Στη Βουλή το θέμα της έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής κάλυψης στο Αεροδρόμιο Ρόδου από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Share

 

Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των ταξιδιωτών και των εργαζομένων στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου «Διαγόρας» εγείρει η έλλειψη στοιχειώδους ιατρικής υποστήριξης σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. 

Την επικίνδυνη έλλειψη ιατρικής υποστήριξης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου «Διαγόρας» φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Έλενα Ακρίτα, την οποία συνυπογράφουν 14 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες, ζητώντας σαφείς απαντήσεις και άμεσες λύσεις για την ασφάλεια ταξιδιωτών, εργαζομένων και πολιτών.

«Παρά τη μαζική τουριστική κίνηση και την παρουσία χιλιάδων εργαζομένων, το αεροδρόμιο παραμένει χωρίς μόνιμο ιατρό, οργανωμένο ιατρείο ή φαρμακείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η πρόσφατη σωτήρια παρέμβαση ιδιώτιδας παιδιάτρου σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής τουρίστα ανέδειξε ξανά το μέγεθος του προβλήματος.

Αντί για λύσεις, η κυβέρνηση επιδίδεται σε παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα στη Fraport Greece και το υπουργείο Υγείας, παρά τις σαφείς προβλέψεις της νομοθεσίας για την υποχρέωση στελέχωσης του ιατρείου πρώτων βοηθειών».

Με την ερώτηση ζητούνται άμεσα απαντήσεις για:
-Τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων για τη λειτουργία του Ιατρείου Πρώτων Βοηθειών.
-Την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Ρόδο.
-Την άμεση διάθεση μόνιμου ή εποχικού ιατρικού προσωπικού.
-Τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής υγειονομικής κάλυψης σε τουριστικά αεροδρόμια, ανεξαρτήτως επιβατικής κίνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
«Προς τους κ.κ υπουργούς
Υποδομών και Μεταφορών
Υγείας
Τουρισμού
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Ανυπαρξία στοιχειώδους ιατρικής κάλυψης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου “Διαγόρας” – Ποιος έχει τελικά την ευθύνη και πότε θα αναλάβει;

Τραγικά ερωτήματα για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών ανακύπτουν μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου “Διαγόρας”, το οποίο, παρότι υποδέχεται εκατομμύρια ταξιδιώτες και χιλιάδες εργαζόμενους κάθε χρόνο, παραμένει χωρίς μόνιμο ιατρό, χωρίς οργανωμένο ιατρείο και χωρίς φαρμακείο, εκθέτοντας σε σοβαρούς κινδύνους ανθρώπινες ζωές.

Μόλις πρόσφατα, τουρίστας υπέστη καρδιακή ανακοπή εντός του αερολιμένα και σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ιδιώτιδας παιδιάτρου και όχι κάποιας οργανωμένης κρατικής υποδομής. Αντιθέτως, λίγες ημέρες πριν, Ροδίτης πολίτης που αισθάνθηκε αδιαθεσία στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου, εξέπνευσε εντός ταξί πριν φτάσει στο νοσοκομείο, καθώς δεν υπήρχε κανείς να του παρέχει πρώτες βοήθειες.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε καινούργιο. Τουλάχιστον τρία ακόμη περιστατικά καρδιολογικών κρίσεων ή λιποθυμιών καταγράφηκαν εντός του ίδιου μήνα, χωρίς καμία δυνατότητα άμεσης ιατρικής ανταπόκρισης.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις τοπικών και παραγωγικών φορέων της Ρόδου, η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι φορείς αρκούνται στο αέναο παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών: Η Fraport Greece επικαλείται το όριο των 7 εκατ. επιβατών για μόνιμη ιατρική κάλυψη, ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραπέμπει στο ισχύον νομικό πλαίσιο (ΦΕΚ 769/Β/2017 και ΦΕΚ 1810/Β/2008), το οποίο καθιστά σαφή την υποχρέωση του φορέα λειτουργίας του αερολιμένα να εξασφαλίζει στελέχωση του ιατρείου πρώτων βοηθειών, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής.

Την ίδια ώρα, μόλις 3,5 ασθενοφόρα καλούνται να καλύψουν ολόκληρη τη Ρόδο, ένα νησί που “βουλιάζει” από τουρίστες, με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ και το τηλεφωνικό του κέντρο να αναγκάζονται καθημερινά να επιλέγουν ποιος ασθενής θα εξυπηρετηθεί πρώτος – και ποιος όχι.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:

-Ποιος έχει τελικά την ευθύνη για τη στελέχωση του Ιατρείου Πρώτων Βοηθειών στο αεροδρόμιο Ρόδου;
-Γιατί το υπουργείο Υγείας δεν έχει προβεί σε μόνιμη ή εποχική διάθεση προσωπικού από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο θεσμικό πλαίσιο; Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση με μόνιμο ή τουλάχιστον εποχικό ιατρικό προσωπικό, ενόψει της τουριστικής αιχμής;
-Υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ρόδου και την άμεση αναδιάρθρωση των τομέων κάλυψης;
-Σε τι ενέργειες έχουν προβεί έως σήμερα τα αρμόδια υπουργεία, κατόπιν των εγγράφων και αιτημάτων των τοπικών φορέων από τον Απρίλιο 2025 και εξής;
-Προτίθεστε να διασφαλιστεί η υποχρεωτική παροχή πλήρους υγειονομικής υποστήριξης στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό τουριστών, ανεξαρτήτως του ορίου των 7 εκατομμυρίων επιβατών;

Οι ερωτώσες και ερωτώντες βουλευτές
Ακρίτα Έλενα
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)
Κασιμάτη Νίνα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νίκος
Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)
Ψυχογιός Γιώργος