτειας, συνδέοντας οδικά τα ισραηλινά εδάφη στα Υψώματα του Γκολάν με θύλακες εντός της Συρίας που βρίσκονται υπό de facto ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.

Το γεγονός αποκάλυψε με χθεσινοβραδινό της ρεπορτάζ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, μεταδίδοντας μαγνητοσκοπημένα πλάνα από την επιχείρηση που ολοκληρώθηκε κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρουν στο ρεπορτάζ στρατιωτικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην επιχείρηση, «τέτοιες προκλήσεις αποτελούν ρουτίνα και εάν δεν προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων σε περιόδους ηρεμίας, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των μονάδων μας».

Σύμφωνα με την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η συγκεκριμένη επιχείρηση, στην οποίαν έλαβαν ενεργό ρόλο δυνάμεις του Σώματος Μηχανικού, είχε αντικειμενικό σκοπό να διευθετηθεί προκεχωρημένη παρουσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, όσο το δυνατόν πιο κοντά σε σημεία που ελέγχει ο τακτικός συριακός στρατός, φιλοϊρανικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή και περιοχές που ελέγχει η οργάνωση Χεζμπολάχ.

– Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ ότι βομβάρδισε θέσεις πλησίον του αεροδρομίου της πόλης Χομς

Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση σε θέσεις πλησίον του αεροδρομίου της πόλης Χομς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ της συριακής αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο θέσεις της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ενώ άλλα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι κτυπήθηκαν αποθήκες με οπλισμό που είχε πρόσφατα εισαχθεί από το Ιράν και επρόκειτο κατά το αμέσως προσεχές διάστημα να μεταφερθεί στον Νότιο Λίβανο προκειμένου να εξοπλισθεί η Χεζμπολάχ.

Τα συριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς στρατιωτικούς και τρεις πολίτες τραυματισμένους ως αποτέλεσμα της σημερινής επίθεσης. Στα συριακά ΜΜΕ διευκρινίζεται ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα έβαλαν κατά των στόχων εντός της συριακής επικράτειας ενώ προηγουμένως είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, ότι ενεργοποιήθηκε το συριακό σύστημα αεράμυνας και «ορισμένοι ισραηλινοί πύραυλοι» κατερρίφθησαν.

Από ισραηλινής πλευράς δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση ή διάψευση.

* Ο δρ. Γαβριήλ Χαρίτος είναι ερευνητής στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ, Πρόγραμμα Μεσογείου) και του ισραηλινού Ινστιτούτου Δαβίδ Μπεν-Γκουριόν. Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν του Ισραήλ.