Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Κάλυμνο το έθιμο με τις φωτιές , παραμονή τ΄ Άι Γιάννη. Νέοι, νέες και παιδιά μαζεύουν ξερόχορτα και αφού σουρουπώσει, ανάβουν φωτιές (φανούς), σε όλες τις γειτονιές του νησιού. Στη συνέχεια όλοι πηδούν πάνω από τις φωτιές φωνάζοντας « Τ΄ Αϊ Γιαννού τ΄ ατσάλι». Τις περισσότερες φορές όταν οι φωτιές είναι κοντά στη θάλασσα, ακολουθεί και μια βουτιά στο νερό.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ
Σύμφωνα με την παράδοση, το «ατσάλι» ήταν πέτρα που τα παιδιά έβαζαν από πριν στη φωτιά και την επόμενη μέρα την πέταγαν τρεις φορές στη θάλασσα, και τρεις φορές την ανέσυραν. Όσο πιο μαυρισμένη ήταν η πέτρα τόσο πιο ηλιοκαμένα και γερά ήταν και τα παιδιά. Το δε πέρασμα πάνω από τη φωτιά πίστευαν ότι ξόρκιζε το κακό, μια και η φωτιά έχει καθαρτική δύναμη. Στους φανούς κάθε χρόνο όσοι συμμετέχουν καίνε και τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς.
Φέτος στο Βαθύ της Καλύμνου, το έθιμο τηρήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με πολύ κόσμο, στη Ρίνα από το δραστήριο Σύλλογο Νέων Βαθύ Αμφιπετράν.
Με μικρούς και μεγάλους αναβίωσε το έθιμο και στην Τέλενδο όπου όσοι βρέθηκαν εκεί διασκέδασαν και απόλαυσαν το ειδυλλιακό τοπίο.