Τι λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος για την αίτηση αναιρέσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Share

 

Τις επόμενες κινήσεις σε νομικό επίπεδο που έχουν αναλάβει οι δικηγόροι του πρώην δημάρχου Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, μετά την απόρριψη της ένστασης Καμπουράκη και της αντένστασης Κολιάδη κατά του κύρους των εκλογικών αποτελεσμάτων στον Δήμο Ρόδου, που εκδόθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, εξήγησε σε δηλώσεις του, ο ένας εκ των νομικών κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως υπογράμμισε, σειρά έχει η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας –κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Καμπουράκης, σε σχετική γραπτή δήλωση που έδωσε στην δημοσιότητα. 

«Εμείς ως δικηγόροι θα πρέπει να εξετάσουμε την απόφαση του δικαστηρίου ανά επιχείρημα για να οργανώσουμε και τελικά να καταθέσουμε την αίτηση αναιρέσεως. Αυτό το ανακοίνωσε ήδη ο κ. Καμπουράκης στην ανακοίνωσή του. Η αίτηση αναιρέσεως κατατίθεται στο ΣτΕ, εκδικάζεται από αυτό το δικαστήριο και στηρίζεται στην παραβίαση νόμου -κατά την έκδοση της αποφάσεως, την μη τήρηση κάποιου νόμου.

Αυτό είναι το αναιρετικό επιχείρημα, το οποίο είναι δύσκολο. Θέλει καλούς δικηγόρους για να διατυπωθεί (διότι, συνήθως διατυπώνονται επιχειρήματα ουσίας ενώ η αναίρεση δεν εμπεριέχει τέτοια επιχειρήματα). Η αίτηση αυτή εμπεριέχει απολύτως νομικά επιχειρήματα και ισχυρισμούς, ότι κατά την έκδοση μιας αποφάσεως το δικαστήριο δεν εφήρμοσε σωστά το νόμο. Εμείς, αυτό μελετάμε. Έχουμε μια προθεσμία 5 +10 ημερών ενώ παράλληλα, θα έχουμε συναντήσεις στην Αθήνα, οι νομικοί του κ. Καμπουράκη και με τον ίδιο, προκειμένου να την καταθέσουμε εντός της επομένης εβδομάδας» -όπως ανέφερε.

Ο κ. Λοβέρδος, ωστόσο επικεντρώθηκε στο γεγονός πως υπάρχει ακόμη περιθώριο διεκδίκησης για τους εξής λόγους:

«Έχουμε υπέρ ημερών το επιχείρημα ότι 117 φορές, τα δικά μας επιχειρήματα ευστάθησαν. Μην ξεχνάτε ότι παρά 48 ψηφοδέλτια θα είχαμε συμπληρώσει το 43% που απαιτείτο και αυτό είναι ένα θεμέλιο που αποδεικνύει ότι δεν μιλούσαμε τυχαία, λέγοντας όσα είπαμε στο δικαστήριο ή στα τοπικά ΜΜΕ

Είναι πάρα πολλά τα ψηφοδέλτια αυτά. Δεν είναι λίγα. Υπάρχουν υποθέσεις, που εκδικάζονται τώρα όπου προβάλλεται η εγκυρότητα ή ακυρότητα ψηφοδελτίων και το δικαστήριο δεν αποδέχεται κανένα επιχείρημα περί ακύρωσης ή περί θεωρήσεως ως εγκύρου ενός ψηφοδελτίου. Αντιλαμβάνεστε πως όταν έχουμε 117 περιπτώσεις, σημαίνει ότι τα επιχειρήματά μας, ευσταθούσαν. Παρά 48 ψηφοδέλτια, θα είχαμε το 43% από την πρώτη Κυριακή.

Ωστόσο, εμείς προχωράμε, ετοιμάζουμε τα νομικά μας επιχειρήματα τα οποία θα τεθούν σε άλλη βάση προς το ΣτΕ. Αυτό σημαίνει πως δεν πρόκειται να κάνουμε συζήτηση για κάθε ψηφοδέλτιο ξεχωριστά (το οποίο έκανε το Διοικητικό Πρωτοδικείο) αλλά για την επίκληση του νομικού λόγου, βάση του οποίου ένα ψηφοδέλτιο κρίθηκε αλλιώς από το δικαστήριο. Συνεπώς, έχουμε μια απολύτως νομική δουλειά να κάνουμε από εδώ και στο εξής, και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε και η συνέχεια θα δοθεί στο ΣτΕ» -υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε πάντως πως από εδώ και στο εξής, πρόκειται για καθαρά νομικά επιχειρήματα που θα κριθούν στο ΣτΕ που είναι ένα από τα ανώτατα δικαστήρια που κρίνουν τις εκλογές (μαζί με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τις εθνικές εκλογές).

Ο χρόνος εκδίκασης σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, δεν θα καθυστερήσει όπως σε άλλες υποθέσεις του ΣτΕ ενώ επιφυλάχθηκε ότι θα μελετήσει την υπόθεση για την αίτηση αναιρέσεως, αυτό το Σαββατοκύριακο, αποφεύγοντας να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση ή πρόβλεψη. (info: dimokratiki)