Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος πασχίζει για την ενότητα των συμμάχων απέναντι στη Ρωσία, δοκιμάζεται η ενότητα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εξαιτίας του διχασμού του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ανάμεσα στα παραδοσιακά γεράκια και την πτέρυγα των οπαδών του πρώην προέδρου Τραμπ. Ο παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, με τη συνεχή ρητορική του υπέρ της Ρωσίας και εναντίον των ξένων επεμβάσεων, ωθεί τη δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να υποσκάπτει, όχι μόνο την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και την ίδια την ηγεσία του κόμματος.
Βουλευτές όπως οι Ματ Ρόουζντεϊλ, Λόρεν Μπόμπερτ, Πολ Γκόσαρ, Τόμας Μάσι και Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν υποστηρίζουν δημοσίως ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ο γιoς του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, χαρακτήρισε «τρέλα» τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να στείλει 50.000 στρατιώτες για να ενισχύσει την άμυνα της Ευρώπης.
Στο Fox News, o Κάρλσον ρώτησε τον Ρεπουμπλικανό Μάικλ Τέρνερ για ποιο λόγο οι ΗΠΑ παίρνουν το μέρος της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας. «Ειλικρινά ρωτώ», είπε ο Κάρλσον. «Η Ουκρανία είναι δημοκρατία. Η Ρωσία είναι ένα απολυταρχικό καθεστώς που θέλει να επιβάλει τη βούλησή του στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας και εμείς είμαστε με τη δημοκρατία», απάντησε ο Τέρνερ.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ εξέφρασε ανησυχία για τις διεθνείς επιπτώσεις. «Οι σύμμαχοί μας παρακολουθούν πολύ προσεκτικά, αναζητώντας σημάδια διχασμού», είπε. Προσέθεσε ότι δεν βλέπει Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να πείθονται από αυτά τα μηνύματα, αν και οι περισσότεροι τα απορρίπτουν μόνο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Γερουσία πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στρατιωτικής και οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας. H ψήφισή του θα αποτελέσει απάντηση στη διχαστική ρητορική.
Τι δείχνει δημοσκόπηση
Ομως, πιθανώς αυτό δεν ταυτίζεται με τις επιθυμίες των περισσότερων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Δημοσκόπηση της YouGov διαπίστωσε ότι το 62% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θεωρεί ισχυρότερο ηγέτη τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τομ Μαλινόφσκι είπε ότι το γραφείο του δέχεται τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους που παπαγαλίζουν τους ισχυρισμούς του Κάρλσον και τον καλούν να υποστηρίξει τα «εύλογα» αιτήματα της Ρωσίας για απόσυρση του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, όμως, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εμπιστοσύνη στην προσήλωση της κυβέρνησης Μπάιντεν και της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Συμμαχία, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Πολ Γκόσαρ, ένας από τους Ρεπουμπλικανούς που ακολουθούν τη γραμμή Τραμπ υποστήριξε ότι «oύτε ένας Αμερικανός στρατιώτης δεν πρέπει να πεθάνει στην Ουκρανία. Μόλις χάσαμε το Αφγανιστάν από κάτι γιδοβοσκούς με σανδάλια. Ούτε ο ρωσικός στρατός είναι παίξε γέλασε».
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Κρις Μέρφι, αντιθέτως, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως διχογνωμία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Αν ο Πούτιν εισβάλει, θα πληρώσει σαρωτικό τίμημα». (καθημερινή) JONATHAN WEISMAN / THE NEW YORK TIMES