Λεωνίδας Ραπτάκης: «Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας» (videos)

Share

Ο Λεωνίδας Ραπτάκης (Leonidas ‘Lou’ P. Raptakis), είναι Ελληνοαμερικανός πολιτικός, που υπηρετεί ως Μέλος της Γερουσίας του Ρόουντ Άιλαντ για την 33η περιφέρεια από το 2013. Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Μέλος της Γερουσίας του Ρόουντ Άιλαντ για την 20η περιφέρεια από το 1997 έως το 2003, καθώς και για την 33η περιφέρεια ξανά από το 2003 έως το 2011. Επιπλέον, υπηρέτησε επίσης, ως Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ρόουντ Άιλαντ από την 31η περιφέρεια από το 1993 έως το 1997. Από τον Μάρτιο του 2021, είναι Πρόεδρος του Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) η οποία αποτελεί οργανισμό που απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων εκλεγμένους σε κοινοβούλια μη ελληνόφωνων χωρών (δηλαδή εκτός Ελλάδας και Κύπρου).  

Ο κ. Ραπτάκης βρέθηκε για μία εβδομάδα στην χώρα μας, και είχε συναντήσεις μαζί με ομογενείς εκλεγμένους στα δικά τους κοινοβούλια ο καθένας, με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της κυβέρνησης. Επίσης επισκέφθηκε το Καστελλόριζο όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, που οργάνωσε η (Πα.Δ.Ε.Ε.), με τίτλο «Το Δίκαιο της Θάλασσας» και θέμα «Οι Θαλάσσιες Ζώνες της Ελλάδας κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982)» και αργότερα στην Ρόδο, όπου είχε επίσης σειρά συναντήσεων.  

Σήμερα μιλάει αποκλειστικά στην «δημοκρατική» για τις εξελίξεις με την Τουρκία και την σχετική τροπολογία που κατέθεσαν στο Αμερικανικό Κογκρέσο 10 βουλευτές ενάντια στην πώληση F-16 από τις ΗΠΑ αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται σε πολλούς τομείς με την χώρα μας, από τώρα.  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΓΚΥ ΝΤΟΚΟΥ 

-Κύριε Ραπτάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη συνάντηση που είχατε τα μέλη της ΠΑΔΕΕ με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Πείτε μας τι συζητήσατε; 

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν πολύ σημαντική. Ήμασταν ένα γκρουπ από έντεκα εκλεγμένους (τρεις από τις ΗΠΑ, τέσσερις από τον Καναδά και οι υπόλοιποι από την Αυστραλία) όπου συζητήσαμε την κατάσταση με τις ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά κυρίως, στο Αιγαίο με την γείτονα Τουρκία. Ο πρωθυπουργός, μάς δέχτηκε θερμά και άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας. Θυμίζω ότι στο Αμερικανικό Κογκρέσο κατατέθηκε τροπολογία κατά της πώλησης των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, σε μια πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στις ΗΠΑ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτή η κατάσταση είναι μέρος του Αμερικανικού μπάτζετ για την Άμυνα και είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός πως Αμερικανοί γερουσιαστές (όπως ο Μπομπ Μενέντες και ο Κρις Πάππας) στήριξαν αυτή την τροπολογία.

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Τουρκία παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πουλήσει ένα αμυντικό σύστημα πρώτης γραμμής σε μια χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων. Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια σειρά ανταγωνιστικών ενεργειών στο Αιγαίο, τόσο με τις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και με την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η πώληση αλλά και η αναβάθμιση των F-16 παραβίαζε τον αμερικανικό Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας. Με δεδομένο ότι τα F-16 ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τόσο στο Αιγαίο όσο και εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία, οι βουλευτές κρίνουν ότι το δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία. Συνεπώς, υπάρχουν πολλά θέματα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πώς θα είναι η τελική τροπολογία, αλλά προσπαθούμε.

Κατά την άποψή μου, η Τουρκία θα πρέπει να είναι ένας καλός γείτονας (ούσα και μέλος του ΝΑΤΟ) και πρέπει να το αποδείξει. Αυτό είναι το σημαντικό ζήτημα κατά την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και του Αμερικανικού Κογκρέσου, που περιλαμβάνει τόσο Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικανούς υποστηρικτές της Ελλάδας σε αυτό το θέμα. Γι αυτό κι ελπίζουμε ότι στέλνουμε το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση –ότι πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ελλάδα, τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου Αθηνών και να δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που παίρνει από τις ΗΠΑ εναντίον άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτό για μένα είναι το κύριο και θα πιέσουμε όσο μπορούμε την Τουρκία.

-Συνεπώς, μπορεί η Ελλάδα να στηριχθεί στις ΗΠΑ ως σύμμαχο και να είναι αισιόδοξη έχοντας την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο (και όχι μόνον); 

Φυσικά! Έχουμε έξι μέλη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών (United States House of Representatives) έχουμε δεκατέσσερις εκλεγμένους Γερουσιαστές σε Πολιτείες και δεκαεννέα εκλεγμένους εκπροσώπους σε είκοσι Πολιτείες των ΗΠΑ. Συνεπώς, είμαστε όλοι μαζί σε συνεργασία, συνεχώς  και στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα με την τροπολογία αυτή.

Επίσης να αναφέρω ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τις προτάσεις που του έφεραν οι συνάδελφοί μου από τον Καναδά, σχετικά με την τεχνολογία την οποία αυτή η χώρα προμηθεύει την Τουρκία όπως κάμερες κ.λπ. ζητώντας να γίνει εμπάργκο.

Άλλα θέματα που συζητήσαμε ήταν οι σχέσεις με την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά ώστε να δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα, σαν μια ομάδα για να βοηθήσουμε την χώρα σε τομείς όπως η Άμυνα, ο Τουρισμός, Παιδεία, επενδύσεις, ανάπτυξη. Συνεπώς, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Και είναι αλήθεια ότι έχουμε αποφασίσει να εργαστούμε όσο σκληρά μπορούμε, αφού αυτό είναι το DNA μας! Όλοι μας, έχουμε ελληνική καταγωγή, προερχόμαστε από Έλληνες γονείς ή οικογένειες και θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα.

VIDEO

 -Είχατε κι άλλες επαφές όπως με τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για μια σειρά από ζητήματα όπως οι επενδύσεις.

Πράγματι, με τον Υπουργό Ανάπτυξης μιλήσαμε για μια σειρά από ζητήματα όπως την ανάπτυξη ναυπηγείων, αλλά και για επενδύσεις μεγάλων εταιρειών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλες χώρες απ όπου είναι εκλεγμένοι Έλληνες ομογενείς και ανήκουν στην ΠΑΔΕΕ όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Αφρική. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα πράγματα αλλάζουν και υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις.

Πολλοί αναρωτιούνται: γιατί στην Ελλάδα τώρα; Γιατί τα πράγματα αλλάζουν. Η κυβέρνηση αυτή, αλλάζει τα δεδομένα για να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές. Υπάρχουν ήδη πολλές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που έχουν φέρει επένδυση στην Ελλάδα όπως η MicrosoftPfizer κ.λπ.

VIDEO

-Βλέπουμε πάντως ότι αυξήθηκε και η τουριστική κίνηση με τις πτήσεις που έχουν δρομολογηθεί από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Εκτιμάτε ότι αυτό αποτελεί έναν ακόμη θετικό παράγοντα; 

Ασφαλώς. Μην ξεχνάτε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον εννέα πτήσεις non stop από μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες –για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες! Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αμερικανοί ταξιδεύουν πλέον απ ευθείας προς την Ελλάδα κι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της. Οι Αμερικανοί τουρίστες έρχονται για διακοπές, μαθαίνουν για την Ελλάδα και παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις. Συνεπώς, όλα αυτά, δένουν μεταξύ τους και δείχνουν μεγάλες προοπτικές.

Μην ξεχνάτε ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη γεωγραφική σημασία για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια εφόσον μπορεί να αποτελέσει το κλειδί και τον πρωταθλητή για εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Όμως για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μην απειλείται η γεωγραφική της ακεραιότητα από τους ‘γείτονες’ της.

Επανέρχομαι στην κατάσταση με την Τουρκία, διότι αυτό που κάνει, με τις συνεχείς προκλήσεις στην Ελλάδα και ισχυριζόμενη σενάρια περί ‘γαλάζιας πατρίδας’ κ.λπ. είναι απαράδεκτα και δεν έχουν καμία σημασία. Δεν μπορεί να αμφισβητεί διεθνείς συμφωνίες, να λέει ότι της ανήκουν νησιά και να ζητάει την αποστρατικοποίηση τους. Γι αυτό κι εμείς θα επιμείνουμε να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για την Ελλάδα.

VIDEO

-Για να κλείσουμε, μιλήστε μας για την Πα.Δ.Ε.Ε.. Ποιος είναι ο ρόλος της –αν και δεν είναι ευρέως γνωστός- και ποια είναι τα σχέδιά σας; 

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) αποτελεί οργανισμό ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής και έχει ως σκοπό: α) την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και γ) την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Στο πλαίσιο αυτό, η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό. Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.  Συνεπώς, έχουμε πολλά να κάνουμε πάντα σε κοινή συνεργασία!

(η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘δημοκρατική της Ρόδου / dimokratiki .gr)