Μόνιμη η διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου – Τα νησιά μας χρειάζονται άμεσα λύσεις και όχι υποσχέσεις!

Share

Kατατέθηκε η τροπολογία για τη διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Για άλλη μια φορά επαίτες τα υπόλοιπα νησιά

Γράφει η Ειρήνη Χαλκίτη

Όπως είχε ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας από το Λουξεμβούργο, αφού έγινε δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης από τους θεσμούς, κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο.

Πιο συγκεκριμένα: Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την ονομασία “Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» τροποποιούνται οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με το καθεστώς Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα μνημονευόμενα νησιά (άρθρο 21 παρ.4 του Ν.2859/2000)

Ειδικότερα: Επιτρέπεται, εφεξής, από 1-7-2021, χωρίς χρονικό περιορισμό και ανεξάρτητα των πληθυσμιακών κριτηρίων, η μείωση, με υπουργική απόφαση, των συντελεστών του Φ.Π.Α., κατά 30%, για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, όπου έχουν συσταθεί και λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους κέντρα και, δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών [άρθρο 8 παρ.4 του ν.4375/2016 (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Ανοικτές Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας κ.α,)], (Κατά τα ισχύοντα, η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται για ένα εξάμηνο η σχετική μείωση Φ.Π.Α λήγει στις 30.6.2021 με βάση τον ετήσιο αριθμό φιλοξενουμένων, προϋπόθεση, η οποία εφεξής καταργείται). Η προαναφερόμενη απόφαση ανακαλείται αυτοδικαίως εντός τριών (3) μηνών από την παύση λειτουργίας κέντρου ή δομής, κατά τα προαναφερόμενα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη για τα πέντε αυτά νησιά. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα;; Να θυμηθούμε ότι η καθιέρωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είχε ως στόχο τη μείωση του πρόσθετου κόστους που απορρέει από τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, όπως το μεταφορικό κόστος επί παραδείγματι, τις μικρές αγορές κ.α , και πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τον τουρισμό, τα νοικοκυριά , τις κατασκευές και τις υπηρεσίες και γενικότερα όλη την οικονομία των μικρών νησιών.

Οι μειωμένοι συντελεστές ήταν το τελευταίο δικαίωμα τον νησιών μας για να αντιπαλέψουν όλα τα παραπάνω και καταργήθηκαν το 2015, αν και υπήρχαν διαβεβαιώσεις από την τότε κυβέρνηση για το αντίθετο, και τα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας( επιδόματα, μεταφορικό ισοδύναμο ) , σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τη ζημία που έχουν υποστεί οι νησιώτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το μόνο που έγινε κατορθωτό από τότε μέχρι σήμερα, είναι να διατηρείται από παράταση σε παράταση ο μειωμένος ΦΠΑ σε όσα νησιά έχουν πληγεί από το προσφυγικό, όσο παραμένουν οι δομές φιλοξενίας κι αυτό πλέον νομοθετείται και παγιώνεται.

Το τελευταίο διάστημα οι υποσχέσεις βουλευτών για προσπάθεια επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών σε όλα τα νησιά ήταν συχνές ωστόσο , ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την Αστυπάλαια άνοιξε τη συζήτηση αυτή και είπε ότι θα επαναφερθούν αφού η χώρα ορθοποδήσει .Έως τότε όμως τι γίνεται;;

Η οικονομία των νησιών μας γονατίζει όλο και περισσότερο, οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε μαρασμό και τα νησιά στην μείωση των μόνιμων κατοίκων τους. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο. Εφαρμόστηκαν για εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους και θα πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η επαναφορά τους αποτελεί άμεση αναγκαιότητα για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα τους.

Τα νησιά μας χρειάζονται άμεσα λύσεις και όχι υποσχέσεις κύριοι βουλευτές του νομού και τοπικοί άρχοντες!!