OYKΡANIA: Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία Ντόνετσκ και Λουγκχάνσκ – Το διάγγελμα (video)

Share

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

«Το βρίσκω αναγκαίο να πάρω μια απόφαση που έπρεπε να είχα πάρει παλιότερα, να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας» είπε ο Βλ. Πούτιν.

Το Κρεμλίνο έκανε γνωστό νωρίτερα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των. «Ένα διάταγμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου», ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επισύρει τις συνέπειες κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, όπως έχουν προαναγγείλει.

Την ίδια ώρα Γαλλία και Ουκρανία συγκαλούν συμβούλιο ασφαλείας.

Δείτε το διάγγελμα Πούτιν:

 

Ξεκινώντας το διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και της Ουκρανίας, λέγοντας πως η ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη και αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής ιστορίας. Η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα της σοβιετικής Ρωσίας, είπε ο Βλ. Πούτιν.

«Η κατάσταση στο Νντομπάς μεταβαίνει σε κρίσιμο στάδιο. Για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι μόνο μια γειτονική χώρα, αλλά ένα μέρος της ιστορίας μας»

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση» είπε ο Βλ. Πούτιν.

Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών.

Η Ρωσία έχει πάντα μια ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία, δήλωσε.

Ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.

«Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, πιο συγκεκριμένα από την κομμουνιστική Ρωσία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την επανάσταση του 1917», είπε ο Πούτιν.

«Και το 1954, για κάποιο λόγο, ο Χρουστσόφ πήρε την Κριμαία από τη Ρωσία και την έδωσε στην Ουκρανία. Στην πραγματικότητα, έτσι διαμορφώθηκε το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν.

Η Ρωσία έχει δώσει δάνεια στην Ουκρανία, και είχε ξεπληρώσει όλο δημόσιο χρέος της ΕΣΣΔ, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η εξέγερση του Μαϊντάν το 2014 υποκινήθηκε από Ουκρανούς ολιγάρχες με την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία της περιοχής, ενώ μίλησε για τις συνθήκες της ζωής στην Ουκρανία, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην ανεργία, την ακρίβεια, τη φτώχεια και τη διαφθορά.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα «θέατρο πολέμου». «Αμερικανικά drones βρίσκονται συνεχώς στην περιοχή και κατασκοπεύουν τη Ρωσία. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας».

«Αμερικανικά έγγραφα παρουσιάζουν το στρατηγικό πλάνο για το δικαίωμα των προληπτικών επιθέσεων. Ο βασικός αντίπαλος του ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Σύμφωνα με όσα είπε ο Πούτιν, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο ίδιος μίλησε στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο μιας πιθανής ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, και ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε ψυχρά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, στο διάγγελμά του, ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θέλουν όλα τα καλά από τη Ρωσία χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση.

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία.

Ο Πούτιν κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους, δήλωσε.

Η κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε τη Ρωσία κατακλεμμένη και την έθεσε σε δύσκολη θέση.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς, δήλωσε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του ο πρόεδρος της Ρωσίας, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι «κενές» υποσχέσεις του δυτικού πολιτισμού συνοδεύονται από τη διαφθορά που ανθίζει, τη φτώχεια και μια βιομηχανία στο χείλος της διάλυσης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Εξάλλου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα, λέει ο Πούτιν κι αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε πως τα πυρηνικά όπλα ισοδυναμούν με προετοιμασία επίθεσης εναντίον της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει. Ακόμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP, επικαλούμενο πηγές στο Κρεμλίνο, μετέδωσε νωρίτερα επίσης πως ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών.

Το Reuters επίσης γνωστοποίησε την ίδια πληροφορία, αναφέροντας πως ο Πούτιν μίλησε με τον Όλαφ Σολτς και τον Εμανουέλ Μακρόν και τους ενημέρωσε πως σύντομα θα υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτονομιστών.

Την επικείμενη αυτή απόφαση καταδικάζουν ΕΕ και Γερμανία, με δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης, Ζοζέπ Μπορέλ και του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ένα ισχυρό ενιαίο μέτωπο σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τα ρωσικά σχέδια να αναγνωρίσουν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη, έπειτα από συνομιλία του με τον Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με το AFP, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή της Μόσχας.

Το μεσημέρι, ο Βλ. Πούτιν μίλησε στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας και δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Η απόφαση του προέδρου Πούτιν αναμένεται σήμερα.

Από το συμβούλιο ασφαλείας, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστών, έπειτα από ένα αίτημα που απηύθυναν οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πάντως ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η ανεξαρτησία των δύο αυτών δημοκρατιών.

Νωρίτερα, οι ηγέτες στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, ζήτησαν σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες. Ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας «πρέπει να εξεταστεί» από τη Ρωσία.

Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να αποστείλει η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.

Μπορέλ: H ΕΕ θα αντιδράσει σθεναρά αν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Ρωσία.

Αυτό τόνισε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία» δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ.

«Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει» ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε επίσης ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία.

«Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζοσέπ Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.

Συναγερμός στο Μαξίμου για την Ουκρανία: Ο Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ
Συναγερμός στο μέγαρο Μαξίμου μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως αύριο στις 9:30 το ΚΥΣΕΑ.

«Αύριο στις 09:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα», αναφέρει η ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο διάγγελμά του αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφιλων αποσχισθέντων περιοχών της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβάλειαυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα.

Στο ΚΥΣΕΑ αναμένεται να αναλυθούν οι συνέπειες που θα έχει στη χώρα μας – στον ενεργειακό τομέα – η ενεργειακή επάρκεια, η προμήθεια σε φυσικό αέριο, μετά την κρίση που μαίνεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Επίσης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η προγραμματισμένη για αύριο (22/2) συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΠΟΡ-FM αναβάλλεται.

«Μια τελευταία ευκαιρία» για τη Δύση να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ
Η Μόσχα πριν λάβει την απόφαση για την αναγνώριση των ”δημοκρατιών” του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέρει στη Δύση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR), μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της να υποχρεώσει το συντομότερο δυνατόν το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει στη Δύση την τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποχρεώσει τα Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, αφού εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Θα συμφωνούσε μήπως με την πρόταση του Νικολάι Πατρούσεφ, να δώσουμε, θα έλεγα, στους δυτικούς μας εταίρους μια τελευταία ευκαιρία, προτείνοντάς τους το συντομότερο δυνατόν να υποχρεώσουν το Κίεβο να επιλέξει την ειρήνη και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση για την οποία σήμερα μιλήσαμε», δήλωσε ο Ναρίσκιν.

Ο Ναρίσκιν δήλωσε ότι «η περίφημη θέση για τα σχέδια της ρωσικής ηγεσίας ”να εισβάλει” στο έδαφος της Ουκρανίας γεννήθηκε μέσα στο ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ξεδιπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που απλώς πλέον θυμίζει προπαγάνδα πολέμου».

«Αυτό έγινε με σκοπό να προκαλέσουν το καθεστώς του Κιέβου να αποπειραθεί για μια ακόμη φορά να λύσει το πρόβλημα του Ντονμπάς με στρατιωτικά μέσα. Αυτό φυσικά δεν έχουμε δικαίωμα να το επιτρέψουμε» δήλωσε ο Ναρίσκιν, υποστηρίζοντας την πρόταση για την αναγνώριση των δύο «δημοκρατιών».

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, από την πλευρά του, είπε ότι υποστηρίζει την πρόταση της Κρατικής Δούμας για την αναγνώριση των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τη Ρωσία έχουν νόημα να γίνουν με τις ΗΠΑ, καθώς όλοι οι υπόλοιποι θα κάνουν αυτό που θα τους πει η Ουάσιγκτον. «Και το ΝΑΤΟ αυτό θα κάνει και ο ΟΑΣΕ και η ΕΕ κ.λπ.», δήλωσε χαρακτηριστικά.