Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει καταλάβει το 20% της Ουκρανίας στις 100 μέρες από την εισβολή – Αναλυτικά τι συμβαίνει σε όλες τις περιοχές

Share

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους πολιτικούς και τον λαό του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αυτή τη στιγμή ελέγχουν σχεδόν το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας, ωστόσο από την έναρξη της ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 1.017 κατοικημένα σημεία, όπως μετέδωσε το κρατικό ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλλαν σε 3.620 κατοικημένα σημεία, 1.017 εκ των οποίων έγινε δυνατόν να απελευθερωθούν και απομένει να απελευθερωθούν ακόμη 2.603. Με βάση την σημερινή κατάσταση έως σήμερα υπό τον έλεγχο των κατακτητών βρίσκεται περίπου το 20% της επικράτειας μας, σχεδόν 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση σημαντικά μεγαλύτερη από την έκταση όλων των χωρών της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδίας, Λουξεμβούργο- σ.σ)», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι αυτή που εξαπέλυσε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας πριν από οκτώ χρόνια και εξαιτίας των κατακτητικών της ενεργειών από το 2014 έως την τις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους έλεγχε σχεδόν 43.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα των εδαφών της Κριμαίας και το ένα τρίτο των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, είπε επίσης ότι την παρούσα στιγμή περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ουκρανική επικράτεια είναι παγιδευμένα από νάρκες και βλήματα που δεν έχουν εκραγεί.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι 12 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν μετατραπεί σε εσωτερικούς πρόσφυγες ενώ περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ουκρανοί κυρίως γυναίκες και παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Τι γίνεται με την ρωσική εισβολή – Όλες οι λεπτομέρειες
Την ίδια ώρα, ο Ramzan Kadyrov ανέφερε ότι «εντόπισε νέα καθήκοντα» που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών επιθετικών ελιγμών και θα βελτιώσουν τις ρωσικές τακτικές.

H Ρωσία βρίσκεται κοντά στον τελικό στόχο στην Ουκρανία.
Ρώσοι και Τσετσένοι θα επιταχύνουν τις επιχειρήσεις, για να πέσει πλήρως το Donbass.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «επιταχύνουν» την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία σε μια συνάντηση με τον Τσετσένο ηγέτη Ramzan Kadyrov στις 3 Ιουνίου.

Ο Ramzan Kadyrov ανέφερε ότι «εντόπισε νέα καθήκοντα» που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών επιθετικών ελιγμών και θα βελτιώσουν τις ρωσικές τακτικές, χωρίς να διευκρινίσει ποια καθήκοντα θα αναλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις για να επιταχύνουν τον ρυθμό τους.

Σε έκθεση για τις 100 ημέρες του πολέμου, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα ελέγξουν την περιφέρεια Luhansk προσεχώς με μεγάλο κόστος. Tο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε περαιτέρω ότι οι ρωσικές δυνάμεις σε όλους τους άλλους άξονες έχουν προχωρήσει σε αμυντικές επιχειρήσεις για να συγκεντρώσουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις στο Severodonetsk.

Σε νεότερή του ενημέρωση (4/6) το βρετανικό ΥΠΑΜ ανέφερε πως η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα παραμένει υψηλή στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας, με ρωσικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν πλήγματα χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενα και μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά.

“Η αυξημένη χρήση μη κατευθυνόμενων πυρομαχικών έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη καταστροφή περιοχών στο Donbass και έχει σχεδόν σίγουρα προκαλέσει σημαντικές παράπλευρες απώλειες και απώλειες αμάχων”, ανέφερε, τονίζοντας πως η Ρωσία αύξησε τη χρήση αεροπορικών μέσων για να υποστηρίξει την προέλασή της η οποία εμφάνιζε καθυστερήσεις, συνδυάζοντας αεροπορικές επιδρομές και μαζικές επιθέσεις πυροβολικού για να επιστρατεύσει τη δύναμη πυρός της, καθώς πλέον εστιάζει στο Donbass.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι οι ρωσικές μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου (EW) απειλούν όλο και περισσότερο την ουκρανική αεροπορία στην ανατολική Ουκρανία.
Ουκρανικοί στρατιωτικοί ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις παρεμποδίζουν όλο και περισσότερο όλα τα πιθανά σήματα και εμποδίζουν τις επιχειρήσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε προηγουμένως ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιχειρήσεις στο Donbass, με στόχο να εμποδίσουν την εναέρια αναγνώριση και τις Ουκρανικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής και πολιτικής διοίκησης της Kherson ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα ανοίξει εγκαταστάσεις για άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα σε περιοχές της, όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg.

Οι πρώτες θα εμφανιστούν στη Novaya Kakhovka και τη γύρω περιοχή, δήλωσε στο TASS μιλώντας πρόσφατα στο Reuters είχε τονίσει ότι οι μάχες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα της επίσημης πρότασης της Kherson να ενταχθεί στη Ρωσία και ότι μια τέτοια απόφαση είναι πιθανό να παρθεί “προς το επόμενο έτος”.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξης στη Ρωσία είχε απαντήσει πως: ”δεν θα συμβεί μέχρι το φθινόπωρο. Προετοιμάζουμε ένα διοικητικό σύστημα και στη συνέχεια προς το επόμενο έτος θα δούμε πώς θα είναι η κατάσταση”.

Ανατινάζουν γέφυρες στο Severdodonetsk

Ρωσικές δυνάμεις ανατινάζουν γέφυρες στον ποταμό Severodonetsk για να εμποδίσουν τον ουκρανικό στρατό να μεταφέρει στρατιωτικές ενισχύσεις και να παράσχει βοήθεια σε αμάχους στην ομώνυμη πόλη, δήλωσε το Σάββατο (4/6/2022) ο κυβερνήτης του Luhansk, Serhiy Gaidai. Σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Gaidai τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να διατηρεί τις θέσεις του μέσα στο Severodonetsk και απωθεί ρωσικές δυνάμεις σε πολλές τοποθεσίες. O ίδιος ανέφερε ότι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει σχεδόν το 20% του εδάφους που είχαν χάσει στο Severodonetsk κατά τη διάρκεια των μαχών με ρωσικές δυνάμεις.

Τα βασικά σημεία

-Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του Izyum και δυτικά του Lyman, ωστόσο στοχεύουν να εξασφαλίσουν σημαντικά εδάφη προς το Slovyansk.

-Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν κέρδη στο ανατολικό τμήμα του Severodonetsk, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αντεπιθέσεις στο Severodonetsk και στα περίχωρά του.

-Οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Avdiivka.

-Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις στη βορειοανατολική περιφέρεια Kherson.

-Οι ρωσικές κατοχικές αρχές άρχισαν να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια στην πόλη Kherson και τη Μελιτόπολη.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια σειρά επιθέσεων στο Barvinkove (νοτιοδυτικά του Izyum) και σε αρκετούς οικισμούς νοτιοανατολικά του Izyum στις 3 Ιουνίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να επαναλάβουν μια επιθετική επιχείρηση προς το Barvinkove αλλά δεν εξασφάλισαν κέρδη.
Μια ρωσική επίθεση εναντίον του Sviatohirsk, περίπου 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Izyum κατά μήκος του κύριου δρόμου προς το Slovyansk, συνάντησε αντίσταση.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Oleksandr Motuzyanyk ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στο Bohorodychne και στο Dolyna, που βρίσκονται και τα δύο κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Izyum-Slovyansk, και στο Studenok, περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Izyum.

-Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιτεθούν στο Sviatohirsk τόσο από τα βορειοδυτικά από το Izyum όσο και από τα ανατολικά από το Lyman, καθώς οι μπροστινές θέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο μέτωπο Lyman στο Bohorodychne βρίσκονται μόλις 5 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.

-Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν χερσαίες επιθέσεις στο Severodonetsk επιτυγχάνοντας κέρδη στις 3 Ιουνίου. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης και πέτυχαν στόχους.
-Οι ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται στο Metolkine, ακριβώς νοτιοανατολικά του Severodonetsk, δεν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.
-Ο Επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας Luhansk, Serhiy Haidai, ανέφερε ότι οι Ουκρανοί διεξάγουν τοπικές αντεπιθέσεις
-Ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) στη Ρωσία, Rodion Miroshnik, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι στρατιώτες του LNR πραγματοποιούν επιθέσεις στα περίχωρα του Severodonetsk και προχωρούν προς το Εργοστάσιο Χημικών του Azot για να καταστείλουν οποιαδήποτε ουκρανική αντίσταση, συγκρίνοντάς την με τα γεγονότα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.
-Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν εξοπλισμό με πλωτές γέφυρες στο Severodonetsk για να υποστηρίξουν μελλοντικές προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό Siverskyi Donetsk και να ξεκινήσουν μια επίθεση στο Lysychansk.
-Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να πάρουν τον έλεγχο της ανατολικής όχθης του ποταμού Siverskyi Donets με συνεχείς επιθέσεις.
-Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι στοιχεία του 1ου και 2ου Σώματος Στρατού (οι ένοπλες δυνάμεις του DNR και του LNR), του Ρωσικού 8ου, 58ου και 5ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων, της 90ης Μεραρχίας Αρμάτων και απροσδιόριστης περιοχής αερομεταφερόμενων στρατευμάτων δεσμεύτηκαν στις επιχειρήσεις για την κατάληψη του Severodonetsk και του Lysychansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αρκετές επιθετικές επιχειρήσεις προς το Bakhmut, το Soledar και το Lysychansk από την Popasna.

Νότιος Άξονας Kherson και Zaporozhia
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις στη βορειοανατολική περιφέρεια της Kherson, αλλά επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην υπεράσπιση των κατεχόμενων θέσεων σε ολόκληρη τη νότια Ουκρανία. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούν εφεδρείες σε διάφορες θέσεις και εντείνουν τις αεροπορικές αναγνωρίσεις για να αποτρέψουν περαιτέρω ουκρανικές αντεπιθέσεις στη βορειοανατολική περιφέρεια της Kherson. Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στη βορειοανατολική περιφέρεια Kherson ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου και πιθανότατα απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις πίσω σε αμυντικές θέσεις στην ανατολική όχθη του ποταμού Inhulets.

xx1_6.pngxx2_7.pngxx3_7.pngxx4_5.pngxx5_4.pngwarmap2_1.png

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ukrinform, banking news