Ενισχύεται η συνεργασία της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας με τους φορείς της Θεσσαλονίκης και το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια
«Η Θεσσαλονίκη γίνεται κόμβος πολιτισμού, κόμβος πολιτιστικής διπλωματίας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης στην πόλη είχε σειρά επαφών με φορείς, ενώ επισκέφθηκε το απόγευμα και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου φιλοξενείται η έκθεση «WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε όλοι Έλληνες!».
Ο κ. Χρυσουλάκης ξεναγήθηκε το απόγευμα στην έκθεση από τη διευθύντρια του Μουσείου Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, ενώ νωρίτερα είχε συναντήσεις με τον πρύτανη και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και επισκέφθηκε το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια.
Η εικαστική έκθεση WAAG, σε επιμέλεια του Francesco Piazza, είναι βασισμένη σε μια ιδέα των ίδιου και του Βασίλη Καραμπάτσα, είναι αφιερωμένη στα διακόσια χρόνια του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία και τελεί -μεταξύ άλλων- υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Η έκθεση, η οποία προέρχεται από την ελληνική κοινότητα Σικελίας «Τρινάκρια», «ξεδιπλώνεται» μέσα από ένα μονοπάτι επτά σταδίων -Σημαία, Θυσία, Πατρίδα, Ήρωες, Φιλελληνισμός, Πολιτική Δύναμη, Ελευθερία- που περιγράφονται ιστορικά μέσα από συνοπτικά κείμενα, ποιήματα ή τμήματα πολιτικών ομιλιών, αλλά και καλλιτεχνικά, μέσα από τα έργα 15 κορυφαίων καλλιτεχνών από τη νέα γενιά της σύγχρονης ιταλικής και ελληνικής τέχνης (Σπύρος Αγγελόπουλος, Μανώλης Αναστασάκος, Andrea Buglisi, Michele Ciacciofera, Giorgio Distefano, Emanuele Giuffrida, Κική Κολυμπάρη, Filippo La Vaccara, Νίκος Μόσχος, Ignazio Cusimano Schifano, Max Serradifalco, Γιώργος Τάνσαρλης, Στέλιος Φαϊτάκης, Τζόρτζια Φάμπρις και William Marc Zanghi).
Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσουλάκης, οι Ιταλοί φιλέλληνες βοήθησαν πάρα πολύ στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και «διακόσια χρόνια μετά, βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε στο πρόσωπο των νέων καλλιτεχνών -φιλελλήνων και Ελλήνων- αυτές τις στιγμές, αυτούς που έδωσαν το αίμα τους, πραγματικά, για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη».
«Μέσω της παρούσας έκθεσης Τέχνης από ομογενείς και Σικελούς καλλιτέχνες», σημείωσε ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, «γίνεται κατανοητό ότι ο άνθρωπος δύναται να υπερβεί τη στενή έννοια του έθνους και να συναγωνιστεί σθεναρά για τις αξίες που θεμελιώνουν την οικοδόμηση μιας ισχυρής, ενωμένης και ακμάζουσας ανθρωπότητας βασιζόμενης στην ισχύ των ιδανικών που εξακολουθούν να είναι και σήμερα έγκυρα και ζωντανά στη συνείδηση καθενός από εμάς».
Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε τη σφοδρή επιθυμία και τον ζήλο ζήλος της ομογένειας να συμμετάσχει στον εορτασμό της σημαντικής αυτής επετείου, επισημαίνοντας πως «η ενεργή αυτή συμμετοχή των ομογενών έχει ήδη μεταβάλει τον χαρακτήρα του εορτασμού σε παγκόσμιο γεγονός αφήγησης ενός ελληνικού έπους και με τη συμβολή τους, η πολιτισμική μας κληρονομιά γίνεται πηγή αναζωογόνησης για τους λαούς και τις σύγχρονες κοινωνίες».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χρυσουλάκης στην Ελληνική Κοινότητα του Παλέρμο στη Σικελία με το όνομα Τρινάκρια, η οποία, όπως τόνισε, «μετέχοντας δυναμικά στην ενίσχυση τούτης της κληρονομιάς, μας προσκαλεί με την παρούσα πρωτοβουλία της, να αντιληφθούμε μια άλλη πλευρά του ζητήματος του απελευθερωτικού μας αγώνα, εκείνη την οποία περιγράφει η λέξη φιλελληνισμός και συγκεκριμένα, μας καλεί να ζωντανέψουμε την ιστορική μνήμη. Να πληροφορηθούμε για την κοινή γλώσσα των λαών, η οποία αναγνωρίζει τις λέξεις σημαία, πατρίδα, θυσία, ήρωες, τιμή, ελευθερία».
Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης, «με αυτό το βασικό “ αλφάβητο”, οι δύο λαοί, Έλληνες και Ιταλοί, ξεκίνησαν στο μεταξύ τους διάλογο, ο οποίος τους οδήγησε στην ανάπτυξη αλληλεγγύης σε τέτοιο βαθμό, ώστε η συμβολή των Ιταλών, στην πολυπόθητη ελευθερία των Ελλήνων από την οθωμανική κυριαρχία, να θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική και καταδεικνυόμενη από πληθώρα ιστορικών μαρτυριών».
Σημείωσε ακόμη -μεταξύ άλλων- ότι η πηγαία εκδήλωση συμπαράστασης από την κοινή γνώμη των άλλων χωρών υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων «λειτούργησε ως ανεπίσημη διπλωματία με ευνοϊκές υλικές, ηθικές και πολιτικές επιπτώσεις» και πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, εκτός των χρημάτων που προσέφεραν, μέσω της συγγραφικής τους δραστηριότητας και των καλλιτεχνικών τους έργων, διαμόρφωσαν μια φιλελληνική κουλτούρα που επηρέασε έντονα το λαϊκό αίσθημα της εποχής για δικαίωση υπέρ των Ελλήνων».
Προώθηση στην ομογένεια του πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού στην Ιατρική του ΑΠΘ
Η επίσκεψη του ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στη Θεσσαλονίκη συνδυάστηκε και με μια σειρά από άλλες δράσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου και τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Κυριάκο Αναστασιάδη για την προώθηση τ-ου πρώτου αγγλόφωνου προπτυχιακού στην Ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
«Έχουμε ξεκινήσει μια πολύ σημαντική συνεργασία, πρώτα απ’ όλα για να προωθήσουμε το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής σε όλη την ομογένεια. Ήδη, σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία έχει γίνει γνωστό, ενώ ταυτόχρονα έχουμε εγκαινιάσει και μια σειρά από άλλες συνεργασίες στο επιστημονικό κομμάτι, όπου η Γενική Γραμματεία καλύπτει με την αιγίδα της και συμμετέχει σε δράσεις που αφορούν την εξωστρέφεια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχουμε κάνει μια σειρά από δράσεις που θα τις δείτε να εξελίσσονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης.
Συνεργασία με Δήμο Θεσσαλονίκης και Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια
Ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και συμφώνησαν, όπως είπε, ότι η Γενική Γραμματεία θα συνεργαστεί με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες αφορούν τη συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, ενώ έχουν σχεδιαστεί και μια σειρά από άλλες δράσεις, οι οποίες θα εξελιχθούν από το φθινόπωρο του 2021 και μέσα στο 2022.
Σε ό,τι αφορά δε τη συνάντηση στο Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, όπου συνομίλησε με την επικεφαλής του Αικατερίνη Τζιτζικώστα και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Χρυσουλάκης ανέφερε: «είδα τις πραγματικά εκπληκτικές δράσεις που έχουν σχεδιάσει κι έτσι θα πάμε μαζί και πρόκειται να κάνουμε μια σειρά από δράσεις που αφορούν κυρίως τα παιδιά που προέρχονται από τα Βαλκάνια αλλά και τις γυναίκες».
«Η Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε, «γίνεται κόμβος πολιτισμού, κόμβος πολιτιστικής διπλωματίας και ευχαριστώ όλους τους συντελεστές που είναι μαζί μας για να συντονίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια εξωστρέφειας και για την πολιτιστική διπλωματία και για τον απόδημο ελληνισμό.