Η πνευματικότητα ενός Έλληνα συνθέτη μέσα από το έργο ’’The Sounds of the Saints’’, στο κοινό της Νέας Υόρκης

Share

Ο συνθέτης Σάββας Καραντζιάς έχει μια ιδιαίτερη και τιμητική πρόσκληση για τη Νέα Υόρκη, όπου καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δώσει μια συναυλία στις 09 Νοεμβρίου, στο Symphony Space Hall. Είναι μια επιλογή και πρόσκληση από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στα πλαίσια των εορτασμών της Εκατονταετηρίδας. Μετά τη θερμή υποδοχή που τυγχάνει το ορατόριό του «Θεοφάνης, ο Έλληνας», το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί σε σημαντικούς προορισμούς, στη Ρωσία, όπως και στην Ελλάδα, στο Παρίσι, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κ.α., το κοινό της Νέας Υόρκης και οι Έλληνες ομογενείς θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα τόσο πνευματώδες και σημαντικό έργο.

«Η τελευταίες συναυλίες, είχαν ως αποτέλεσμα ο “Θεοφάνης, ο Έλληνας” να αγαπηθεί και να αγγίξει με ιδιαίτερη πνευματικότητα το κοινό, λέει ο Σάββας Καραντζιάς. Η νέα πρόσκληση ήρθε από την Αρχιεπισκοπική Χορωδία και τον αρχιμουσικό της Κώστα Τσουράκη με τίτλο «The Sounds of the Saints» και υπό την αιγίδα του Ελληνικού προξενείου Νέας Υόρκης, στα πλαίσια των εορτασμών της εκατονταετηρίδας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και με τη στήριξη, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Ομίλου Mitsis Hotels και ιδιαίτερα του αντιδημάρχου πολιτισμού Ρόδου, κύριου Αλέξανδρου Κολιάδη.

Για τον συνθέτη Σάββα Καραντζιά είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της εκπαίδευσής και οι διαπολιτισμικές σχέσεις σε σχολεία και μαθητές της ομογένειας.

Γι’ αυτόν τον σκοπό και σε συνεργασία με την φιλόλογο – προϊσταμένη πολιτισμού του ΔΟΠΑΡ, κα Νάνσυ Τρυποσκούφη, θα παρουσιάσουν το πρότζεκτ δημιουργικής γραφής, με θεματικό άξονα : ΄ακούω και συνδέομαι΄.

«Όλα αυτά θα λάβουν μέρος στο Symphony Space Hall, που αυτή τη στιγμή θεωρείται από τις πιο γνωστές και σύγχρονες αίθουσες συναυλιών και παραστάσεων κλασικής μουσικής στη Νέα Υόρκη. Ένα πραγματικό στολίδι. Θα έχω, λοιπόν, τη χαρά να συνεργαστώ, αλλά και να βρεθούμε σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, με την Αρχιεπισκοπική Χορωδία και Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του αγαπημένου φίλου Κώστα Τσουράκη και των εξαίρετων συνεργατών του.

Ο Σάββας Καραντζιάς θα παρουσιάσει στο πρώτο μέρος τον «Θεοφάνη», αλλά μέσα από μία παραλλαγή που δημιούργησε (για παιδική και μικτή χορωδία) αποκλειστικά γι’ αυτή τη περίστασή. Στην συνέχεια θα παρουσιάσει το ορατόριο με τίτλο «Θεοφάνης ο Έλληνας». γραμμένο για ορχήστρα εγχόρδων, μεικτή χορωδία, αφηγητή και σόλο σοπράνο. «Είναι μια βιογραφική προσέγγιση πάνω στο έργο του σπουδαίου μας Αγιογράφου, είναι η σχέση δασκάλου και μαθητή και η μεταλαμπάδευση της ρωσικής αγιογραφίας μέχρι και σήμερα», εξηγεί ο ίδιος.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να μελοποιήσω πρωτότυπα κείμενα που έχει γράψει η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη αποκλειστικά για το έργο αυτό. Προσπαθώ να παντρέψω χρονικά τρεις κόσμους: το παρόν της όψιμης βυζαντινής, τη μεταμεσαιωνική και τη σύγχρονη γραφή, ενώ ακουστικά και μόνο προσπαθώ να πετύχω μια γλαφυρή αναπαράσταση της ζωής του Θεοφάνη. Άλλοτε κινούμαι μέσα στον κόσμο της τροπικότητας και στον αιολικό ρυθμό, άλλοτε στον κόσμο της ιστορικότητας και του σήμερα. Στην ουσία είναι τέσσερα ιντερμέτζα, που διαφωτίζουν τη ζωή του Θεοφάνη του Έλληνα, μέσα από μια μινιμαλιστική προσέγγιση».

Τα σχέδια του Έλληνα συνθέτη Σάββα Καραντζιά πολλές φορές καταπιάνονται στη Ρόδο και τον οργανισμό Ars Artis, τον οποίο έχει ιδρύσει με στόχο τη δημιουργία σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη γενέτειρά του. «Με τους συνεργάτες μου στο Παρίσι, και πιο συγκεκριμένα με τον οργανισμό Arts Spontanés που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί στενοί δεσμοί μέσα από τις πολυάριθμες συνεργασίας μας, συν-ιδρύσαμε το Φεστιβάλ “Ευρωπαϊκή Πολυφωνία”. Έναν διεθνή καλλιτεχνικό θεσμό στη Ρόδο, που για δεκαπέντε συνεχείς ημέρες μετατρέπει τη μεσαιωνική πόλη σε ένα ενεργό εργαστήρι μουσικής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να λαμβάνει μέρος σε πολυάριθμα δια δραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες υψηλής αισθητικής.

Πώς θα χαρακτήριζε τη μουσική του; «Πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να κινείται πολυδιάστατα, αλλά για μένα είναι κυρίως μια πνευματική παρακαταθήκη. Μια προσευχή με ήχους, που αναπτύσσεται κυρίως μέσα από τις ιδέες του μινιμαλισμού.