Με σημαντικές διαφοροποιήσεις για την ασκούσα εξωτερική πολιτική ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε, με την ομιλία του, παρών στο πολιτικό σκηνικό δημιουργώντας συνθήκες εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ.
Αρκεί μόνο να πούμε ότι η ομιλία του ήταν ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο, έγινε κινητοποίηση και εμφανίστηκαν και αρκετά πρόσωπα που βρίσκονται εκτός ΝΔ.
Όσοι αποκωδικοποίησαν με δεύτερη ανάγνωση την ομιλία του αλλά και το χρόνο που την έκανε τονίζουν τα εξής:
Αντίθετος με την ακραία φιλοδυτική στάση Μητσοτάκη
Ο Κώστας Καραμανλής διαφοροποιήθηκε με την ακραία φιλοδυτική στάση Μητσοτάκη και την θεοποίηση της Αμερικής του Biden.
Ο Κ. Καραμανλής μίλησε για τα κίνητρα των ΗΠΑ και άφησε αιχμές για τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή αφού δεν υφίστανται όλοι (ΗΠΑ, Ε.Ε) τις ίδιες συνέπειες.
Ουσιαστικά τόνισε πόσο ωφελεί τις ΗΠΑ ο πόλεμος και η αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης υπέρ του αμερικάνικου LNG.
Αιχμές για την Ε.Ε – ΗΠΑ για την στάση υπέρ της Ουκρανίας αλλά κατά της Κύπρου
Μίλησε για βεβιασμένη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 δηλαδή τότε που η Ε.Ε έβαλε στους κύκλους της τις πρώην σοβιετικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).
Αποκάλεσε αδύναμη της Ε.Ε και πήρε αποστάσεις από το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας και ειρήνης στο πόλεμο με περισσότερες πρωτοβουλίες από Ε.Ε και εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά των κυρώσεων που σίγουρα δεν βοηθάνε στην ειρήνευση στην περιοχή.
Άφησε αιχμές για την στάση των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία αλλά και της Ε.Ε τότε, που πολλοί ξεχνάνε.
Και τέλος μίλησε για τη διγλωσσία ΗΠΑ-Ε.Ε για το θέμα της Κύπρου, όταν για την Ουκρανία έχουν βάλει κυρώσεις και έχουν κάνει τόσο μεγάλο σαματά…
Πραγματιστική προσέγγιση για το ρωσικό πετρέλαιο – αέριο
Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε πραγματιστικά και είπε ουσιαστικά ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και σίγουρα πολύ κοστοβόρα.
Μην ξεχνάμε τις πολύ στενές επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Putin στην ολοκλήρωση του αγωγού πετρελαίου Mπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αλλά και την συμφωνία για τον South Stream που θα έφερνε ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ελλάδα.
Αυτή η φιλορωσική πολιτική του Καραμανλή «κυνηγήθηκε» από τους Αμερικάνους με συνέπεια να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου και εκείνος να παγώσει όλα τα σχέδια.
Προφανώς, ο κ. Καραμανλής δεν ξέχασε τι έγινε το 2009…
ΜΜΕ και ακραία προπαγάνδα
O πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εσωτερικά πράγματα της χώρας.
Πρώτα απ’ όλα στηλίτευσε την ακραία δυτική προπαγάνδα αλλά και την ακραία φιλοκυβερνητική στάση των ελληνικών ΜΜΕ.
«Έχει επιβληθεί μονοφωνία στα ΜΜΕ» επισήμανε και συνέχισε μιλώντας για μία απροσχημάτιστη προπαγάνδα με αποκλεισμό της αντίθετης άποψης.
Ουσιαστικά χαρακτήρισε τα ΜΜΕ ένα ζοφερό τοπίο, αφού και ο ίδιος έχει υποφέρει τόσο από την κριτική των ΜΜΕ και τη διαπλοκή.
Επίσης τόνισε ότι χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και κάποιοι το συνδέουν με τη σημερινή εποχή όπου η ενεργειακή κρίση έχει φτωχύνει το κόσμο αλλά κυριαρχεί το αφήγημα του Ταμείου Ανάκαμψης και ανάπτυξης για όλους…
Αιχμές για την ασκούσα εξωτερική πολιτική του κατευνασμού
Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός πήρε σαφή θέση κατά της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση, με την πολιτική του κατευνασμού και των ήπιων προσεγγίσεων.
Τόνισε ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να πάει μόνο μία υπόθεση που μπορεί να συζητηθεί με την Τουρκία και αυτή είναι ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα.
Αν θυμάστε, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για παραπάνω από μία διαφορές με την Τουρκία, δημιουργώντας και την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος να πούμε πήγε στην ομιλία Καραμανλή.
Οι περισσότεροι σημείωσαν ότι η γραμμή Καραμανλή που μίλησε για ταραξία στην Μεσόγειο (Τουρκία) συμπίπτει πλέον με την γραμμή Σαμαρά που μίλησε για κράτος-πειρατής (Τουρκία).
Σε αντίθετη πλεύση με αυτή την προσέγγιση είναι Μπακογιάννη-Βενιζέλος-Παπανδρέου.
Βέβαια, να θυμίσουμε ότι ο κ. Καραμανλής είχε έρθει κοντά με Erdogan, έχουν γίνει και κουμπάροι, αλλά μετά κράτησαν αποστάσεις. / bankingnews