Την προσοχή των συμπολιτών μας με σημείο αιχμής την τήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά, τους εμβολιασμούς –κυρίως τις τρίτες δόσεις- επέστησε, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας.
Στην σχετική ενημέρωσή του για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ρόδο και στο Νοσοκομείο, ο κ. Καραταπάνης είπε τα εξής:
«Δυστυχώς, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί ακολουθώντας την κατάσταση σε όλη την χώρα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα –με σημείο αιχμής την μετάλλαξη Όμικρον. Ωστόσο, στο Νοσοκομείο Ρόδου, δεν καταγράφεται τόσο μεγάλη πίεση ‘εσωτερικά’ αλλά εξωτερικό. Δηλαδή δεν υπάρχουν πολλές εισαγωγές, βαριά νοσούντες κ.λπ. Έρχονται όμως πάρα πολλοί συμπολίτες μας, καθημερινά, να εξεταστούν για μοριακό έλεγχο είτε επειδή νοσούν, να ελέγξουν εάν πρέπει να εισαχθούν ή όχι.
Μέχρι στιγμής υπάρχει αύξηση των εισαγωγών, αλλά προς το παρόν δεν είναι σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα, ώστε να πούμε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ούτε να λέμε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι επειδή οι νοσούντες είναι σε ελαφριά κατάσταση. Σε πρώτη φάση νόσησαν άτομα που ήταν στις ηλικίες μεταξύ 20 – 40 ετών ενώ επεκτείνεται η μόλυνση, στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες. Ελπίζουμε να μην επέλθει μεγάλη επιβάρυνση ώστε να μην μπορέσει να αντέξει το Νοσοκομείο…»
Ο κ. Καραταπάνης, κάλεσε τους συμπολίτες μας ‘να κάνουν υπομονή, να αποφεύγουν τις άσκοπες κοινωνικές επαφές και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας’.
«Ανησυχούμε για τις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν έχουν προλάβει να κάνουν τις τρίτες δόσεις. Ειδικά τα μέτρα προστασίας (πλύσιμο χεριών, αποστάσεις και μάσκες) πρέπει να τηρούνται αυστηρά αφού ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Το Νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές και υπάρχουν εμβόλια σε διαθεσιμότητα. Αυτή την στιγμή έχουμε 24 άτομα –χωρίς διασωληνωμένους από 40 έως 70 ετών, στην πλειοψηφία, ανεμβολίαστοι. Η τρίτη δόση εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια. Το εμβόλιο, όπως και να το κάνουμε είναι το μοναδικό όπλο προστασίας μας» -ανέφερε.
Το Νοσοκομείο Ρόδου πάντως, έχει ετοιμαστεί για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη ενώ υπάρχει και η μονάδα Covid πέραν των ΜΕΘ ενώ ανησυχία επικρατεί επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό για τους ελέγχους. «Δεν μπορεί το Νοσοκομείο να αναλάβει όλους τους ελέγχους. Καθημερινά κάνουμε τρεις βάρδιες –δεν έχουμε περιθώριο για παραπάνω. Αυτές είναι και οι δυνατότητες του μηχανήματος που έχουμε. Δηλαδή 300 δείγματα την ημέρα. Όσοι ανησυχούν μπορούν να απευθύνονται στους ιδιώτες γιατρούς ή στα διαγνωστικά κέντρα. Να έρχονται μόνον αν είναι πολύ απαραίτητο». / πηγή: Δημοκρατική / AIGAIO TV
BINTEO