Η πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανοίγει τον δρόμο για μια τεράστια αγορά σε μια χώρα, που πρέπει να μας μάθει και να την μάθουμε.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την επίσκεψη Μόντι, ο πρόεδρος του Ελληνο Ινδικού Επιμελητηρίου κ. Άγγελος Τσαβδάρης μίλησε αποκλειστικά στην «δημοκρατική» για τις προοπτικές που υπάρχουν σε πολλά επίπεδα, μιας και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες:
«Υπάρχουν πάρα οφέλη από την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Εμείς σαν Επιμελητήριο, σχεδιάζαμε την επίσκεψη Μόντι στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια με στόχο, να διπλασιάσουμε –κατ’ αρχήν- τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Να σκεφτείτε ότι σε ένα 1,4 δις κατοίκους της Ινδίας, οι εισαγωγές που κάνει είναι 320δις. Η Ελλάδα, εξάγει μόνο 135εκ. προς την Ινδία. Η πρώτη συμφωνία που είχε γίνει το 2018, ήταν να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές, κοντά στο 1δις ευρώ. Δυστυχώς, ο στόχος δεν επετεύχθη. Υπάρχουν όμως οι προοπτικές για 2δις –στο εμπορικό κομμάτι και στις εξαγωγές. Οι Ινδοί πρέπει να γνωρίσουν την Ελλάδα, όχι μόνον την ιστορία και τον πολιτισμό της, αλλά και τι μπορεί να τους προσφέρει».
Επόμενος στόχος είναι ο Τουρισμός, στον οποίο η Ελλάδα βασίζεται αφού αποτελεί την βαριά βιομηχανία της:
«Ήδη ξεκινήσαμε επαφές με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό ενώ είχαμε επαφές με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, την οποία ενημερώσαμε για να φέρουμε πάνω από 1εκ. Ινδούς τουρίστες στην χώρα μας –κυρίως καθ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του 12μηνου τουρισμού. Αυτό που προσπαθούμε τώρα, είναι να βρεθούν απ ευθείας πτήσεις από την Ινδία προς την Ελλάδα, με ινδικές εταιρείες που είναι υπό διερεύνηση. Θέλουμε να αναδειχθεί η χώρα μας, σε πύλη εισόδου για τις εξαγωγές από την Ινδία προς την Ευρώπη και να λειτουργήσει σαν ένα μεγάλο ‘Hub’ κ.λπ. Είναι μια τεράστια χώρα, μια τεράστια αγορά όπου μπορεί να υπάρχει μεγάλη φτώχεια αλλά υπάρχει και πολύ μεγάλος πλούτος –ενώ είναι επίσης μεγάλος, ο αριθμός των Ινδών που ταξιδεύουν συστηματικά και μάλιστα αναζητώντας νέους προορισμούς» -ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβδάρης.
Ένα θέμα που τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου είναι η διευκόλυνση έκδοσης βίζας, καθώς η ζήτηση είναι πλέον πάρα πολύ μεγάλη και καταγράφει ανοδική πορεία.
«Το Επιμελητήριό μας στάθηκε αρωγός για την έκδοση βίζας στην Πρεσβεία μας στην Ινδία ενώ συζητάμε με το Υπουργείο Εξωτερικών, για να διευκολυνθεί η διαδικασία. Για την ανάπτυξη του Τουρισμού, πρέπει να κινητοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες (όπως και σε όλους τους άλλους τομείς) μέσω του Επιμελητηρίου μας, είτε μέσω ανθρώπων που έχουν γνώση του αντικειμένου στην Ινδία. Είναι μια δύσκολη αγορά και απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις» -λέει ο πρόεδρος του Ελληνο Ινδικού Επιμελητηρίου.
Να σημειωθεί ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετική πρόταση – πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το Ελληνο Ινδικό Επιμελητήριο το οποίο, διασφαλίζει την άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών με πιστοποιημένο και εξειδικευμένο προσωπικό όλων των κατηγοριών από 11.000 τεχνικά κολέγια και πανεπιστήμια της Ινδίας –τηρώντας πάντα ποιοτικές προδιαγραφές.
Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ίδρυση παραρτήματος του Ελληνο Ινδικού Επιμελητηρίου στην Ρόδο σε συνεργασία με τον ΠΡΟΤΟΥΡ και τους τοπικούς φορείς, για την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή μας. Όπως έγραψε η ‘δ’ οι προσπάθειες για το άνοιγμα της αγοράς της Ινδίας προς την Ρόδο, βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο μετά και την διαφήμιση που έγινε μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ σε μεγάλης εμβέλειας Ινδικά ΜΜΕ και την παρουσία αντιπροσωπείας στο Νέο Δελχί -στις αρχές του έτους.
Δημοσιεύτηκε στην ‘δημοκρατική’ / Πέγκυ Ντόκου