Χαράλαμπος-Ιωάννης Γαβαλάς: Το πάντρεμα του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή είναι μονόδρομος

Share

«Πρώτος μου στόχος είναι η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να έχουν δουλειά περισσότεροι νέοι και να μην εγκαταλείπουν  τον τόπο τους όλο και περισσότεροι προς το εξωτερικό», δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής με την «Ελληνική Λύση» , Γιάννης Γαβαλάς , σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο News – Politics.

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΤΗ

Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Γαβαλάς απαντά για τις θέσεις του κόμματος του για το μεταναστευτικό, τον φράκτη στον Έβρο, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητικός απέναντι στο αίτημα των γειτόνων μας για αποστρατικοποίηση των νησιών μας και αποκλείει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με άλλα κόμματα εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις και οι προτάσεις της  Ελληνικής Λύσης στο σύνολό τους , κάτι που αποτελεί και δέσμευση του Κυριάκου Βελόπουλου, όπως λέει ο ίδιος. 

-Κύριε Γαβαλά, είναι η δεύτερη φορά που θα είστε υποψήφιος βουλευτής με την Ελληνική Λύση. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι και γιατί πιστεύετε ότι μέσα από τη συμπόρευσή σας με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα μπορέσουν οι στόχοι αυτοί να επιτευχθούν;

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να ευχηθώ,  Χριστός Ανέστη ,  υγεία και ειρήνη σε όλους!! Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου με την Ελληνική Λύση, όμως νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον κόσμο που ψήφισε Ελληνική Λύση  και με τίμησε με την ψήφο του στη πρώτη θέση του ψηφοδελτίου.  Αυτό μου έδωσε την ώθηση να παλέψω ακόμα περισσότερο προωθώντας με ερωτήσεις στη βουλή διάφορα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των νησιωτών μας. Νομίζω δεν ήταν και λίγες αυτές διότι ξεπέρασα τις 100 ερωτήσεις.

Μερικές από αυτές μάλιστα βοήθησαν στην εξεύρεση λύσεων για αυτά τα θέματα. Δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστά όλα αυτά διότι όταν εκπροσωπείς ένα μικρό κόμμα και μάλιστα είσαι πολιτευτής, είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος το έργο σου επειδή απλά δεν δημοσιοποιείται από τα ΜΜΕ η δραστηριότητά σου, παρά μόνο  ελάχιστες φορές.  Οι στόχοι μου είναι κυρίως να βοηθήσω τους συμπατριώτες μου τους Δωδεκανήσιους να έχουν δουλειά, υγεία,  αξιοπρέπεια και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επειδή ασχολούμαι με τον πρωτογενή τομέα και μάλιστα  ως πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού επί 8 τετραετίες,  γνωρίζω πολύ καλά πώς λειτουργεί ή μάλλον πώς ΔΕΝ λειτουργεί το σύστημα και εάν δεν είχαμε από μόνοι μας το μεράκι και τη θέληση να ζούμε εδώ στα νησιά μας, εάν δεν είχαμε το αίσθημα του πατριωτισμού και της αγάπης προς τα ιερά χώματα μας, ίσως να τα είχαμε εγκαταλείψει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πρώτος μου στόχος λοιπόν είναι η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να έχουν δουλειά περισσότεροι νέοι και να μην εγκαταλείπουν  τον τόπο τους όλο και περισσότεροι προς το εξωτερικό. Γιατί όποια θέση μένει κενή, αναπληρώνεται από έναν ή δύο αλλοδαπούς με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ελληνισμό γενικότερα. Εξάλλου ο πρωτογενής τομέας δεν είναι μόνο το θεμέλιο της οικονομίας, αλλά και ο κυριότερος παράγοντας για την  οικονομική ανασυγκρότηση ενός κράτους.  Έτσι πιστεύω ότι η φυτική και ζωική παραγωγή σε σχέση με την μεταποίηση θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα απίστευτα ποιοτικά προϊόντα μας.

Ο δεύτερος στόχος μου είναι όλα αυτά τα προϊόντα να τα καταναλώνουν οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας. Άρα το πάντρεμα του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή είναι μονόδρομος για να μπορέσουμε  μέσω αυτής της ανάπτυξης να ζωντανέψουν τα εγκαταλειμμένα χωράφια που τα τελευταία 20 χρόνια μειώθηκαν κατά 50 % σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η Ελληνική Λύση έχει προτάσεις και λύσεις για όλα αυτά και είναι το μόνο κόμμα που πιστεύω ότι θα μπορέσω να στηριχθώ και να κάνω έμπρακτα αυτά που πρέπει, για να εκπληρώσω το όνειρο  στο οποίο αντικατοπτρίζονται οι υποσχέσεις μου προς τον Έλληνα πολίτη.  Έχει αποδειχθεί δεκαετίες τώρα ότι, ο πρόεδρος μας ο κ. Βελόπουλος είναι σταθερός στις ιδέες του, δεν κάνει πίσω σε αυτά που πιστεύει , γιατί είναι σημαντικό να εμπνέεσαι από αισιοδοξία,  σιγουριά,  εμπιστοσύνη για να μπορέσεις να πολεμήσεις με όλους αυτούς που κοιτάζουν μόνο την κομματική τους καρέκλα και το  ατομικό συμφέρον τους… και πρόσφατα το διαπιστώσαμε και αυτό.

-Ποιες είναι οι θέσεις της Ελληνικής λύσης για την παράνομη μετανάστευση και για την επέκταση του φράκτη στον Έβρο;

Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα που χτύπησε και την Ελλάδα με τρόπο που ηθελημένα, από τις κυβερνήσεις κυρίως του Σύριζα με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, δημιούργησε κοινωνική αναταραχή,  ανισότητα,  και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, κυρίως των νησιών της παραμεθορίου ζώνης,  από βόρειο Αιγαίο μέχρι το Καστελόριζο.

Οι θέσεις της Ελληνικής Λύσης ενώ είναι πολύ απλές και αποτελεσματικές. Δεν εισακούονται γιατί προφανώς αυτό βολεύει κάποιους οι οποίοι έχουν κάνει την κατάσταση αυτή ευκαιρία για μπίζνες εις βάρος των  ταλαιπωρημένων  ανθρώπων. Εγκαταστάσεις, σίτιση, υγεία,  ασφάλεια, στέγη,  διαδικασίες  ταυτοποίησης είναι μόνο λίγες από τις δράσεις που έχουν αναλάβει ιδιώτες εισπράττοντας  πολλά λεφτά.  Έχουμε αποδεδειγμένα πλέον τώρα και τις δράσεις των ΜΚΟ που εμπλέκονται σε κατασκοπεία υπέρ των Τούρκων αλλά και σε διακίνηση δουλεμπορίας.

Η Λύση του φράχτη ήρθε λίγο όψιμα από την κυβέρνηση της ΝΔ ενώ ήταν πρόταση της Ελληνικής Λύσης από την πρώτη στιγμή.  θεωρούμε ότι ο φράχτης που γίνεται σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και συνθήκες, είναι πρόχειρη και πανάκριβη κατασκευή ενώ εμείς στην Ελληνική Λύση προτείνουμε και έχουμε παραδώσει μελέτη στη κυβέρνηση για να γίνει τσιμεντένιος φράχτης που θα έχει και αντιαρματικές αντοχές για την αποτροπή όχι μόνο της αθρόας εισροής παράνομων μεταναστών αλλά και κάθε πονηρή σκέψη των Τούρκων για να έρθουν στην Ελλάδα όποτε θελήσουν.  Το σημαντικότερο είναι πως ο προϋπολογισμός του τσιμεντένιου φράχτη θα έχει το μισό κόστος από τον μεταλλικό που ήδη τοποθετείται.

Στο θέμα της εγκατάστασης των ατόμων που καταφέρνουν να περνάνε μέσα από τα σύνορα μας,  η καλύτερη λύση είναι να γίνουν ανθρώπινες εγκαταστάσεις σε ακατοίκητα νησιά όπου από εκεί θα ταχτοποιούνται και θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης τους ή εκεί που θα τούς δέχεται η κάθε χώρα που επιθυμεί να τους πάρει.  Εκεί τον έλεγχο θα τον έχει το κράτος και όχι οι ιδιώτες και επιχειρήσεις που  έχουν άμεση σχέση με πολιτικούς και κυβερνήσεις. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας η Ελληνική Λύση προτείνει τα σπίτια αυτά να δοθούν σε άστεγους Έλληνες πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους χάρην των πολιτικών καθοδηγήσεων διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 50 χρόνια με τη συνεργασία τους με τις τράπεζες.

Δεν καταλαβαίνουμε την εμμονή της κυβέρνησης να θέλει την εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων δίπλα ή μέσα στις οργανωμένες κοινωνίες δημιουργώντας πάρα πολλά προβλήματα κυρίως πολιτιστικά, οικονομικά, θρησκευτικά.  Υπάρχει και η φράση του κ. Μητσοτάκη ότι θέλει μια μπολιασμένη και πολυπολιτισμική Ελλάδα με αλλοδαπούς από μουσουλμανικές  χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική κουλτούρα κλπ. Δεν είναι ρατσιστικό αυτό που αναφέρω, είναι ρεαλιστικό και αληθινό.  Τελικά μετά από τόσα χρόνια οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης άρχισαν να εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα γύρω από αυτό το καυτό θέμα.

-Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και η ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ποια είναι η άποψή του κόμματός σας για αυτό το ζήτημα;

Η άμυνα μας είναι το άπαν για να υπάρχει ειρήνη ασφάλεια και ευημερία στη χώρα μας.  Δυστυχώς δεν έχουμε γείτονες κάποια δημοκρατική και ειρηνική χώρα και είναι γνωστή η αιματοβαμμένη ιστορία της. Δεκαετίες και διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις κατάφεραν και έκλεισαν τις Ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες όπλων με αποτέλεσμα να αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό ακόμα  και από την Τουρκία.

Η αντιπολίτευση δεν είναι μόνο για να γκρινιάζει ή να κάνει εύκολη κριτική αλλά να κάνει και σοβαρές προτάσεις στην κυβέρνηση, όπως είναι πχ η αγορά των πολεμικών γαλλικών αεροσκαφών  και  φρεγατών,  όπως των  τεθωρακισμένων οχημάτων που σάπιζαν στις αποθήκες των κατασχεμένων, τα λεγόμενα θερία που πήγαν στον Έβρο για τη φύλαξη των συνόρων μας. Όσες φορές μας άκουσε η κυβέρνηση βγήκε κερδισμένος ο ελληνικός λαός.  Βεβαίως είμαστε αντίθετοι με τον αφοπλισμό των νησιών και υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας τους με νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα αγνοώντας το αφήγημα των Τούρκων περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας… και φυσικά να ανοίξουν όλες οι Ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

-Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες και δεν έχουν βρει ακόμη τη λύση τους και ποιες οι προτάσεις της «Ελληνικής λύσης»;

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δωδεκανήσιοι, οι νησιώτες μας, είναι οι  συγκοινωνίες που κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερες από αέρα και θάλασσα,  είναι η υγεία όπου σχεδόν όλα τα νοσοκομεία των νησιών υστερούν από γιατρούς ,όπως είναι της Κω,  της Καλύμνου  της Ρόδου κλπ. Σκεφτείτε τα πολύ μικρά νησιά που έχουν ιατρεία αλλά έχουν πολλά χρόνια  να δουν μόνιμο γιατρό.  θυμάμαι κάποτε είχαμε ιατρούς που δεν είχαν εργαλεία για να εξετάζουν και τώρα συμβαίνει το αντίθετο.  Είναι το ΦΠΑ όπου  χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της Καλύμνου που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νησιά , Λέρο και Κω, που λόγω των προνομίων που πήραν επειδή δέχτηκαν στον τόπο τους τα Hot spot, δηλαδή μουσουλμανικές πόλεις,  έχουν χαμηλό ΦΠΑ  οπότε καταδίκασαν σε οικονομικό μαρασμό το νησί της Καλύμνου.

Η πρόταση λοιπόν της Ελληνικής Λύσης είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά που βρίσκονται στη παραμεθόριο ζώνη από βόρειο Αιγαίο μέχρι Καστελόριζο.  Οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης είναι φυσικά να δοθούν κίνητρα όχι μόνο στους ιδιοκτήτες πλοίων, στους γιατρούς κλπ. αλλά σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Όχι με υποσχέσεις όπως κάνουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αλλά έμπρακτα, με μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας όπως ήταν μέχρι τη δεκαετία του 1980 και ο κόσμος ευημερούσε, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός ακόμα και ο πρωτογενής τομέας.  Πρότασή μας είναι και η ορθή διαχείριση του Μεταφορικού ισοδύναμου.

-Θα συζητούσε η «Ελληνική Λύση» τη συμμετοχή της σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές;; Αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις; 

Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε ως Ελληνική Λύση σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία είναι να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα  να καταργήσουν την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών,  να μην συζητήσουν καν για συνδιαχείριση του Αιγαίου, που για μένα αποτελεί συνιδιοκτησία και όχι συν διαχείριση. Μην παίζουμε με τις λέξεις! Να  πάμε τώρα στην επέκταση των 12 νμ. και στο Αιγαίο αλλά και να γίνουν σωστά οι ΑΟΖ  ξεκινώντας από Καστελόριζο, Κύπρο, Κρήτη, Αίγυπτο, Λιβύη, Ιταλία, Αλβανία. Όχι σε αποστρατικοποίηση των νησιών κάνοντας τα χατίρια των Τούρκων, κλείσιμο των συνόρων μας, όχι μόνο για τους ανθρώπους  ή τα πολεμικά πλοία αλλά και στα αλιευτικά σκάφη των Τούρκων, που έρχονται εξαιτίας των συνόρων που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ 10 μέρες πριν τις προηγούμενες εκλογές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το μοίρασμα του Αιγαίου.

Εν κατακλείδι, δεν βλέπουμε να δέχονται κανένα από τα αιτήματα μας και όπως είπε και η κ. Μπακογιάννη, δεν μπορεί να γίνει συνεργασία με την Ελληνική Λύση γιατί είναι εκ διαμέτρου αντίθετη στα εθνικά θέματα  και έχει απόλυτο δίκιο.  Επομένως, η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με κανέναν, και αυτό είναι δέσμευση και υπόσχεση του ίδιου του προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου ότι δεν θα συνεργαστεί με κανένα από τα πολιτικά κόμματα τα οποία θα λάβουν έδρες στις επερχόμενες εκλογές.

Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, είναι μια δυνατή χώρα, που μπορεί με σωστούς πολιτικούς με την κατάλληλη στρατηγική, να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην Ευρώπη και είναι επιτέλους καιρός να πάρουμε την δύναμη που κρύβουμε στα χέρια μας και να πάψουμε να παριστάνουμε τους φτωχούς συγγενείς των Ευρωπαίων, επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν. Είναι καιρός να σηκώσουμε ανάστημα… Ελληνικό!!!