Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να λένε επίσημα ότι δεν ασχολούνται με τις εκλογές για την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο συζητήσεις στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στην Χαριλάου Τρικούπη ανοίγουν συχνά με τα στελέχη του κόμματος να διχάζονται για την περίπτωση Κασσελάκη.
Τα σενάρια όμως είναι πολλά: Οι περισσότεροι θεωρούν ότι σε περίπτωση που κάνει την απόλυτη ανατροπή και κερδίσει την κούρσα, τότε με μαθηματική ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε διάσπαση, εξέλιξη που θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την ανατροπή των συσχετισμών στην κεντροαριστερά.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν το αντίθετο, συγκεκριμένα στελέχη που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς υποστηρίζουν, ότι σε περίπτωση επικράτησης Κασσελάκη, θα ανακατευτεί απρόσμενα η πολιτική τράπουλα -όπως και ξεκίνησε μετά την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα τα ίδια στελέχη θεωρούν πιθανό, ευρύτερες δυνάμεις που μέχρι σήμερα δεν βρίσκονταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, να συστρατευτούν με την νέα του ηγεσία. Εξέλιξη που θα έδινε χαμένο έδαφος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με συνέπεια να ανακοπεί η άνοδος της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ.
Όπως γράφει και ο Γρ. Νικολόπουλος στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:
Ίσως να μην έχει γίνει ακόμη σαφές, αλλά αν ο Κασσελάκης πάρει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τι θα κάνει. Διότι ο Κασσελάκης (και ο Τσίπρας πίσω του) τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (και της λαϊκής δεξιάς) έχουν στόχο, όχι τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ
Και αυτό είναι λογικό διότι αν κερδίσει ο Κασσελάκης την Κυριακή, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάρα πολύ πιθανή. Λογικά, οι κανονικοί αριστεροί θα φύγουν τρέχοντας και μάλιστα με ηχηρές δηλώσεις. Δεν μπορεί η αριστερά και τα “βαριά”, ιστορικά στελέχη της να εκπροσωπούνται από έναν ινσταγκράμερ που δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα, με την αριστερά, με τους αγώνες της, με την ιδεολογία της, με τον κόσμο της.
Ο Κασσελάκης γνώριζε από την αρχή ότι την αριστερά την είχε χαμένη και για αυτό από την πολιτική του πλατφόρμα έχει αφαιρέσει την λέξη αριστερά και την έχει μετονομάσει σε ΣΥνασπισμό ΡΙΖοσπαστικής Ανασυγκρότησης. Αν εκλεγεί λοιπόν ο Κασσελάκης, θα ηγείται ενός κόμματος ανασυγκρότησης και όχι ενός αριστερού κόμματος. Και το κόμμα αυτό θα εκπροσωπείται στη Βουλή, θα θεωρείται κεντρώο – προοδευτικό και θα αναμετριέται με το ΠΑΣΟΚ και όχι με την αριστερά. Ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επίθεση γοητείας του Κασσελάκη που θα ηγείται ενός νέου ουσιαστικά, μη αριστερού, αλλά με “προοδευτική” επιγραφή, κόμματος. Ήδη ο Κασελάκης απευθύνθηκε στους Πασόκους μιλώντας για ευρεία προοδευτική συμμαχία.
Είναι φυσικά πολύ πιθανό να μη χρειαστεί να κάνει τίποτα, πέραν του να τονίζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ο Ανδρουλάκης και να περιμένει να ξεφουσκώσει ο Κασσελάκης, όπως ξεφούσκωσε ο Βαρουφάκης, που είναι το μοναδικό ανάλογο του Κασσελάκη που έχουμε δει ως τώρα. Αν ξεφουσκώσει και αυτός – πράγμα εξαιρετικά πιθανό, τότε θα έχει καταστρέψει το ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει ευνοήσει το ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στην αριστερά, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει την αναζήτησή μιας νέας αριστερής συμμαχίας και θα ομφαλοσκοπεί αναλύοντας το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ποτέ. Ότι δηλαδή ξεχνώντας διδάγματα και εμπειρία ενός αιώνα, έκανε εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, αντί να την επιλέξει το ‘Πολιτμπιρό’. Το έκανε μια φορά για τον Τσίπρα όταν ήταν “κυβερνώσα αριστερά”, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν έπρεπε να το ξανακάνει. Τώρα πια πιστεύω ότι έμαθαν…
Ένα είναι σίγουρο: μετά τις εθνικές εκλογές, το άλλο… Πολιτμπιρό του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να έχει επαναπαυτεί και να μην κινείται όσο θα έπρεπε. Ειδικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνει μουδιασμένο, απέναντι στις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας κι ενώ έχει σαφώς πολύ καλύτερα στελέχη, δείχνει να μην ενδιαφέρεται ούτε για να κάνει αντιπολίτευση. Τρανό παράδειγμα σε πολλούς δήμους κ περιφέρειες της χώρας όπου για να δώσει στηρίξεις, περίμενε μήνες.
Σε όλα αυτά, τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Έχει πλέον μπροστά του δύσκολες εξισώσεις ενώ ακολουθούν και οι Ευρωεκλογές, όπου (θα πρέπει) να παίξει σκληρό παιχνίδι για να εδραιώσει την θέση του κόμματος στις Βρυξέλλες. To be or not to Be? Ιδού η απορία…
(με πληροφορίες από Παραπολιτικά / Πρώτο Θέμα)