Στη διαδικασία της ανάκρισης υποβάλλεται από χθες η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, η οποία προσήχθη από τις βελγικές Αρχές, προκειμένου να εξεταστεί για την υπόθεση διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κατάρ. Παρά την προστασία που της παρέχει η βουλευτική ασυλία, η Ευρωβουλευτής βρίσκεται από χθες ενώπιος ενωπίω με τους αστυνομικούς, ενώ χθες το πρωί συνελήφθη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Τα γραφεία αμφότερων έχουν σφραγιστεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι έρευνες εξελίσσονται δυναμικά, καθώς για την ίδια υπόθεση εξετάζονται ακόμη οι Βέλγοι ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρενά.
Δεδομένων των εξελίξεων, ακαριαία υπήρξε χθες η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, το οποίο με μια λακωνική ανακοίνωση έθεσε την Εύα Καϊλή εκτός κόμματος μετά από 18 χρόνια ενεργούς πολιτικής της δράσης. Στη σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται πως «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη». Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι διεγράφη και από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ.
«Τρομοκρατημένοι» οι Ευρωσοσιαλιστές
Η υπόθεση φαίνεται πως πλήττει σε πολιτικό επίπεδο την Ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το κόμμα να επανέρχεται πολλές φορές χθες σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, τις οποίες πυροδότησε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, Le Soir.
Το δημοσίευμα της Le Soir:
«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.
Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.
Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».
Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.
Σε αυτό αναφέρεται πως της προσαγωγής της κ. Καϊλή προηγήθηκε έρευνα στο σπίτι της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – κάτι το οποίο δεν ευσταθεί, από την στιγμή που η ασυλία της είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, αργά χθες το βράδυ, η βελγική αστυνομία φέρεται να βρήκε 100.000 ευρώ σε σπίτι που ανήκει στον Φραντσέσκο Τζόρτζι. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι, όπου κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.
Δημήτρης Μάντζος: «Καλούμε την κ. Καϊλή να παραδώσει την έδρα της στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής»
Στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την κ. Εύα Καϊλή, ο Δ. Μάντζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωβουλευτής «έχει εδώ και μήνες λάβει πολύ συγκεκριμένες και αγεφύρωτες αποστάσεις και διαφοροποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τις θέσεις και τις αξίες που αυτό εκφράζει», παραθέτοντας τρία δεδομένα:
«Πρώτον, εντός 24ώρου από τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Ιουλίου για απόπειρα εγκατάστασης του Predator, η κ. Καϊλή βγαίνει και λέει, πριν καν το πει η ΝΔ, ότι οι υποκλοπές συνηθίζονται και συμβαίνουν παντού, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.
Δεύτερον, στο τέλος Αυγούστου, η κ. Καϊλή, σε αγαστή αρμονία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, εμποδίζει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Εξεταστική Επιτροπή PEGA, να εξετάσουν το ζήτημα.
Και, τρίτον, στο τέλος Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψάλλει παιάνες για το Κατάρ, όταν όλη η Ευρώπη και όλη η υφήλιος μιλά για μία αδιαφανή ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, το κυριότερο, για μία συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή».
Στάθηκε, παράλληλα, στην άμεση απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις αναφορές της κ. Καϊλή για το Κατάρ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πιο ηχηρή απάντηση ενός πολιτικού κόμματος, από το να βγαίνει ο πρόεδρός σε ζωντανή μετάδοση από τηλεοπτικό δίκτυο και να δηλώνει ότι η Ευρωβουλευτής εκφράζει προσωπικές απόψεις οι οποίες απάδουν των αρχών και των αξιών του Κινήματος».
«Αυτοί οι τρεις λόγοι είναι αρκετοί ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει αποφασίσει να μην συμπεριληφθεί η κ. Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής», επεσήμανε ο κ. Μάντζος.
Έκανε σαφές, ωστόσο, ότι «από χθες το επίπεδο αλλάζει, καθώς έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα. Ένα ζήτημα αδιαφάνειας, φερόμενης διαφθοράς, ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής, στο οποίο δεν χωρά καμία ανοχή».
Χαρακτήρισε αυτονόητη και αυτόματη τη διαγραφή της κ. Καϊλή με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι «την καλούμε πλέον να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εξελέγη. Και αυτό θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό μήνυμα για το τι εννοούμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όταν μιλάμε για αξιακή ανανέωση. Καμία ανοχή στη διαφθορά και στην αδιαφάνεια. Όλα και για όλους στο φως. Θα είμαστε άτεγκτοι και ανεπιφύλακτοι σε κάθε ανάλογη υπόθεση».
Ο Δημήτρης Μάντζος εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση σε όσους συσχετίζουν την υπόθεση της Εύας Καϊλή με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με αφορμή «ένα γαϊτανάκι που βλέπουμε από χθες στα social media», λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Τα trolls κάνουν τη δουλειά τους και παίρνουν και κάποια αμοιβή για αυτό, αλλά οι υγιείς χρήστες των social media πρέπει να ξέρουν τα εξής:
Πρώτον, δεν υπάρχει Predator στην περίπτωση της κ. Καϊλή. Ελέγχθηκε όπως όλοι οι Ευρωβουλευτές και τα γραφεία τους μετά την επίθεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και δεν βρέθηκε τίποτα..
Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει παρακολούθηση της κ. Καϊλή.
Και, τρίτον, δεν πρόκειται για υπόθεση εθνικής ασφάλειας. Οι Βέλγοι ερευνούν ένα κοινό ποινικό αδίκημα, μία υπόθεση κοινής εγκληματικότητας. Οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη δεν αφορούσαν σε ποινικά αδικήματα, αλλά σε υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας».
«Ένας λόγος, λοιπόν, παραπάνω για τον κ. Πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο της ΕΥΠ και να ζητήσει από τους διοικητές της να έρθουν τώρα στη Βουλή και να πουν στους πολίτες το λόγο παρακολούθησής του Νίκου Ανδρουλάκη», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κατέληξε:
«Αυτό σημαίνει μάχη στο προσκήνιο και αυτό κάνουμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλο κόμμα στη συνείδησή του λαού μας με αρχές, αξίες και προτάσεις. Και αυτό θα φανεί στην κάλπη. Εμείς εμπιστευόμαστε τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Είναι άλλοι εκείνοι που και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα παίζουν με τους θεσμούς».