Τα 100 χρόνια του Πανορμίτειου Γυμνασίου της Σύμης – Θα παρουσιαστεί στο Νεστορίδειο

Share

 

Το βιβλίο με τίτλο «Τα 100 χρόνια του Πανορμίτειου Γυμνασίου της Σύμης – (1922-2022)» θα παρουσιαστεί στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, την προσεχή Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6.30μ.μ. Για το θέμα του βιβλίου που αποτελεί ένα μεγάλο και σοβαρό πόνημα, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμιακών Ρόδου κ. Μανώλης Αντώνογλου.

«Οι προσπάθειες για το Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης ξεκίνησαν το 1921 και λειτούργησε τον Οκτώβρη του 1922. Αυτό οφείλεται στον Ηγούμενο τοποτηρητή του μοναστηριού του Πανορμίτη, Μακάριο Μπάρβα ο οποίος, με τον τότε δήμαρχο Σύμης Πέτρο Κλαδάκη ξεκίνησαν την προσπάθεια. Βρήκαν αρκετούς συνοδοιπόρους στην πρόθεσή τους, να δημιουργήσουν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανάλογο με αυτό της Αγίας Μαρίνας που λειτουργούσε στην Σύμη από το 1765 και έκλεισε το 1821. Αμέσως μετά, ξεκίνησε να λειτουργεί η Σχολή του Κάστρου, η οποία όμως, με την έλευση των Ιταλών κατακτητών άρχισε να φθίνει –από πλευρά εκπαίδευσης των παιδιών- με αποτέλεσμα να αναζητούν να γίνει κάτι καλύτερο.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες (Ιταλική κατοχή) όπου οι Ιταλοί προσπαθούσαν να ‘εξιταλίσουν’ τη νεολαία του νησιού, η Μονή του Πανορμίτη με πρωτοστάτη τον Μακάριο Μπάρβα έδωσε (τότε) γύρω στις 50.000 λιρέτες και μέσα σε έναν χρόνο, βρέθηκε το οίκημα, ένα τεράστιο αρχοντικό, διαμορφώθηκαν και εξοπλίστηκαν οι αίθουσες ενώ ξεκίνησε η λειτουργία του.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι την πρώτη χρονιά λειτούργησε με 125 μαθητές, προερχόμενους όχι μόνον από το νησί της Σύμης αλλά και από τα γειτονικά νησιά, Ρόδο, Κάρπαθο και Τήλο, γίνεται αντιληπτή η αξία αυτής της προσπάθειας.

Κλείνοντας λοιπόν, τα 100 χρόνια φέτος, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου, ορίστηκε μια επιτροπή με πρόεδρο τον Μανώλη Αντώνογλου, την Ελένη Κρητικού και την Υπαπαντή Ζουρούδη, για να συγκεντρώσουμε το υλικό και να εκδώσουμε ένα επετειακό τόμο. Μέσω των σόσιαλ μήντια (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ξεκινήσαμε να συγκεντρώνουμε το πρώτο υλικό. Απευθυνθήκαμε σε παλαιούς μαθητές, εκπαιδευτικούς, απογόνους κ.λπ. και ξεκινήσαμε να συγκεντρώνουμε ένα μοναδικής αξίας υλικό, από το οποίο θα μπορούσαμε να εκδώσουμε πάνω από έναν τόμο (!) με φωτογραφίες, λαογραφία και ιστορία. Μέσα σε έξι μήνες καταφέραμε να εκτυπωθεί και να εκδοθεί αυτό το εντυπωσιακό πόνημα που αποτελεί ένα εγχειρίδιο για μελλοντικούς ερευνητές αλλά και εκπαιδευτικούς της Σύμης. Ο τόμος ήταν έτοιμος από τον Σεπτέμβρη του 2023. Έγινε μια μεγάλη εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Πανορμίτειου Γυμνασίου της Σύμης με 120 εθελοντές όλων των ηλικιών πρώην και νυν μαθητών ενώ ακολούθησε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στον Πειραϊκό Σύνδεσμο (Πειραιάς) που στέφθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Ομιλητές ήταν ο Αρχιμ. Αντώνιος Πατρός, ηγούμενος Ι. Μονής Πανορμίτου, ο Μανώλης Αντώνογλου, η Ελένη Ν. Κρητικού και η Υπαπαντή Ζουρούδη-Κούτρα. Αναφερθήκαμε σε όλες τις πτυχές τις έκδοσης του βιβλίου».

Τώρα ήρθε η σειρά της Ρόδου, όπου το βιβλίο θα παρουσιαστεί στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης ενώ για το νησί της Σύμης, έχει προγραμματιστεί μία παρουσίαση το Σάββατο του Λαζάρου, για να μπορούν να βρίσκονται εκεί και πολλοί Συμιακοί της Διασποράς.

Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι ήταν ο Αρχιμ. Αντώνιος Πατρός, ηγούμενος Ι. Μονής Πανορμίτου, ο Μανώλης Αντώνογλου και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Δεν θα σταματήσουμε εκεί. Το υλικό είναι πάρα πολύ σημαντικό από κάθε άποψη και αφού το συμπληρώσουμε, θα το παραδώσουμε στη Μονή του Πανορμίτη» -κατέληξε ο κ. Αντώνογλου.

(γράφτηκε στην εφημερίδα ‘δημοκρατική της Ρόδου’)