Με αναφορές στο Μεταναστευτικό, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περφιερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Ο Δήμαρχος Ρόδου (και πρόεδρος της ΠΕΔ) κ. Αλέξανδρος Κολιάδης έκανε αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ρόδο, λέγοντας πως θα πρέπει να βρεθεί λύση, αφού ο,τιδήποτε κι αν κάνουν οι Δήμαρχοι πέφτει στο κενό, επαναλαμβάνοντας τις εκπεφρασμένες θέσεις του για το ζήτημα που απασχολεί την Ρόδο –και κατ’ επέκταση τα άλλα νησιά: «Πρέπει να μας δώσει η κυβέρνηση ένα σαφές σχέδιο για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού» -όπως είπε.
🔴 Στην συνεδρίαση συζητήθηκε και το επικείμενο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα λάβει χώρα στην Ρόδο, τον προσεχή Νοέμβρη, στο Ρόδος Παλάς.
Ο κ. Κολιάδης, πρότεινε να συσταθεί μια Επιτροπή Εργασίας που να συγκεντρώσουν τα θέματα που αφορούν τους δημάρχους – μέλη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ώστε να υπάρχει ενιαία θέση / θεματικές ενότητες.
«Επειδή συμπίπτει με έναν χρόνο από την απώλεια του αείμνηστου Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της ΠΕΔ θα ήταν καλό, να κάνουμε μια ξεχωριστή συνεδρίαση, με ειδική θεματολογία, στη μνήμη του» -όπως τόνισε για να βρει σύμφωνη γνώμη από τον τέως Δήμαρχο, κ. Αντώνη Καμπουράκη.
🔴 ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ
Προβληματισμός αλλά και ξεκάθαρη θέση κατά του νέου νομοσχεδίου για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ στα νησιά –τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα- εκφράστηκε κατά την συνεδρίαση από τους Δημάρχους. Επιπλέον, τέθηκε το θέμα της τιμολόγησης του νερού, με τους αυτοδιοικητικούς να είναι απολύτως αντίθετοι.
«Η κατάργηση θα είναι καταστροφική –δεν πρέπει να γίνει επουδενί!» υπογράμμισε κατηγορηματικά ο τέως Δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτρης Διακομιχάλης ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα μπορεί να γίνει επισκευή ούτε σε μια βλάβη.
Προχωρώντας σε σχετική ενημέρωση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρης Βαγιανός, ξεκαθάρισε τα εξής:
«Δεν υπάρχει κάποιο κείμενο για να μπορέσουμε να απαντήσουμε θεσμικά. Δεν μπορεί εκ του νόμου, να αναλάβει την διαχείριση των υδάτων μια εταιρεία. Προφανώς και η Ρυθμιστική Αρχή, έχει κατανοήσει ότι το σύστημα των ΔΕΥΑ πρέπει να παραμείνει αλλά κάποιοι προσπαθούν να πάρουν ‘φιλέτα’. Το ζήτημα της λειψυδρίας, ΔΕΝ βρίσκει λύση μέσα από αυτή την πρόταση. Επιπλέον, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τις ΔΕΥΑ. Από εκεί κι έπειτα, η εδαφική ασυνέχεια των νησιών είναι σοβαρή παράμετρος ενώ το κράτος δηλώνει ότι θα μας πριμοδοτήσει για να εξοφλήσουμε τα χρέη. Όλα τα θεσμικά όργανα που διαφωνούν, να προχωρήσουν σε αποφάσεις και ψηφίσματα αφού, τα περιουσιακά στοιχεία των ΔΕΥΑ είναι περιουσίες των ίδιων των δημοτών μας… Αφενός, θα είναι καταστροφικό, στην πράξη, αφετέρου θα χαθούν περιουσίες…»
Είπε ακόμη, ότι η θέση της Ρυθμιστικής Αρχής, δεν ευθυγραμμίζεται με τις προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος.
Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ‘δεν έχουμε λόγο να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας αφού δεν πρέπει να κινούμεθα στη λογική της καμένης γης’.
Ο κ. Κωβαίος από την Πάρο, είπε ότι το θέμα αφορά όλα τα νησιά και δεν μπορεί να περάσει τόσο εύκολα το σχέδιο με τις συγχωνεύσεις αφού, δεν θα λύσει τα προβλήματα και τα οικονομικά θέματα των ΔΕΥΑ της χώρας (και κυρίως των νησιών).
Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Κολιάδης είπε πως πρέπει να υπάρχει μια ενιαία θέση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ενώ ο κ Καμπουράκης, ζήτησε να έρθει πρώτα στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων -και κατόπιν, ένα ενιαίο υπόμνημα να προωθηθεί στην ΚΕΔΕ που θα κληθεί να πάρει θέση. / Πέγκυ Ντόκου