•Η παράταση της αδράνειας μπορεί να έχει ιστορικά σημαντικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια
•Αμφότερες οι χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και έχουν επιτύχει σταθερά αποτελέσματα
•Το ΕΚ ενθαρρύνει Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία να επιλύσουν τα διμερή τους ζητήματα
Το Κοινοβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, υπογραμμίζοντας το γεωστρατηγικό πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε δύο εκθέσεις αξιολόγησης της προόδου της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας σχετικά με την πορεία ένταξής τους στην ΕΕ, οι οποίες εγκρίθηκαν την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν το Συμβούλιο να εκκινήσει επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας το γεωστρατηγικό πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία και της επιθετικότητας αυτής κατά της Ουκρανίας. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να αξιολογήσει με κριτικό πνεύμα και λαμβάνοντας υπόψιν τον πιθανό ιστορικής σημασίας αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης για τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στα Δυτικά Βαλκάνια.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουν επιτύχει σταθερά αποτελέσματα, το Συμβούλιο δεν έχει αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Το γεγονός αυτό έχει υπονομεύσει την άποψη των πολιτών για την Ένωση και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πολιτική διεύρυνσης στο σύνολό της, αναφέρει η έκθεση. Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να λύσουν τις πολιτισμικές-ιστορικές τους διαφορές ανεξάρτητα από την διαδικασία ένταξης της δεύτερης στην ΕΕ.
Αλβανία: αξιόπιστος και αφοσιωμένος στρατηγικός εταίρος
Οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν τον στρατηγικό προσανατολισμό και την αταλάντευτη προσήλωση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασαν τη σαφή στήριξή τους για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό και τις ενταξιακές προσδοκίες της χώρας. Η έκθεση ενθαρρύνει την Αλβανία να διατηρήσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την ενίσχυση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να ενδυναμώσει την κοινωνία των πολιτών, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να διασφαλίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθεί την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Η εισηγήτρια του ΕΚ για την Αλβανία Isabel Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) δήλωσε: «Η Αλβανία παραμένει πλήρως αξιόπιστος και αφοσιωμένος στρατηγικός εταίρος. Συνεχίζει να προωθεί τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ και πληροί σταθερά τις προϋποθέσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι δίκαιο το Συμβούλιο να συμφωνήσει επιτέλους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό, ιδίως ενόψει των αυξανόμενων γεωστρατηγικών προκλήσεων.»
Η έκθεση εγκρίθηκε με 519 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 28 αποχές.
Βόρεια Μακεδονία: το καλύτερο ιστορικό δημοκρατικής μετάβασης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων
Το Κοινοβούλιο επαίνεσε τις συνεχείς προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την εδραίωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Η έκθεση επισημαίνει επίσης τους κινδύνους αύξησης της οικονομικής και ενεργειακής εξάρτησης από την Κίνα και τη Ρωσία και προειδοποιεί ότι η εκτεταμένη χρήση χρηματοδότησης από κινεζικά επενδυτικά δάνεια αυξάνει την ευπάθεια της περιοχής.
Ο εισηγητής Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία) δήλωσε: «Η Βόρεια Μακεδονία επέδειξε τις καλύτερες επιδόσεις δημοκρατικής μετάβασης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έναντι της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο και το γεγονός ότι η χώρα έχει επιτύχει σταθερά αποτελέσματα, ζητούμε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Χαιρετίζω τη θετική δέσμευση για την επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων και παροτρύνω τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να βρουν άμεσα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.»
Η έκθεση εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 35 αποχές. / news-politics