Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση για το δάνειο του Δήμου Ρόδου, ύψους 9.521.003,14 ευρώ

Share

 

Ένα βήμα πριν από την υπογραφή της σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) για δάνειο ύψους 9.521.003,14 ευρώ που θα «πέσει» στην αγορά της Ρόδου εξοφλώντας 264 επιχειρήσεις-προμηθευτές του, βρίσκεται ο δήμος Ρόδου, μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία, στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, της σχετικής εισήγησης. 

Συγκεκριμένα, τα μέλη της δημοτικής αρχής στην Επιτροπή ψήφισαν υπέρ, όπως και το μέλος της ελάσσονος κ. Δημήτρης Ζανεττούλης ενώ «κατά» ψήφισαν τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, της παράταξης του κ. Αντώνη Καμπουράκη, κ.κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και Θανάσης Στάμος. Ειδικότερα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η υποβολή αίτησης προς το Ταμείο για τη χορήγηση δανείου ισοσκέλισης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 επί σκοπώ της 1ης υποχρεωτικής αναμόρφωσης. Το θέμα είχε ξαναέρθει στην Επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο και αναλυτικά την εισήγηση έκανε η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, κα Παρασκευή Καλογήρου.

Εισηγητής ήταν, βέβαια, και ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και αναπληρωτής δημάρχου, κ. Κώστας Χαλκιάς. Αρχικά, ο ίδιος ενημέρωσε ότι μεταξύ των υπολοίπων υποχρεώσεων του δήμου, συγκαταλέγονται και αυτές προς 264 ιδιώτες για προμήθειες, έργα κ.λπ., ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και απαιτητές και δεν υπήρχε η δυνατότητα να πληρωθούν από τα έσοδα του δήμου. Ως εκ τούτου, για να μπορέσουν να ενταχθούν προς πληρωμή στον προϋπολογισμό του 2024 και να είναι αυτός ισοσκελισμένος, απαιτούνταν η λήψη δανείου.

Εξήγησε, ακόμη, ότι αυτό αποτελεί μια ειδική κατηγορία δανείου και δεν σημαίνει ότι εξαντλούνται σ’ αυτό όλες οι υποχρεώσεις του δήμου, κάτι στο οποίο έχουν αναφερθεί και στην Επιτροπή του Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή δεν μπορούν να ενταχθούν άλλα ποσά όπως η πληρωμή του αναδόχου για τα LED, η πληρωμή του μετοχικού κεφαλαίου προς την «Κολοσσός», η υποχρεωτική εισφορά που οφείλει ο δήμος προς τον ΦοΔΣΑ, όπως και ποσά που έχουν αν κάνουν με την εξόφληση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Μάλιστα, η συνολική αυτή πρόσθετη υποχρέωση από τα παραπάνω, ανέρχεται επίσης στα 10 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και από την αρχή έκαναν λόγο για κενό στις υποχρεώσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, που επίσης δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα υφιστάμενα τακτικά και έκτακτα έσοδά του.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείου-συνέχισε ο κ. Χαλκιάς-είναι απόλυτα λογική η θετική ανταπόκριση από το Ταμείο αφού είναι το μόνο τραπεζοπιστωτικό ίδρυμα που έχει αυτό το συγκεκριμένο προϊόν, αυτός είναι και ο λόγος που άλλα δύο τραπεζικά ιδρύματα που επέδειξαν ενδιαφέρον, τους έχουν πει ότι θέλουν να χρηματοδοτήσουν ανάγκες του δήμου αλλά δεν θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν, διότι δεν διαθέτουν αυτό το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν.

Στη συνέχεια, είπε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι, το μόνο ζήτημα για το οποίο δεν έχουν πάρει θέση στην εισήγηση και έπρεπε να περιλαμβάνεται στη χθεσινή απόφαση, που είναι εισηγητική προς το δημοτικό συμβούλιο, έχει να κάνει με την επιλογή του επιτοκίου που θα πρέπει να ενταχθεί στη σύμβαση του δανείου.

Το Ταμείο έχει κάνει δύο προτάσεις: η πρώτη κάνει λόγο για κυμαινόμενο επιτόκιο της τάξεως του 8,16% και το σταθερό στο 5.10% συν το euribor. Αναλύοντας, μάλιστα, τη σημερινή συγκυρία, ο ίδιος πρότεινε να επιλέξουν τη δεύτερη πρόταση του Ταμείου, για το μικτό επιτόκιο, δηλαδή σταθερό τα πρώτα δέκα χρόνια και στη συνέχεια να έχουν τη δυνατότητα, μετά από διαπραγμάτευση με το Ταμείο, να επιλέξουν χαμηλότερο για τη δεύτερη δεκαετία διότι θεωρούν ότι, από εκεί και μετά, τα διατραπεζικά επιτόκια θα πέσουν.

Η Αντιπολίτευση
Τοποθετούμενος, στη συνέχεια, ο κ. Στάμος, αφού ξεκαθάρισε ότι ως δημότης είναι κατά της λήψης δανείων, θύμισε ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διερεύνηση της λήψης δανείου, ήταν θετικός. Επίσης, είπε, ότι δεν πρόλαβε να ενημερωθεί, καθώς ήθελε περισσότερο χρόνο ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί οι συστημικές τράπεζες είναι τόσο “σφιχτές” στο αίτημα του δήμου και αναρωτήθηκε μήπως αναδεικνύοντας την οικονομική δυσχέρεια του δήμου “κουμπώθηκαν” οι τράπεζες. Δήλωσε, ακόμη, ότι, ως «νοικοκύρης πολίτης», δεν θεωρεί ότι η λήψη δανείου είναι η μοναδική λύση και ανέφερε, ότι το επιτόκιο 8,16% είναι πάρα πολύ μεγάλο, καθώς «χάνονται σπίτια από ιδιώτες».

Ανέφερε, ακόμη, ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν και σε άλλες λύσεις, όπως τις περικοπές στα έξοδα. Θύμισε, επίσης, αυτό που είχαν πει ο δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, και κ. Χαλκιάς, ότι τα 9,5 εκατ. ευρώ είναι λίγα και ότι κανονικά ο δήμος χρειάζεται 30 εκατ. ευρώ. «Τι θα γίνει; Θα πάμε και σε άλλο δάνειο αύριο-μεθαύριο; Χρεώνουμε τους πολίτες και με άλλο δάνειο;», αναρωτήθηκε.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος, είπε προς τον ίδιο: «Δεν χρεώνουμε τους δημότες. Χρεωμένος είναι ο δήμος και οι δημότες αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Και δεν τους χρεώσαμε εμείς, αυτή η δημοτική αρχή. Άρα, όταν σας ακούω να λέτε αυτή τη στιγμή ότι θα χρεώσουμε τους δημότες, δεν θα χρεώσουμε τους δημότες, είναι χρεωμένοι και οφείλουν να πληρώσουν. Έχουμε άνοιγμα…».

Σχετικά με το ότι ανέδειξαν την οικονομική κατάσταση του δήμου, είπε χαρακτηριστικά: «Ε, τότε γιατί να ζητούσαμε δάνειο;» και συμπλήρωσε: «Θέλω να σας πω ότι..δεν είναι διακοποδάνειο αυτό που ζητάμε. Δεν είναι δάνειο για διακοπές ή δεν είναι δάνειο για σπουδές. Είναι δάνειο για να καλύψουμε αυτή τη στιγμή χρέη που έχουν δημιουργηθεί και που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», είπε ο δήμαρχος και επανέλαβε την άσχημη κατάσταση που βιώνουν στον δήμο όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας,, ότι από το δάνειο θα εξοφληθούν πάνω από 200 επιχειρήσεις της Ρόδου και περιμένουν πώς και πώς.

Και συνέχισε: «Εκτός αν δεν θέλετε να πάρουμε δάνειο και ν’ αφήσουμε αυτές τις διακόσιες πενήντα επιχειρήσεις, οι μισές να κλείσουν και οι άλλες μισές δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί, μέχρι εμείς να φροντίσουμε να ενισχυθούμε οικονομικά πάλι από τους δημότες. Δηλαδή, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε πράγματα που, κατά των δημοτών θα είναι πάλι. Άρα, αν έχετε να προτείνετε μία λύση, θα θέλαμε να την ακούσουμε… Η λύση ποια είναι απέναντι σ’ αυτούς τους προμηθευτές και σε όλα αυτά τα χρέη που υπάρχουν;».

»…Η πραγματικότητα είναι μία: ο δήμος Ρόδου χρωστάει και είναι πολλά αυτά που χρωστάει. Υπάρχει μία μεγάλη τρύπα, τεράστια», είπε ακόμη και επανέλαβε ότι αυτό ήταν το ελάχιστο ποσό που θα μπορούσαν να αιτηθούν για να καλύψει ο δήμος ένα μέρος της έλλειψης που έχει στην αγορά.

«Μας προκαλεί έκπληξη όταν ακούμε την παράταξή σας γιατί παίρνουμε δάνειο και αποφεύγετε να συζητήσετε γιατί φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο, όταν υπήρχαν 50 εκατ. ευρώ στο ταμείο», είπε ακόμη ο δήμαρχος, με τον κ. Στάμο να αντιδρά λέγοντας προς τον ίδιο «ήσασταν και εσείς μέσα». Για να «σηκώσει το γάντι» ο δήμαρχος λέγοντας: «Στην κακή διαχείριση του 2019-2023, βεβαίως και ήμουνα μέσα.

Αυτό θέλετε να ακούσετε; Βεβαίως και ήμουνα. Υπήρχε όμως και ένας αρχηγός παράταξης. Τι θέλετε να κάνουμε τώρα; Τη λύση…», για να συμπληρώσει ότι ήταν στη διαχείριση του ΔΟΠΑΡ και της ΔΕΡΜΑΕ. Είπε, ακόμη ότι τη δεδομένη στιγμή καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που όμως, εκείνοι, δεν θέλουν να το δουν ενώ έκανε και μία ιστορική αναδρομή αναφέροντας ότι επί δημαρχίας κ. Χατζή Χατζηευθυμίου πήρε δάνειο ο δήμος το οποίο το πληρώνουν ακόμη και τώρα.

Συμπληρωματικά ο κ. Χαλκιάς αναφέρθηκε στις δανειακές υποχρεώσεις του δήμου, που περιλαμβάνονται στην εισήγηση, σημειώνοντας ότι όλα είναι πριν το 2011 ενώ από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κάποιο άλλο δάνειο και από το 2016 ο δήμος δεν ήταν εκτεθειμένος με υποχρεώσεις, κάτι που είχε να κάνει και με το ότι η Κεντρική Κυβέρνηση χρηματοδότησε όλους τους φορείς της, και τους δήμους, για την εξόφληση των οφειλών τους και φθάσαμε στο σημείο επί δημαρχίας του αείμνηστου Φώτη Χατζηδιάκου επειδή δεν είχε να πληρώσει άλλες υποχρεώσεις προς τα έξω και λόγω της διαχείρισης που έκανε, να συσσωρεύσει ένα ταμειακό απόθεμα-άσχετα αν δεν είχε αυτό το πραγματικό ποσό διαθέσιμο-το οποίο όταν ανέλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή, έφθασε να αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χαλκιάς συνέχισε, όμως, λέγοντας ότι από το 2019 μέχρι το 2023 ξεκινήσαμε την αντίστροφη πορεία αφού συρρικνωνόταν (σ.σ. το απόθεμα) και όχι μόνο εξαφανίστηκε και φθάσαμε 31 Δεκεμβρίου του 2023 να έχουμε κενό στη δυνατότητα χρηματοδότησης υποχρεώσεων που αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο δεν απεικονίζεται πάντα σε όλα τα στοιχεία που δημοσιεύονται, όπως για τις δικαστικές αποφάσεις ή επειδή δεν έχει καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμο για το δημόσιο.

Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι σ’ αυτό το σημείο που έχει φθάσει η κατάσταση, ο ίδιος θα προτιμήσει να δανειστούν και με αυτό το επιτόκιο από το να αποπληρώνει ο δήμος τους τόκους υπερημερίας, επειδή αυτό είναι οικονομικά συμφερότερο, όπως να μην πληρώσει δικαστικές δαπάνες ή να ζημιώσει επιχειρηματίες που δεν φταίνε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη του συγκεκριμένου δανείου αλλά συζητούν με τις τράπεζες και για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του δήμου και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να εντάξουν στη χρηματοδότηση των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που αποφάσισε το Ελληνικό Δημόσιο όσες περισσότερες μπορούν ενώ θα προχωρήσουν και στη λήψη μέτρων μακροπρόθεσμης εξυγίανσης, τα οποία περιλαμβάνονται στην εισήγηση, αυτά όμως χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν.

«Πώς είναι δυνατόν να ζητήσουμε εμείς από αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους χρωστάμε να…περιμένουν μέχρι εμείς να εξυγιανθούμε οικονομικά για να τους ξεπληρώσουμε!», είπε, τονίζοντας ότι δεν υιοθετούν τέτοιες πρακτικές αλλά ακριβώς λόγω της σύνεσης που θέλουν να επιδείξουν, κάνουν αυτή την επιλογή.

Στη συνέχεια, ο κ. Καμπούρης θύμισε ότι δεσμεύτηκαν ότι η εισήγηση θα ερχόταν στο δ.σ. με τον κ. Χαλκιά να λέει ότι θα έρθει στο δ.σ. και αν πει «ναι», τότε το Ταμείο θα στείλει το σχέδιο της σύμβασης με όλους τους όρους και θα γίνει πάλι η ίδια διαδικασία. Ο κ. Καμπούρης, είπε, ακόμη, ότι η εισήγηση θα έπρεπε να ήταν πιο ολοκληρωμένη και ρώτησε πως γνωρίζουν ότι τα έκτακτα έσοδα του δήμου δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες. Είπε ακόμη προς τον κ. Χαλκιά ότι λανθασμένα είπε, ότι όταν ανέλαβαν δεν είχαν να πληρώσουν τίποτα και τον παρέπεμψε στα… κιτάπια της Οικονομικής Υπηρεσίας για να δει πόσα ξεπλήρωσαν γιατί «έτσι είναι ο δήμος, έχει συνέχεια».

Ανέφερε ακόμη, ο ίδιος ότι τον ξένισε ότι υπήρχε αρνητική απάντηση από τις συστημικές τράπεζες ενώ και το επιτόκιο πρέπει να συζητηθεί οπωσδήποτε, δηλαδή ποιες είναι οι δυνατότητες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο ενώ διαμαρτυρήθηκε και εκείνος για τον χρόνο που τους δόθηκε για μία τόσο σημαντική εισήγηση.

Το «άνοιγμα»
Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος, επανέλαβε ότι δεν άκουσε προτάσεις για λύσεις. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το 2019 υπήρχε συνέχεια ως δήμος αλλά υπήρχε ένα αποθεματικό ενώ τώρα δεν υπάρχει και ρώτησε τον κ. Καμπούρη τι προτείνουν τη στιγμή που έχει διατελέσει και δύο χρόνια αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ανέφερε, ακόμη, ότι τα έσοδα θα έρθουν ωστόσο είναι μία διαδικασία χρονοβόρα. Μάλιστα είπε, ότι το «άνοιγμα» αυτό δεν έγινε κατά τη θητεία του κ. Καμπούρη αφού μέχρι το 2021 κανένας δεν διαμαρτυρόταν και από το 2023 και μετά ακούγαμε από την αντιπολίτευση στο δ.σ. οτι «δυστυχώς πτωχεύσαμε».

Ο κ. Καμπούρης είπε ότι φέτος θα λάβουμε γύρω στα 3,5 εκατ. ευρώ παραπάνω από τους ΚΑΠ και ζήτησε να μάθει τι έχει γίνει με τα δεσμευμένα στις τράπεζες, που είναι επίσης 3,5 εκατ., τα οποία μπορούν να γίνουν διαθέσιμα.
Η κα Καλογήρου είπε, ότι ο προϋπολογισμός έχει μία δυναμική, τα έσοδα, ακόμη και τα έκτακτα, είναι προϋπολογισμένα και γνωρίζουν κάποιες περιπτώσεις.

Όμως, μπορεί να πει με απόλυτη ασφάλεια, ότι αυτή τη στιγμή, φαίνεται «άνοιγμα» της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς υπάρχουν δαπάνες που δεν μπορούν να απεικονιστούν στο σύστημά τους ή που δεν μπορούν να ενταχθούν στο δάνειο που είναι άλλα δέκα εκατ. ευρώ. Είπε, ακόμη, ότι δεν μπορούν να στηριχθούν ποτέ σε έκτακτα έσοδα. Τότε, ο κ. Καμπούρης είπε ότι δεν αμφισβητήθηκε το «άνοιγμα» και επέμενε σχετικά με τα έσοδα που έρχονται στον δήμο, ακόμη και για έργα. Στην εξέλιξη της συνεδρίασης, πάντως, ο κ. Κολιάδης είπε, ότι είναι σημαντικό βήμα ότι υπάρχει μία παραδοχή ότι υπάρχει έλλειμμα καθώς μέχρι πρόσφατα υπήρχε αμφισβήτηση ότι δεν υπάρχει έλλειμμα, με τον κ. Καμπούρη να λέει ότι δεν θα το συζητούν αν δεν υπήρχε.

Ο κ. Χαλκιάς είπε, ότι στον προϋπολογισμό του 2024 τα έσοδα είναι 65 εκατ. ευρώ και υπάρχει η αύξηση των ΚΑΠ, δυστυχώς όμως αυξητικά βαίνουν και τα ποσά για μισθοδοσίες και δαπάνες σε σημείο που αναλώνεται το ποσό της αύξησής αυτής. Όσο αφορά στα έκτακτα έσοδα υπολογίζονται στα 28,5 εκατ. ευρώ ενώ από τις οφειλές τρίτων προς τον δήμο παλαιοτέρων ετών (ΠΟΕ) υπολογίζονται στο 1,5 εκατ. ευρώ αφού αυτός είναι ο ρυθμός εξυπηρέτησής τους, αφού ως γνωστόν είναι πολύ χαμηλός. Μάλιστα, ο κ. Χαλκιάς είπε ότι τα 62 εκατ. ευρώ που εγγράφει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του ο δήμος γνωρίζουν ότι δεν θα εισπραχθεί ποτέ και δεν υπολογίζει αυτό το ποσό. Αντίθετα, με το πλαίσιο που ισχύει σήμερα θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να εκκαθαρίσουν τα βεβαιωμένα έσοδα, ώστε να μην λένε για είσπραξη 188 εκατ. που είναι ένας εικονικός προϋπολογισμός αφού δεν μπορεί να είναι πάνω από 88-90 εκατ. ο προϋπολογισμός του δήμου.

Τα έκτακτα έσοδα, που έχουν να κάνουν, ως επί το πλείστον, με τα χρηματοδοτούμενα τα υπολογίζουν στα 28,5 εκατ. ευρώ και δεν εκτιμούν ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τέτοιες υποχρεώσεις από αυτά. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι, αυτές τις ημέρες αποδεσμεύουν ένα ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ και σιγά-σιγά θα τα καταφέρουν να πέσουν κάτω από 3 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε ευθύνες όλοι», είπε ο κ. Ζανεττούλλης, που ανέφερε και εκείνος ότι το επιτόκιο είναι υψηλό αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή και ότι στο εξάμηνο ίσως χρειαστούμε…άλλα δέκα εκατομμύρια! Είπε ότι θα ψηφίσει θετικά και ζήτησε ενημέρωση για τα έργα που σχεδιάζει ο δήμος. Απαντώντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν οξυμμένα τρέχοντα έξοδα όπως η αποκομιδή που καταβάλουν 1 εκατ. ευρώ τον μήνα, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΦοΔΣΑ κ.λπ..

Άρα, πως θα κάνουν τα έργα με ίδιους πόρους, γι’ αυτό και τώρα εξετάζουν τα χρηματοδοτούμενα που μπορούν να απορροφήσουν, κάτι όμως που δεν θα φανεί σε δύο-τρεις μήνες. Ανέφερε ως παράδειγμα το έργο με τα αντιπλημμυρικά στη Νότια Ρόδο, που είναι από ίδιους πόρους, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου. Στα παραπάνω υπερθεμάτισε και ο αντιδήμαρχος, που είπε, ότι θα πρέπει «πραγματικά να καθίσουμε να δούμε τα θέματα της βιωσιμότητας του δήμου από το μηδέν». (ΠΗΓΗ: ΡΟΔΙΑΚΗ)

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ: ΔΑΝΕΙΟ 9,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 8,5%, ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΗΨΗΣ ΝΕΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, δυστυχώς, αποφασίστηκε να
υποβληθεί αίτημα προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χορήγηση
δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο, η συγκεκριμένη εμμονή- επιμονή της Δημοτικής Αρχής υπονομεύει την εικόνα του Δήμου και το κυριότερο επιβαρύνει την κάθε Ροδίτισσα και τον κάθε Ροδίτη για τα επόμενα 20 χρόνια.

Επισημαίνουμε γι’ άλλη μία φορά ότι με δεδομένο ότι ο Δήμος θα πάρει επιπλέον
επιχορήγηση από τους ΚΑΠ ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, ότι θα υπάρχουν αυξημένα έσοδα
από τα ανταποδοτικά τέλη λόγω της τουριστικής περιόδου και ότι υπάρχουν
συγκεκριμένες εναλλακτικές επιλογές για την αύξηση των εσόδων και την μείωση των δαπανών, η λύση του δανεισμού θα έπρεπε να αποφευχθεί.
Τα ερωτήματα όμως, δυστυχώς, γίνονται ακόμα μεγαλύτερα με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης αναδείχθηκε ότι για τα 10 πρώτα χρόνια το
κυμαινόμενο επιτόκιο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό (8,5%), ότι δεν υπάρχει δέσμευση και σχέδιο της σημερινής Διοίκησης που να εγγυάται ότι ακόμα και με αυτό το δάνειο θα ανταποκριθεί ο Δήμος στις οικονομικές του υποχρεώσεις, όπως επίσης και ότι δεν δεσμεύεται η σημερινή Διοίκηση ότι δεν θα ξαναπάρει καινούργιο δάνειο. Και δεν θα αναφερθούμε καθόλου στα «είπα – ξείπα» για τη στάση των τραπεζών, όπου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκε ότι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 2 τράπεζες, ενώ στη σχετική εισήγηση αναφερόταν ρητώς ότι καμία τράπεζα δεν θα δώσει σχετικό δάνειο.
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η απόφαση οφείλεται στην εμμονή της Δημοτικής Αρχής να υιοθετήσει την λογική της «καμένης γης», να έχει σταθερά το βλέμμα της στο
παρελθόν και να προσπαθήσει να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για τη διαμόρφωση στοχευμένων και ρεαλιστικών λύσεων. Εμείς, ήμασταν και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα κάθε δυνατή λύση η οποία θα επιλύει τα όποια προβλήματα και από την άλλη δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες για τα επόμενα 20 χρόνια

Aπό το Γραφείο Τύπου της Παράταξης
ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ