Συνέντευξη της Ελευθερίας Φτακλάκη στο News Politics: Η Κυβέρνηση δίνει μάχη με τα προβλήματα και δε ρίχνει λευκή πετσέτα

Share

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ τα έβαλε με παθογένειες δεκαετιών και πέτυχε ήδη σε πολλούς τομείς. Έχει τεράστια σημασία για τον πολίτη, η σιγουριά που εμπνέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που κρατούν εγκλωβισμένο το κράτος και αυτονόητο να εξοργίζουν την ελληνική κοινωνία» λέει, μεταξύ άλλων, η Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων και υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελευθερία Φτακλάκη, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

Η κ. Φτακλάκη απαντά στις ερωτήσεις μας για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προσφυγικό, τα προβλήματα που η «νησιωτικότητα» δημιουργεί, τα κενά στην Υγεία ,την ακρίβεια και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

-Προέρχεστε από τον κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τι είναι αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας να προσχωρήσετε στη ΝΔ;

Η πολυσυλλεκτικότητα του κόμματος και το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ανοιχτό «εργαστήρι ιδεών» στο οποίο μπορούν να βρουν έκφραση πολίτες που συμμερίζονται απόψεις και κοινές αντιλήψεις για τον προσανατολισμό της χώρας. Και βεβαίως η προσωπικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη που ζητά από τα στελέχη που συστρατεύονται στον κοινό αγώνα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, να μην απαρνηθούν την ιδεολογική τους ταυτότητα. Προσωπικά, νιώθω ως φορέας της Κεντρώας σχολής, ενός πολιτικού χώρου που αποτελούσε διαχρονικά προτεραιότητα για την κάθε κυβέρνηση.

Ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι δεν κρύβεται -όσο μεγάλο κι αν είναι το αποκαλούμενο πολιτικό κόστος- αντιθέτως αναλαμβάνει την ευθύνη. Ακόμη και ως προς την επιλογή των στελεχών. Η Κυβέρνηση της ΝΔ τα έβαλε με παθογένειες δεκαετιών και πέτυχε ήδη σε πολλούς τομείς. Έχει τεράστια σημασία για τον πολίτη, η σιγουριά που εμπνέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που κρατούν εγκλωβισμένο το κράτος και αυτονόητο να εξοργίζουν την ελληνική κοινωνία.

-Ως Διεθνολόγος, έχει ιδιαίτερη σημασία η άποψή σας για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είστε ικανοποιημένη από τον τρόπο που χειρίζεται τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την διεθνή εικόνα της χώρας μας, τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτά τα σχεδόν τέσσερα (4) χρόνια που κυβερνά η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης η πολιτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός στα ελληνοτουρκικά είναι να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μη δηλητηριάζουμε τη σχέση μεταξύ των δύο λαών. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, οι λαοί τους δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Οι διαφορές μας, μπορούν να επιλυθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως σεβόμενοι τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Και πράγματι πιστεύω ότι μέσα από αυτό το δράμα (σεισμοί, σιδηροδρομικό δυστύχημα) ίσως προκύψει κάτι καλύτερο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κρατώ τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, του κ. Τσαβουσόγλου ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Από την άλλη, όμως, καταλαβαίνω και την επιφυλακτικότητα κάποιων που μπορεί να πιστεύουν ότι μετά από το αρχικό διάστημα συναισθηματικής φόρτισης όλα αυτά μπορούν να πάνε στην άκρη και να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Άλλωστε η σύγχρονη Τουρκία καλλιεργεί τον αναθεωρητισμό.

Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μην γίνει. Γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα τα οποία συζητάμε και ποια είναι τα θέματα τα οποία δεν συζητάμε. Και γνωρίζει επίσης πολύ καλά η Τουρκία ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική, πια, έχει βάθος και περιεχόμενο, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ενισχύεται αποτρεπτικά, θα εξακολουθεί να χτίζει τις συμμαχίες της. Όλα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη κινήσεις που γίνονται εις βάρος της Τουρκίας.

-Ένα από τα μείζονα προβλήματα που κλήθηκε να κλείσει η κυβέρνηση ήταν το προσφυγικό. Ευνοήθηκε από τις συγκύριες η ΝΔ διότι είχε ουσιαστικά πάρει τέλος η «έξοδος» των Σύρων ή θεωρείτε ότι έπαιξε ρόλο και η πολιτική που ακολούθησε στην αντιμετώπιση του ζητήματος;

Είναι απολύτως σαφές ότι η ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που υπερασπίστηκε τα σύνορα μας -επιτρέψτε μου να πω- σε σχέση με την τραγική εικόνα του 2019 έχει πια πλήρως αντιστραφεί. Θέλω επίσης να επικαλεστώ ένα στοιχείο, το επαναλαμβάνω συχνά αλλά είναι προφανώς ενδεικτικό. Το 2015, το 75% των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη περνούσαν από την Ελλάδα.

Σήμερα είναι το 5% των συνολικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη που περνάνε από την Ελλάδα. Σημειώστε παράλληλα πόσο σημαντική στη διαχείριση συνολικά του προσφυγικού προβλήματος ήταν η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε από την Ευρώπη και από όλους τους ηγέτες η μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ευρώπη στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό είναι κάτι καινούριο, δεν το είχαμε δει ποτέ σε αυτήν την ένταση, ούτε είδαμε ποτέ συμπεράσματα τα οποία δίνουν τόση μεγάλη έμφαση στον περιορισμό των πρωτογενών ροών.

Η Ευρώπη κατανοεί πλέον και επιτρέψτε μου κα Χαλκίτη να το γνωρίζω καλά- είναι και αντικείμενο που μελετώ με βάση την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα- ότι έχει επέλθει μία γενικότερη πολιτική θεώρηση, η οποία έχει αλλάξει στην Ευρώπη τώρα και η οποία πια αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής.

-Υπήρξατε περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (Αντιπεριφερειάρχης) και τομεάρχης Νησιωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με πλούσια δράση. Υπάρχουν προβλήματα στα Δωδεκάνησα που δεν έχουν επιλυθεί. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι η Νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτη;

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι μπορεί να υπάρχει μία καχυποψία και ένας δικαιολογημένος προβληματισμός. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την «νησιωτικότητα» με τα θετικά, αλλά και με τα προφανή αρνητικά που αυτή προκαλεί στο κοινωνικό μοντέλο της περιοχής. Αυτό το οποίο κτίζουμε είναι ένα ολοκληρωμένο νησιωτικό σχέδιο, με σημαντικούς πόρους υποστήριξης (Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, ΕΣΠΑ) και ιδιωτικών επενδύσεων, το οποίο δίνει έμφαση όχι μόνο στα δίκτυα –συγκοινωνιακά, ψηφιακά, περιβαλλοντολογικά- αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα.

Και βέβαια πιστεύω ότι τα νούμερα αυτή τη στιγμή, αν δει κανείς τους αριθμούς, δεν επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια τα οποία κάποιοι φαντάζονταν το 2019. Η ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2021 βρίσκεται με 16,7%, στην πρώτη θέση της Eurostat, η δε ανεργία στα Δωδεκάνησα είναι πραγματικά μηδενική. Αλλά εγώ δεν θέλω να βλέπω προβλήματα, καθώς εκτιμώ ότι είναι δομικά, θέλω να βλέπω ευκαιρίες.

-Συμβαίνει το ίδιο και στην Υγεία. Στα νησιά μας κατά καιρούς υπάρχουν κενά σε γιατρούς αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό; 

Τα κενά Υγείας, παρά τα κίνητρα της πολιτείας που αναζητεί λύσεις είτε έκτακτες, είτε μόνιμες για να καλύψει με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τα νησιά, θα είναι πάντα υπαρκτά. Και βεβαίως και η δική μας υποχρέωση να αντιμετωπιστούν καθώς, δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από τη ζωή του ανθρώπου. Ξέρετε όμως για να επιλυθούν μακροπρόθεσμα απαιτούν υπέρβαση απ’ όλα τα κόμματα και συντεχνίες.

Mαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Είναι πολυσύνθετο το πρόβλημα της Υγείας, αφού η οικονομική κρίση και τα χρόνια των μνημονίων «στέγνωσαν» τη χώρα από γιατρούς που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς. Άρα συνεχίζουμε τη μάχη και βεβαίως δεν ρίχνουμε λευκή πετσέτα.

-Η ακρίβεια φαίνεται να απασχολεί ένα μεγάλος μέρος των Ελλήνων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η ακρίβεια στην αγορά είναι έργο Μητσοτάκη, ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης φτωχοποιούν τη χώρα και τη μεσαία τάξη και ότι η κυβέρνηση έρχεται στη συνέχεια και δίνει ψίχουλα στους πολίτες. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολύ σκληρή δουλειά και προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας. Η προσπάθεια είναι εδώ, αποδίδει καρπούς, προφανώς δε λύνει τα προβλήματα, δε μηδενίζει το κόστος της ακρίβειας. Όμως στεκόμαστε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, χώρο της οικονομίας μας για να περιορίσουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας.

Να θυμίσω για παράδειγμα -σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος- ότι πριν από λίγους μήνες το βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια. Σήμερα δεν υπάρχει η συζήτηση αυτή, διότι έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε το σύνολο των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά, να έρθουν οι λογαριασμοί σε ένα επίπεδο πολύ κοντινό σε αυτό που υπήρχε πριν από την αύξηση των τιμών ενέργειας. Αυτό δεν έγινε στην τύχη.

-Για το δυστύχημα στα Τέμπη έχετε πει πως «πρέπει να χυθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, και να γίνουν άμεσες ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και όχι μόνο». Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πράξει αυτό που οφείλει, ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα και να διαλευκανθεί η τραγική αυτή υπόθεση;

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια του σοκ που έχει προκαλέσει το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Ο πόνος, η θλίψη, η οργή περισσεύουν, καθώς κανείς δεν έχει ακόμα καταφέρει να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί το φρικτό, το αποτρόπαιο αυτό συμβάν. Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους τόσο άδικα, τα παιδιά, τους γονείς, τα αδέλφια τους. Είναι στους ανθρώπους που έχασαν φίλους και συναδέλφους. Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης.

Επίσης, θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο. Χρέος όλων μας -όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός- είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Προτεραιότητα να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή, ώστε αφενός να αποκλειστεί η επανάληψή τους και αφετέρου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Σύντομο Βιογραφικό
Διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστήμων Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με μεγάλη εμπειρία σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού, προγραμματισμού, εκπόνησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διεθνών συνεργασιών και δράσεις δια βίου μάθησης, έχει αναλάβει επιτελικές θέσεις στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, όπου μεταξύ άλλων έχει διατελέσει:

α) Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Περιφερειακών Οργανισμών και Διεθνών Συνεργασιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ένωσης Ελληνικών Περιφερειών (ΕνΠΕ),Πρόεδρος της Επιτροπής των Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της CPMR, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και,

β) Γενική Διευθύντρια του Κ.Ε.Κ. Γ.Γεννηματάς Α.Ε., Γ Δ/ντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Ρόδου « ΡΟΔΩΝ Α.Ε.», Πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου « ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», και στέλεχος της Δ/νσης Παιδείας- Πολιτισμού- Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου.

Σε πολιτικό επίπεδο, είχε εκλεγεί ως περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου για δυο συνεχόμενες θητείες, υποψήφια βουλευτής στα Δωδεκάνησα (2019) και Τομεάρχης Νησιωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έως τις 31.08.2022, όπου και αποχώρησε από το κόμμα.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, από το 2022 είναι Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (τμήμα κοινωνιολογίας) και μετα-διδακτορική ερευνήτρια ( post doc researcher).