Ξεκάθαρη απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν για θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη – Δυσαρέσκεια για Μονή της Χώρας (video)

Share

 

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως διεφάνη από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας. 

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκαν στο καλό κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες και στο πνεύμα συνεργασίας, όπως προκύπτει από την Διακήρυξη των Αθηνών ενώ συμφώνησαν πως… διαφωνούν με μια σειρά θέματα όπως η Χαμάς αλλά και η θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη.

Για εποικοδομητική συζήτηση μίλησε ο Ερντογάν

Είχαμε μία άκρως εποικοδομητική συζήτηση δήλωσε κατά την έναρξη των δηλώσεων του ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια έκανε αναφορά στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη.

Είμαστε προσηλωμένοι στη βούληση να λύσουμε τα προβλήματά μας όπως αυτό καταγράφηκε στην Διακήρυξη των Αθηνών τόνισε και συνέχισε και συμπλήρωσε ότι ο στόχος είναι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. «Δεν υπάρχει θέση για τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο μέλλον της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι βλεπουμε το θέμα της μειονότητας ως γέφυρα φιλίας των δύο χωρών. Ακόμη ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στη Γάζα, κατηγορώντας το Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή.

«Ανοίξαμε ξανά τη Μονή της Χώρας και είναι ανοιχτή προς όλους» υποστήριξε. «Θέλω να ευχαριστήσω τον αξιότιμο κ. πρωθυπουργό για την επίσκεψη. Εύχομαι οι συμφωνίες που υπογράψαμε να έχουν καλά αποτελέσματα για τις χώρες μας», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

ΒΙΝΤΕΟ

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία. Μια συνάντηση η οποία είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση, αλλά ως παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές.

«Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά», συμπλήρωσε.

«Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά βήματα και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», υπογράμμισε.

Για τη θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη

«Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν γέφυρα φιλίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευημερία της επιβεβαιώνεται με την έμπρακτη τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», συνέχισε. «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους», επισήμανε.

Δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Για το Κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράψαν σήμερα στην ‘Αγκυρα.

«Επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Τάγιπ Ερντογάν είπε ότι διαφωνούν με το χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. «Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00, ενώ σειρά είχαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, πριν από τις δηλώσεις στις οποίες προχωρούν αυτήν την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος.

mitsotakis_erdogan_13_5_2024_1_
mitsotakis_erdogan_13_5_2024_2_
mitsotakis_erdogan_13_5_2024_3_
mitsotakis_erdogan_13_5_2024_4_

Νωρίτερα, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε υπό βροχή, όπως φαίνεται και από τα σχετικά πλάνα, στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ενώ στο κοινό δείπνο θα παρευρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μια πρόσκληση-έκπληξη που θεωρείται δηλωτική της πρόθεσης από τουρκικής πλευράς να αναβαθμιστεί η σημασία του, κάτι που αποδεικνύει και η παρουσία σε αυτό των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, του Ιμπραήμ Καλίν και του Θεμιστοκλή Δεμίρη, οι οποίοι μάλιστα συναντώνται την ώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

mitsotakis_fidan_13_5_2024_1_
mitsotakis_fidan_13_5_2024_2_
mitsotakis_fidan_13_5_2024_3_