Κρίση στην Ουκρανία: Σημεία αιχμής στην κοινή συνέντευξη Τύπου Πούτιν – Μακρόν, στο Κρεμλίνο (video)

Share

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν συνομιλίες για σχεδόν έξι ώρες (!) τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο. Στο μενού για συζήτηση: η ουκρανική κρίση, το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη. Ακολουθούν πέντε αποσπάσματα από τη συνάντηση.

Μακρόν και «το φάντασμα της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη»
Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να διατηρηθεί η ειρήνη. «Δεν μπορούμε να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε το φάσμα της αντιπαράθεσης, της αστάθειας και της αταξίας να επιστρέφει στην Ευρώπη», είπε. Λόγια πολύ κοντά σε αυτά που είχε πει νωρίτερα την ημέρα, ακόμη και πριν φτάσει στο Κρεμλίνο. Στόχος του, είπε στη συνέχεια: να σκιαγραφήσει μια διέξοδο από την κρίση, «να ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση» για να «αποφευχθεί ο πόλεμος» και «να χτιστούν τα στοιχεία της εμπιστοσύνης, της σταθερότητας, της ορατότητας για όλο τον κόσμο».

«120.000 Ρώσοι στρατιώτες, σε κάνει νευρικό»
Ο Γάλλος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε επίσης τον χρόνο ομιλίας του για να επαινέσει την ψυχραιμία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Είναι ο πρόεδρος μιας χώρας που περιβάλλεται από 120.000 Ρώσους στρατιώτες, με κάνει νευρικό, τολμώ να πω», είπε ειρωνικά, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έστειλε στρατιώτες στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας και σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν πρέπει τώρα να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο. «Δεν πρέπει ποτέ να συμβιβαστείτε για το ουκρανικό ζήτημα χωρίς τους Ουκρανούς», καθησύχασε ο Γάλλος Πρόεδρος ενώ οι Ουκρανοί φοβήθηκαν ότι θα πιεστούν από τη Δύση να κάνουν παραχωρήσεις στον Πούτιν.

«Δεν θα έχετε καν χρόνο να αντιδράσετε», προειδοποιεί ο Πούτιν
Η εικασία ως προς μια πιθανή διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Ουκρανίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία βρίσκει αντίθετη τη Ρωσία. «Εάν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συρθούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία. Δεν θα έχετε καν χρόνο να αντιδράσετε», προειδοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος ο οποίος δεν συγκράτησε έναν τόσο χαλαρωτικό τόνο όσο ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ειδικότερα, εξέφρασε την ανησυχία του -ενώ φαινόταν η ένταση που επικρατούσε.

Ως εκ τούτου, ο Πούτιν θέτει ως προϋπόθεση να δεσμευτεί το ΝΑΤΟ, ώστε να τερματίσει οποιαδήποτε διεύρυνση προς την Ανατολή. «Το να λέμε ότι η Ρωσία συμπεριφέρεται επιθετικά είναι παράλογο», είπε, «δεν είμαστε εμείς αυτοί που κατευθύνονται προς τα σύνορα του ΝΑΤΟ».

«Ποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία»
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, επιβεβαίωσε την επιθυμία του να εργαστεί σε συνεργασία με τη Ρωσία για να προσπαθήσει να μειώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή», διαβεβαίωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν. «Ποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία; Είναι εύκολο; Οχι. Αλλά χτίστηκε η Ευρώπη σε εύκολα πράγματα; Οχι. Οι κινήσεις δείχνουν αχαριστία; Ναί. Πρέπει να τα παρατήσουμε; Όχι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μερικές από τις ιδέες του είναι πιθανές»
Εμφανιζόμενος μερικές φορές απειλητικός, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Ορισμένες από τις ιδέες του, οι προτάσεις του (…) είναι δυνατόν να τεθούν τα θεμέλια για κοινή πρόοδο», είπε, αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου εξήρε επίσης τις «προσπάθειες» του Παρισιού να «λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας στην Ευρώπη».

Ένα μήνυμα το οποίο η Γαλλία σκοπεύει πλέον να κεφαλαιοποιήσει. «Ο πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε για την ετοιμότητά του να δεσμευτεί σε αυτή τη λογική και για την επιθυμία του να διατηρήσει τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Εμμανουέλ Μακρόν. / Πέγκυ Ντόκου (με πληροφορίες από Le Parisien)

BINTEO