Με τις δημοσκοπήσεις ανά χείρας, το Κίνημα Αλλαγής πορεύεται προς το συνέδριό του στο τέλος του έτους, οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ηγεσία του.
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα στο προτελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, υπό τη Φώφη Γεννήματα, είναι να συνέλθει τον Σεπτέμβριο σε ειδική σύνοδο η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει το πλαίσιο, την εξειδίκευση των διαδικασιών και το χρονοδιάγραμμα για εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Η ίδια η Φώφη Γεννηματά έχει διαμηνύσει ότι θα τηρήσει το καταστατικό, το οποίο προβλέπει να γίνει η εκλογή προέδρου μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και λήγει η θητεία της, αν και στη Χ. Τρικούπη δεν αποκλείουν υπό ορισμένες συνθήκες είτε να έρθει νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είτε να πάει αργότερα, για Ιανουάριο. Ωστόσο κορυφαία στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει το αργότερο τον Νοέμβριο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΚΙΝΑΛ όχι μόνο να μην καταφέρνει να εισπράξει ψήφους από την κυβερνητική φθορά της ΝΔ, αλλά να υποχωρεί κιόλας. «Προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το δημοσκοπικό πισωγύρισμα του τελευταίου μήνα», παραδέχονται συνεργάτες της Φ. Γεννηματά, ωστόσο σημειώνουν: «Τις δημοσκοπήσεις τις διαβάζουμε με τις πραγματικές τους διαστάσεις. Ενώ μέχρι πρότινος έδειχναν να “τσιμπάει” το ΚΙΝΑΛ μέχρι και 9-9,5% με αναγωγή, τον τελευταίο μήνα η τάση ανακόπηκε, έδειξε υπαναχώρηση και επιστρέψαμε στο 6-6,5% που με αναγωγή μας δείχνει στα ποσοστά Ιουλίου 2019, δηλαδή 8%».
Παράλληλα, στελέχη της Χ. Τρικούπη τονίζουν μια άλλη παράμετρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων: «Το πισωγύρισμα του τελευταίου μήνα έχει χαρακτηριστικά που δεν μας παρηγορούν», λένε και σημειώνουν ότι όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης του Κυρ. Βελόπουλου, παρουσιάζουν μια πτώση της καμπύλης τους.
Σημειώνουν δε ότι η ΝΔ υπέστη μια φθορά, αλλά από αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει παρά «ψίχουλα». Το ΚΙΝΑΛ χάνει 0,8%, αντίστοιχη υποχώρηση σημειώνει η καμπύλη και του ΚΚΕ (περίπου 1%), ενώ μισό τοις εκατό χάνει και το ΜέΡΑ25. Μόνο η Ελληνική Λύση δείχνει μικρή άνοδο κατά 0,5% στην καμπύλη.
«Εν μέσω πανδημίας, lockdown και οικονομικής δυσπραγίας, ό,τι θεωρείται συστημικό ως κόμμα -ακόμη και το ΚΚΕ- χάνει. Αυτή η απόγνωση του κόσμου ειδικά σε ηλικίες κάτω των 35 ετών οδηγεί στο να απορρίπτουν όσους λογίζονται ως συστημικές επιλογές και να παρκάρουν στη γκρίζα ζώνη, την αδιευκρίνιστη ψήφο (αποχή, άκυρο κλπ) ή αρχίζουν να ψάχνονται σε εντελώς περιθωριακές επιλογές», λένε οι «εκλογολόγοι» της Χ. Τρικούπη. Με λίγα λόγια φοβούνται ότι «δημιουργείται περιβάλλον που μπορεί να κυοφορήσει λογικές περιόδου 2011-2012».
Σημειώνεται εδώ ότι οι δημοσκόποι, σύμφωνα με τις νόρμες του ΣΕΔΕΑ, υποχρεούνται να εμφανίσουν σε μπάρα όποιο κόμμα υπερβαίνει το 1%, αλλιώς το τοποθετούν στο τσουβάλι με τα «άλλα κόμματα». Προσώρας, δημοσκόποι και αναλυτές δεν αποκλείουν αυτή η τάση να είναι απλώς συγκυριακό απότοκο των δύσκολων συνθηκών που βιώνει η κοινωνία.
Ίσως να «ξεφουσκώσει» η διαμαρτυρία με την επιστροφή στην προ Covid εποχή, αλλά μπορεί και να παγιωθεί. Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος με τα σημερινά δεδομένα. Ως εκ τούτου, η κατακλείδα από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι πως «αν δεν κατακάτσει ο κουρνιαχτός της πανδημίας, δεν θα γίνει πολιτικό ταμείο».
Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επισημαίνουν ότι «η στόχευσή μας δεν αλλάζει: Διακριτή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς ακρότητες και λαϊκισμούς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».
Λοβέρδος: «Ή αλλαγή ηγεσίας ή τέλος, στις δεύτερες εκλογές δεν θα υπάρχουμε»
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει ανακοινώσει δημοσίως την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» όπως λέει, σημειώνει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «στέλνουν ένα πεντακάθαρο σήμα: Αλλαγή ηγεσίας». Οπως εξηγεί, δεν μπορεί η ΝΔ να χάνει και το ΚΙΝΑΛ να μην εισπράττει από τη φθορά της. Οσο μάλιστα περνά ο καιρός, θα ανασυγκροτηθούν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοί του, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι οι ψηφιακές τηλεδιασκέψεις που επιχειρεί το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά το τελευταίο διάστημα, δεν αποδίδουν. «Γιατί; Γιατί ήρθε το πλήρωμα χρόνου, όπου ό,τι και να λες, ακόμη και το καλύτερο, δεν εισακούεται από τον κόσμο», εξηγεί.
Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική Γεννηματά, επικαλούμενος ξανά τις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. «Οταν το 80% των ψηφοφόρων οριοθετείται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά και γενικώς είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση από τα αριστερά», υπογραμμίζει.
Για τις εσωκομματικές εκλογές, θεωρεί ότι θα γίνουν τον Νοέμβριο, αλλά ίσως θα πρέπει να επισπευσθούν.
Φυσικά, όλα τα κορυφαία στελέχη συνδέουν τις εξελίξεις ως προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με τον χρόνο των εθνικών εκλογών.
Τόσο ο Α. Λοβέρδος, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης -ο οποίος επίσης θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ- εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιχειρήσει εντός του 2021 προσφυγή στις κάλπες.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Α. Λοβέρδου, η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η απόφαση για δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022, δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις να μπει η χώρα σε μια δίμηνη διαδικασία με διπλές κάλπες λόγω απλής αναλογικής. Επικρίνει δε όσους «έχουν την τακτική να κρύβονται πίσω από τις βουλευτικές εκλογές» αφήνοντας υπονοούμενα για την στάση της Χ. Τρικούπη για να τονίσει σε κάθε περίπτωση με έμφαση: «Ή αλλαγή ηγεσίας ή τέλος, στις δεύτερες εκλογές δεν θα υπάρχουμε».
Οσο για το τι θα γίνει με το όνομα, ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντά άμεσα: «Οι εκλογές, επί της ουσίας, είναι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ!». Φυσικά στο μυαλό του δεν είναι η έξοδος όσων δυνάμεων συμπορεύονται με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά τη συνέχιση της συνύπαρξής τους, υπό το σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οσο για τα πρακτικά ζητήματα (βλέπε χρέη και ΑΦΜ ΠΑΣΟΚ); «Αυτά τα αντιμετωπίζεις κατά μέτωπο, αλλά δεν είναι της παρούσης» λέει.
Ανδρουλάκης: Ανοιχτές, μαζικές, πολιτικές διαδικασίες για να γίνει πραγματικό restart της παράταξης
Ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας την υποχώρηση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις αρκείται να πει: «Υπάρχει κοινή αγωνία όλων μας να πάμε καλύτερα από τα υπάρχοντα δημοσκοπικά ευρήματα».
Θεωρεί ότι το Κίνημα Αλλαγής -αν και με ορισμένες εξαιρέσεις- έχει κρατήσει την καλύτερη αντιπολιτευτική στάση από όλα τα κόμματα. Στόχος είναι η συνεπής στάση στο θέμα της πανδημίας με ευθύνη. Οσο για την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος;
Αν δηλαδή το ΚΙΝΑΛ γέρνει αριστερά ή δεξιά; «Εμείς πρέπει να λέμε αυτό που πιστεύουμε, χωρίς μεζούρες. Δεν υπάρχουν μεζούρες σε θέματα αντιπολίτευσης και ευθύνης. Οταν λειτουργείς από αξιακή βάση -ό,τι και να λένε οι πολιτικοί σου αντίπαλοι- δεν κολλάει καμία ετικέτα επάνω σου», λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο ίδιος δεν προτίθεται να βγει όσο διαρκεί η πανδημία να διακηρύξει την υποψηφιότητά του. Αλλά είναι ξεκάθαρος ως προς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. «Τέλος καλοκαιριού με φθινόπωρο οπότε και θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, θα πρέπει να γίνουν ανοικτές, μαζικές, πολιτικές διαδικασίες προκειμένου να γίνει ένα πραγματικό restart για την Παράταξη».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν συζητά οτιδήποτε άλλο π.χ κλειστά μητρώα και περίκλειστες εσωκομματικές διαδικασίες. «Να γίνει ό,τι γίνεται από το 2004 ως το 2017, οπότε τα μέλη ψήφιζαν όπου ήθελαν, υπήρχε μαζική συμμετοχή και πολιτικές διαδικασίες» τονίζει.
Η εκτίμηση για εκλογικό αιφνιδιασμό Μητσοτάκη
Στον αντίποδα, υπάρχουν έμπειρα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει εκλογές «μόλις ανοίξει ένα υγειονομικό παράθυρο». Όπως εξηγούν, η διαφορά ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να μικραίνει. «Η φθορά της ΝΔ για την ώρα συνίσταται σε ένα πρώτο βήμα αποστασιοποίησης κάποιων ψηφοφόρων.
Άλλο όμως αποστασιοποιούμαι και άλλο το μετατρέπω σε πολιτική επιλογή. Στη βάση της συσσωρευμένες εμπειρίας, ο Μητσοτάκης έχει ένα κίνητρο να πάει σε εκλογές για να μην επιτρέψει στους μουδιασμένους ψηφοφόρους του, να κάνουν ταμείο και να απομακρυνθούν, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να τους επαναπατρίσει στη συνέχεια».
Επιπλέον, ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης υπερβαίνει τον ορίζοντα τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης σε σχετική ψηφιακή συνδιάσκεψη του κόμματος. Με αυτό το δεδομένο, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι είναι πιθανόν ο πρωθυπουργός αν έχει ένα αφήγημα να οδηγηθεί στις κάλπες.
Και σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αρκεστεί στις εκλογές με απλή αναλογική, προβλέποντας ότι δεν θα έχει δυνατότητα αυτοδυναμίας, αλλά θα προχωρήσει αμέσως σε δεύτερες εκλογές για να επωφεληθεί από το κλιμακωτό μπόνους του πρώτου κόμματος και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Φυσικά, ουδείς έχει ψευδαισθήσεις για τα καυδιανά δίκρανα από τα οποία θα κληθεί να περάσει το ΚΙΝΑΛ σε αυτή την περίπτωση: «Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα είναι μάχη θανάτου για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και οι ψηφοφόροι μας θα υποστούμε τον απόλυτο εκβιασμό».
Τα σενάρια για τους υποψηφίους
Στην κούρσα για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σήμερα είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν τελικά. Ο Χάρης Καστανίδης το έχει αφήσει ορθάνοικτο, αν δεν το έχει υπονοήσει ανοικτά σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ieidiseis όπου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος αποκρίθηκε: «Οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται πάντοτε στον κατάλληλο χρόνο».
Ο Χ. Καστανίδης ζητά επίσης «το Κίνημα Αλλαγής να επιστρέψει στο ιστορικό του όνομα» δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Όσο για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ παρατηρεί: «Ολοι συνομολογούν πως οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το Καταστατικό. Σε ό, τι αφορά τη σχέση προσώπων και ιδεών, επισημαίνω το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν έχει σημασία μόνο τι λέγεται, αλλά ποιο πρόσωπο τα λέει. Οι υψηλές ιδέες, οι ενδιαφέρουσες αφηγήσεις και οι μεγάλες πολιτικές προϋποθέτουν και σοβαρά πρόσωπα».
Ο Παύλος Γερουλάνος, από τους πρώτους υπέρμαχους της επιστροφής στο όνομα ΠΑΣΟΚ, θέμα για το οποίο συγκρούστηκε και με την ηγεσία της Χ. Τρικούπη, δεν αποκλείεται να είναι τελικά υποψήφιος, αλλά ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Η ευρωβουλευτής Εύα Καΐλή έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ενώ έχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Μιχάλη Κατρίνη.
Στο παρασκήνιο διακινούνται και άλλα σενάρια, κυρίως από αντιπάλους της Φ. Γεννήματα, όπως το να μην κατέλθει τελικά υποψήφια – υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνει εκλογικό αιφνιδιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν το Νοέμβριο οπότε παγώνουν οι σχετικές διαδικασίες. Σενάριο το οποίο, φυσικά, διαψεύδεται αρμοδίως και κατηγορηματικώς από την Χ. Τρικούπη. Άλλωστε ήταν η ίδια που άνοιξε την διαδικασία, ανακοινώνοντας τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και ότι θα τηρηθεί πλήρως το καταστατικό.
Ωστόσο, εάν (για οποιονδήποτε λόγο) η Φώφη Γεννηματά αποφάσιζε δυνητικά ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, θεωρείται βέβαιο ότι θα άλλαζαν πλήρως τα δεδομένα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα βγουν στο «μεϊντάνι» νεότερα στελέχη, όπως ο νυν γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.
Απάντηση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής
Το Κίνημα Αλλαγής δεν αποπροσανατολίζεται από τις συστηματικές και κατευθυνόμενες προσπάθειες εσωστρέφειας που προωθούν συγκεκριμένοι κύκλοι.
Μένουμε σταθεροί στην εντολή των πολιτών για υπεύθυνη αντιπολίτευση, που αναδεικνύει τα λάθη και τις παλινωδίες της Κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις και προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις.
Για να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Να μην πληρώσουν αυτή την κρίση οι αδύναμοι. Είμαστε με συνέπεια απέναντι στην τεχνητή όξυνση που επιδιώκουν και προκαλούν η Κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία διχάζει, ευνοεί τις ακραίες φωνές, απογοητεύει τους πολίτες και καθηλώνει τη χώρα.
Πιστεύουμε στην προοπτική και την δυναμική της παράταξης, που επιβεβαιώνεται καθημερινά στις συνεχείς επικοινωνίες και τον ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και τα προοδευτικά στελέχη σε όλη τη χώρα.
Οποτεδήποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η παράταξη θα αυξήσει και πάλι τις δυνάμεις της -όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές- παρά την πολεμική και τις υπονομευτικές προσπάθειες εναντίον της. Ήδη σήμερα μετράται πάνω από το εκλογικό ποσοστό του 2019.
Διεκδικούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις που αρμόζει στην παράταξη μας και έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός μας ώστε να δοθεί τέλος στις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές.
Στους ολιγόπιστους και στις Κασσάνδρες, που έχουν μόνο ιδιοτέλεια και προσωπικές επιδιώξεις, θα απαντήσουν με τις ψήφους τους τόσο η ίδια η κοινωνική βάση της παράταξης, όσο και οι προοδευτικοί πολίτες. / iefimerida