Συζήτηση με τον Δ. Διακομιχάλη για την συμφωνία χορήγησης επταήμερης θεώρησης στους Τούρκους πολίτες ώστε να επισκέπτονται τα νησιά μας, μεταξύ αυτών και την Κάλυμνο και για την πύλη εισόδου- εξόδου, που λειτουργεί μόνο έξι μήνες το χρόνο.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ
Την πολύ αισιόδοξη εξέλιξη για τον τουρισμό του νησιού να συμπεριλαμβάνεται και η Κάλυμνος στα νησιά-προορισμούς που θα μπορούν να λαμβάνουν επταήμερη visa οι Τούρκοι πολίτες και να τα επισκέπτονται, συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη. Είναι ένα σημαντικό γεγονός το οποίο, εάν αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι έμποροι κ.α. θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και κατά επέκταση στην τοπική οικονομία.
Όπως, με ειλικρίνεια, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, το γεγονός επιτεύχθηκε και οφείλεται στο αίτημα και τις ενέργειες του Δημάρχου διότι, η Κάλυμνος δεν συμπεριλαμβανόταν αρχικά στα νησιά που θα μπορούσαν να παρέχουν τη διευκόλυνση αυτή στους «γείτονες» μας.
Να προσθέσουμε επίσης, πως η συγκεκριμένη βίζα δεν θα αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο και θα περιλαμβάνει 10 νησιά (Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο).
Δυστυχώς όμως η Κάλυμνος δεν θα έχει τη δυνατότητα να καρπωθεί τα οφέλη που θα μπορούσε, όλο το χρόνο, διότι εδώ και χρόνια παραμένει άλυτο το εξίσου σημαντικό ζήτημα την πύλης εισόδου-εξόδου, η οποία λειτουργεί μόνο έξι μήνες. Η άποψη του Δημήτρη Διακομιχάλη για το θέμα αυτό είναι πως τώρα είναι η ευκαιρία να ασκηθούν πιέσεις προς τους αρμόδιους για να επιλυθεί και αυτό το ζήτημα.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας και με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν για τουρισμό και ανάπτυξη, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να διερευνήσει και τους λόγους που ο μοναδικός πεζόδρομος του νησιού είναι ανοιχτός και οι μπάρες «έφυγαν» από τη θέση τους και παραμένουν στο πλάι εδώ και μέρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διέλευσης οχημάτων.
Ακολουθεί η συνέντευξη με το Δημήτρη Διακομιχάλη